Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Evde kolonya yapımı! Kolonya nasıl yapılır?

Tüm dünyada etkisini giderek arttıran koronavirüs ülkemizde de görüldü. Kendini korumak isteyen vatandaşlar da evde kolonya nasıl yapılır, limon kolonyası nasıl yapılır gibi soruları internette aramaya başladı. Koronavirüse karşı etkili dezenfekrtan olduğu duyurulan kolonya yapımı nasıl oluyor? Market raflarında kolonya bulunamaz oldu. Durum böyle olunca herkes evinde kolonya yapımını araştırmaya başladı. Peki evde kolonya nasıl yapılır? İşte kolonya yapımına dair püf noktalar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-12 18:27:00

Evde kolonya yapımı! Kolonya nasıl yapılır?

Tüm dünyada etkisini giderek arttıran koronavirüs ülkemizde de görüldü. Kendini korumak isteyen vatandaşlar da evde kolonya nasıl yapılır, limon kolonyası nasıl yapılır gibi soruları internette aramaya başladı. Koronavirüse karşı etkili dezenfekrtan olduğu duyurulan kolonya yapımı nasıl oluyor? Market raflarında kolonya bulunamaz oldu. Durum böyle olunca herkes evinde kolonya yapımını araştırmaya başladı. Peki evde kolonya nasıl yapılır? İşte kolonya yapımına dair püf noktalar...

EVDE KOLONYA NASIL YAPILIR? (BİRİNCİ YÖNTEM)

Kolonya yapımı için malzemeler: ( Yaklaşık 80 derece 1 litre Limon kolonyası )
800 ml etil alkol
15 ml limon esansı
185 ml saf ( damıtılmış ) su

Önce limon esansı ile etil alkol karıştırılır ve limon esansının etil alkol içerisinde çözünmesi sağlanır. Daha sonra damıtılmış su ilave edilerek çözelti hazırlanmış olur. Daha sonra çözeltiyi süzmek gerekecektir. Bunun için özel olarak üretilmiş kolonya süzme kağıdı veya bezi kullanılmaktadır.

Başka esanslar kullanarak da değişik türde kolonya yapmak mümkündür. Biberiye, bergomat, yeşil çay, portakal, tarçın esnası gibi esanslar da kullanılabilir.

Tabi evde kolonya yapımı için damıtılmış su ve süzme bezi bulmak biraz zahmetli olabilir. Ayrıca, unutulmaması gereken noktalardan biri etil alkol kuvvetli yanıcı ve parlayıcı bir maddedir. Bu nedenle dikkatli kullanılması gerekir.

Kolonya alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kolonyanın mutlaka etil alkolden yapılmış olması gerektiğidir. Piyasada; sertifikasız ve merdiven altı tabiri ile anılan genelde dışarıda seyyar olarak satışı yapılan kolonyaların bir kısmı etil alkole göre çok daha ucuz olan metil alkolden yapılabilmektedir. Metil alkolden yapılan kolonyalar göz ile temas ettiğinde görme yetisinin kaybolmasına kadar çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. Metil alkol ayrıca sahte içki yapımında da maliyeti çok ucuz olduğu için kullanılmaktadır. Metil alkol vücutta ağır toksik etki yaratan bir maddedir ve metil alkolden yapılan içkiler içildiği taktirde ölüme neden olabilmektedir. Bu nedenle fiyatı ucuz kolonyalardan uzak durmak gerekir. Bilindik markaların tercih edilmesi her zaman kötü sonuçları büyük ölçüde önler.

EVDE LİMON KOLONYASI NASIL YAPILIR? (iKİNCİ YÖNTEM)

Evde kolonya yapmak için 150 ml.lik etil alkol ile 20ml suyu çalkaladıktan sonra, 10 veya 15ml'lik limon esansı ilave ederek karıştırmak yeterlidir. İçine etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol suyu koyulan kolonyalar, içildiği takdirde görme yetkisinin kaybedilmesine (körlüğe) neden olur. Aşırı tüketimi ölüme neden olmaktadır.

Evde kolonya yapmak için araç ve gereçler neler?

Mililitrelik cam beher, etilalkol, su, limon suyu veya limon esansı, cam fanus, kolonya için kap.

