Dolar

32,5147

Euro

34,7527

Altın

2.495,49

Bist

9.693,46

Evli olmayan kişi evlat edinebilir mi? Evlat edinmek için nereye başvurmak gerekir?

Bekar kişi evlat edinebilir mi? Evlat edinme hakkındaki inceliklerin bilinmesi gerekir. Bir aile, evlat edinmeden önce yapılacakları, uyması gereken kriterleri çok iyi araştırmalıdır. Peki ama evlat edinme işlemi nasıl gerçekleşir? Evlat edinme süreci nasıl işler? Evlat edinmek için nereye başvurmak gerekir? Evli olmayan kişi evlat edinebilir mi? Koruma altındaki her çocuk evlat edindirilir mi? Evlatlık almak istiyorum yaş sınırı kaç? Koruyucu aile yanındaki çocuğu evlat edinebilir mi? Çocugu olan aileler evlatlık alabilir mi? Kimler koruyucu aile olabilir? İşte detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-29 15:18:04

Evli olmayan kişi evlat edinebilir mi? Evlat edinmek için nereye başvurmak gerekir?

Evlat edinme durumu evlat edindirilmeye uygun olan çocukla, durumu evlat edinmeye uygun kişi/eşler arasında hukuki bağlar sağlanarak, çocuk- ebeveyn ilişkisinin kurulmasıdır.

Koruma altındaki her çocuk evlat edindirilir mi?

-Bir çocuğun evlat edinme hizmetinden yararlandırılabilmesi için koruma altında olsun ya da olmasın durumunun hukuksal olarak uygun olması gerekmektedir. Bu nedenle kuruluşlarımızda korunma ve bakım altında bulunan tüm çocuklarımızın evlat edindirilmesi mümkün olamamaktadır.

Çocuğun durumunun hukuksal olarak uygun olması demek;

- Küçüğün ana ve babasının rızasının olması (Türk Medeni Kanunun 309. Maddesi),

- Rızanın, küçüğün veya ana ve babasının oturdukları yerin mahkemesinde sözlü veya yazılı olarak açıklanarak tutanağa geçirilmesi,

gerekir.

Ya da

- Kim olduğu veya uzun süreden beri nerede oturduğunun bilinmemesi veya ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun bulunması,

- Küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmemesi, nedenleriyle ana babadan birinin rızası aranmaz (Türk Medeni Kanunun 311. Maddesi).

Evli olmayan kişi evlat edinebilir mi?

Evlât edinmek isteyen ve evli olmayan kişinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşulu aranır. Evli olmayanlar birlikte evlat edinemezler.

Evlat edinmek için nereye başvurmak gerekir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz ve Türkiye'de yaşıyorsanız, ikamet ettiğiniz İl'deki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya ilk başvuru için E-Devlet üzerinden
  • Yurt dışında ikamet ediyorsanız, bulunduğunuz ülkenin ülkelerarası evlat edinme merkezi makamı/yetkili birimine,

başvurmalısınız.

Evlat edinme süreci nasıl işler?

-Çocuğun yanınıza yerleştirilmesinden, evlat edinme işlemi tamamlanıncaya kadar geçen süreçte ziyaretler gerçekleştirilir.

-Yapılacak bu izleme ziyaretleri haberli olabileceği gibi habersiz de olabilir.

-İzleme sürecinde gerektiğinde danışmanlık hizmeti verilir.

-Yapılan izlemeler raporlaştırılarak dosyanıza eklenir.

-İzleme süreci ve Evlat Edinme Öncesi Geçici Bakım Sözleşmesi evlat edinme işlemlerinin tamamlanmasına kadar devam eder.

-İzleme sürecinde bu evlat edinmenin çocuk için uygun olmayacağı kanaatine varılması halinde sürecin

tamamlanması beklenmeksizin çocuk geri alınır.

 

Haber Ara