Dolar

32,4933

Euro

34,9474

Altın

2.428,81

Bist

9.795,46

Evde Kalma 'Yeme' ve 'Kaygı' bozukluklarını arttırdı.

Dünyayı etkisi altına alan Korona virüs sebebiyle evde kalmak zorunda olan kişilerde başta yeme olmak üzere, kaygı, uyku ve depresyon gibi psikolojik sorunlar ortaya çıkmaya başladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-16 10:06:28

Evde Kalma 'Yeme' ve 'Kaygı' bozukluklarını arttırdı.
Dünyayı etkisi altına alan Korona virüs sebebiyle evde kalmak zorunda olan kişilerde başta yeme olmak üzere, kaygı, uyku ve depresyon gibi psikolojik sorunlar ortaya çıkmaya başladı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Düşün Psikoloji Yönetim Kurulu Başkanı Başak Aslan, ücretsiz olarak, 'sosyal izalosyon-sağlıklı psikoloji' psikolojik çağrı projesini hayata geçirdiklerini ifade ederek, 'Dünyanın hemen hemen her yerinde etkisini artırarak devam eden Covid-19 salgınının en kritik etkisi insan psikolojisine olmuştur. Küreselleşen dünyada alışılagelmiş toplu yaşam döngüsü bir anda yerini sosyal izolasyona bırakmıştır. Bu süreçte en sağlıklı çözüm bireysel ve toplumsal psikolojinin en üst seviyede tutulması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır' dedi.

Ölüm oranının oldukça düşük olduğu bu pandemik felaketin psikolojik açıdan en az hasarla atlatılabilmesi adına Düşün Psikoloji olarak kendi uzmanlık alanlarında üzerilerine düşen sorumluluk gereği bütün çabalarını gösterdiklerini belirterek, 'Bu vesileyle başlattığımız 'sosyal izolasyon-sağlıklı psikoloji' projesiyle bireysel psikolojinin güçlendirilmesini amaçlamaktayız. Her gün artarak devam eden ve toplum hayatını olumsuz etkileyen, Korona virüsünün etkileri bireylerde kaygı ve panik hissini arttırabilmektedir. Bu kaygı ve panik hissi kontrol altına alınmadığında psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Bu sürecin bireyin günlük yaşantısını olumsuz etkilemeden daha sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi için uzman desteği önemli olmaktadır' diye konuştu.

Merkezlerinin 15 Mart tarihinden itibaren ücretsiz psikolojik çağrı merkezini faaliyete geçirdiklerini kaydeden Arslan, 'Aynı zamanda da birebir online terapi hizmeti başlattık. Ön görüşmeyi ücretsiz hale getirerek psikolojik güven seviyesini artırmayı amaçladık. Bu tarih itibariyle kurduğumuz Çağrı merkezimize 500 e yakın arama ulaştı. Yaklaşık 100 den fazla online terapi yaptık. Her yaş grubuyla yaptığımız terapiler sonucunda, sosyal izolasyonun psikolojik etkilerini analiz etme şansımız oldu. Bu analiz sonucunda sürecin, toplumda en fazla yüzde 61 yeme bozuklukları, yüzde 33 uyku bozukluğu, yüzde 59 kaygı bozukluğu, yüzde 38 depresyon ve yüzde 29 obsesyon (takıntı) gibi sorunlar ortaya çıkmıştır' ifadesini kullandı.

Haber Ara