Dolar

32,5494

Euro

34,8179

Altın

2.431,51

Bist

9.722,09

Evleri bastılar, salgın başladı... 10 dakikada öldürüyor

Sosyal medyadaki görüntüler anında dünyaya yayıldı, felaketin ardından ortaya çıkan canavarlar evleri bastı. Mars gezegenini aratmayan fotoğraflar ise şok dalgasını artırdı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-24 18:39:10

Evleri bastılar, salgın başladı... 10 dakikada öldürüyor

Sonbaharı yaşayan Avustralya'da adanın doğusundaki şehirleri vuran son 50 yılın en kötü sel felaketinde bilanço ağırlaşırken, korku filmlerini aratmayan sahneler dünyayı dehşete düşürdü.

Yeni Güney Galler ve Queensland eyaletlerinde günlerdir süren yoğun yağışın yol açtığı sel, evleri yerinden söktü, çiftlikleri yok etti, kutsal dağda ise Mars'ı aratmayan görüntüler ortaya çıkardı.

5 milyonu aşkın insanın yaşadığı Sydney kentinin kuzey bölgeleri sular altında kalırken, polis otomobillerinde sele yakalanan iki kişinin cesetlerine ulaşıldığını Salı günü açıkladı.

Hayatını kaybedenlerden biri Pakistan uyruklu bir erkek. Acil servis yetkilileri, ailesiyle henüz irtibat kurulamayan kurbana Sydney'in kuzeybatısında, altı metreyi bulan suyun içindeki aracında ulaştı.

Uluslararası haber ajansı Reuters, evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının 40 bini aştığını, Sydney'in batı bölgeleri için de yeni tahliye emri verildiğini bildiriyor.

100 YILLIK FELAKET

Bazı yerlerde 100 yılın felaketinin yaşandığını belirten Yeni Güney Galler Başbakanı Gladys Berejiklian, büyük barajlardaki taşmalar ve nehirlerin yükselmesiyle su seviyesinin daha artmasını beklediklerini söyledi.

Selin yol açtığı hasarın 193 milyon doları bulduğu tahmin ediliyor. Yetkililer, yolların sel sularıyla kaybolduğu bölgelere bölgelere yemek ve diğer acil yardım malzemeleri sevk ediyor.

Meteoroloji, yoğun yağış getiren sistemin Çarşamba gününden itibaren güneydoğudaki Tazmanya adasına ilerleyeceğini ve bölgede sel baskınları beklendiğini duyurdu.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison helikoptere binerek Sydney'in kuzeybatısındaki felaket bölgesini inceledi, fotoğrafları Associated Press (AP) servis etti.

ZEHİRLİ CANAVARLAR HER YERDE

Felakette on binlerce hayvan sele kapıldı, çiftlikler dağıldı. Boğulma tehlikesine karşı hayvanları kurtarmak için yoğun mücadele verilirken, inekler kıyıya çekildi.

Birçok sahilde ise kuma gömülen inekler görevliler ve çevrede yaşayanlar tarafından kurtarıldı. Ancak asıl korkutucu sahneler, birçok ev ve bahçede kaydedildi.

Dünyanın en zehirli örümceği sel sularıyla birlikte evleri istila etti, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde duvarlarda binlerce örümceğin olduğu görüldü.

Ayrıca söz konusu örümceklerin sel sularının üstünde ilerlemeye çalıştığı fotoğraflar da yayınlandı. Huni yuvalı örümceklerin ısırdığı insanlar, 10 dakikada ölebiliyor.

Felaket ayrıca yüzlerce yılanın evlere kaçmasına neden oldu, minderlerin altından yılanların çıktığı sosyal medya görüntüleri büyük ses getirdi.

ULURU'DA ŞELALELER GÖRÜLDÜ

Avustralya'nın sembollerinden kutsal Uluru ise, sel felaketiyle Mars gezegenine benzedi. Yerli halk Aborjinler için kutsal kayada çok sayıda şelale oluştu.

Ayers Kayası olarak da bilinen Uluru'ya turistlerin tırmanması, Aborjinlerin isteği üzerine Ekim 2019'da yasaklanmıştı. Uluru'yu her yıl çeyrek milyonu aşkın turist ziyaret ediyordu.

UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan 348 metre yükseliğindeki Uluru, güneşin ışığına göre renk değiştiriyor. Kutsal kaya, şafakta turuncu, gün içinde kahverengi, gün batımında ise kızıl renge bürünüyor.

Son yıllarda sık sık kuraklık ve orman yangınlarıyla gündeme gelen Avustralya'da, son büyük sel baskını yaklaşık 10 sene önce görülmüş ve sekiz kişi hayatını kaybetmişti.

2019'da ise, Queensland eyaletinde aşırı sıcakların ardından başlayan şiddetli yağışların yol açtığı sellerde sokaklarda timsah ve yılanlar görülmüştü.

Haber Ara