Evde kolonya yapılışı :
50 mililitre etil alkolu ölçüp cam fanusa dökelim. 10 mililitre suyu da ilave ettikten sonra fanusu hafifçe çalkalayalım. 5 veya 10 mililitre limon esansını da karışıma ilave edince karışımın rengi hafifçe sarımsı olacaktır. Karışımımızı çalkalayalım ve kolonya için ayırdığımız kaba boşaltalım. Limon kolonyamız artık hazırdır.
Renklendirme: Ayrı bir kap içerisine kullanacağımız miktarda kolonyayı ekleyin.İçerisine sedef yada sıvı boya ekleyelim. Boyayı ilave ettikten sonra güzelce karıştıralım.

Kolonya hazırlama sonuçları :
1. Görüldüğü gibi etil alkol, su ve limon esansı birlikte reaksiyona girdi.
2. Bazı insanların kolonyayı gözlerine sürdükten sonra kör oldukları görülmüştür. Acaba bizde bu şekilde imal edilmiş bir kolonyayı süründüğümüz zaman kör olabilir miyiz? Sorumuzun cevabı hayırdır, çünkü kör olan kişiler genelde seyyar satıcılardan taklit marka veya markasız kolonya almaktadırlar. Bu tür kolonyalar imal edilirken etil alkol yerine kuvvetli asit içeren tuz ruhu veya çamaşır suyu koyulmaktadır. (İmalatı daha ucuz olduğu için) Bunun sonucu insanlar kör olabilmektedirler.
3. Kolonyayı süründükten kısa bir süre sonra tenimizde serinlik hissediriz, çünkü kolonya içindeki etilalkol çabuk uçucudur ve tenimizden buharlaşırken vücut ısımızı da alır. Bunun sonucunda serinlik hissederiz.

EVDE KOLONYA NASIL YAPILIR? (ÜÇÜNCÜ YÖNTEM)

Eve ve bir misafir geldiğinde, geçmişte tabii ki artık bu tür güzel adetlerimiz maalesef yok olup gidiyor, yoldan geldiği için ferahlaması amacıyla eline kolonya dökülür; ağzı tatlansın, muhabbet şeker tadında olsun diye şeker ikram edilirdi.

Eskiden otobüsle uzun bir yola çıkıldığında da muavinler tüm yolculara tek tek, “Kolonya ister misiniz?” diye sorardı. Şimdilerde kişisel bir kullanıma dönüşen kolonyanın nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi?

Kolonya dediğimiz madde bir çeşit alkol çözeltisinden başka bir şey değildir. Kolonya üretmek için en kullanışlı alkol, etil alkoldür. Metil alkol zararlıdır ve kullanılmaz. Farklı kokularda kolonya elde etmek için bu çözeltiye çeşitli esanslar katılır. Kolonya içindeki alkol miktarı o kolonyanın derecesini verir. Örneğin, 80 derecelik bir litre limon kolonyası elde etmek için; 883 ml. etil alkole, 15 ml. limon esansına ve 152 ml. damıtılmış suya ihtiyacımız vardır. Önce limon esansını etil alkolde çözeriz, sonra çözeltiye damıtılmış su (saf su) ekleyerek çözeltiyi bir litreye tamamlarız. Oluşturduğumuz çözeltiyi özel bir bezde süzeriz ve kolonyamız artık kullanılmaya hazırdır.

KOLONYA NEDİR? KOLONAY İLK KİM TARAFINDAN ÜRETİLMİŞTİR?

Kolonya, etil alkol, su ve limon, çiçek veya tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir tür parfüm.

Tüm zamanların en yaygın kullanılan tuvalet malzemesi olarak da bilinen[1] kolonya, ilk kez 1709 yılında İtalyan Giovanni Paolo Feminis tarafından Köln'de üretilmiştir. İçerdiği alkol oranı genellikle derece ile belirtilir (örneğin 70 derece, 80 derece gibi).

Cilde sürüldükten sonra içerisinde bulunan alkolün hızla buharlaşması ve bu sırada buharlaşan alkol moleküllerinin çevrelerinden ısı çekmesi nedeniyle kullanan kişiye bir serinlik verir ve genelde ferahlamak için kullanılır. Bunun dışında keskin kokusu sebebi ile ayıltıcı özelliği vardır.

Haber Ara