Dolar

32,4870

Euro

34,9572

Altın

2.435,10

Bist

9.716,77

Ev ortamı bebekler ve çocuklar için ne kadar güvenli?

Ev ortamı bebekler ve çocuklar için nasıl daha güvenli hale getirilebilir? Ev ortamında ne tür tehlikeler çocukları bekliyor? Ne türlü önlemler alınabilir?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-15 05:55:34

Ev ortamı bebekler ve çocuklar için ne kadar güvenli?

Hareketlenmeye başlayan ve merak duyguları en üst düzeyde olan bebekler etrafını keşfetmeye çıkacaktır. Bu yaştaki bebeklerde tehlike, kaza gibi kavramlar olmadığı için her an her şeyi yapabilecekleri için bazı güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir. Bu aşamada çocuğu kısıtlamak yerine, ona zarar verebileceğini düşündüğümüz her şeyi ortadan kaldırmak gerekir. Alınabilecek pratik önlemlerin yanında, uygun çocuk güvenliği ürünlerini kullanarak da evlerimizi güvenli hale getirebiliriz.

Sabun, deterjan dolapları kitlenmeli!

Özellikle temizlik malzemelerinin yer aldığı dolaplara dikkat edilmesi gerekir, genellikle temizlik ürünlerini mutfakta lavabo tezgahının altındaki dolaba koyarız. Bu dolabın özellikle kilitli tutulması çok önemlidir. Bebekler; her şeyi ağızlarına götürerek keşfetmeye çalışır, eğer çamaşır suyu gibi temizlik malzemesi kutularına ulaşırlarsa, kapağını açmayı başarıp, içebilirler ve bu da hayati önem arz eden istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Aynı şey tabi, banyoda yine temizlik malzemelerinin konduğu dolaplar için de geçerlidir. Ya da temizlik malzemeleri bebeğin ulaşamayacağı bir yere kaldırılmalıdır.

Kesici, delici aletlere dikkat edilmeli!

Çatal, bıçak gibi kesici, delici mutfak eşyalarının muhafaza edildiği çekmeceler de bebek ve çocukların ulaşamayacağı şekilde, çekmece kilitleri ile kapatılmalıdır. Buzdolabı üzerindeki renkli, mıknatıslı, küçük objelere de dikkat etmek gerekir. Bu objeler bebeğinizin ilgisini çekecektir ve kolaylıkla ağzına götürüp yutabilir ya da daha kötüsü solunum yollarına kaçırıp boğulma tehlikesi yaşayabilir.

Elektrik prizleri, pillere karşı önlem!

Evin içindeki tün prizlere koruyucu kapak takılmalı, elektrik kabloları, bebeğin erişemeyeceği şekilde gizlenmelidir, aksi takdirde bebek kabloları kemirebilir, prizlere parmağını sokabilir. Ayrıca kalem piller veya 9v pillere dikkat etmek gerekir. Hem bu pillerin kimyasal olması hem de bebeklerin derilerinin ince olması sebebiyle pilden vücuda geçebilecek küçük bir akım bebeğin kalp atışlarına zarar verebilir.

 

Pencerelere karşı dikkat edilmeli!

Bebeğiniz ya da çocuğunuz odasında yalnızken, kesinlikle odasının kapısını tam kapatmamak gerekir, mümkünse başında bir büyük olması gerekir. Bebeğin yatağını mümkünse pencere altına koymamalıyız, odanın havalandırılması sırasında bebeğiniz pencereye tırmanabilir.

Kaygan zeminlere dikkat!

Bebeğin kaygan olan zeminlere tek başına gitmesine izin verilmemelidir. Banyo, tuvalet gibi kaygan olabilecek zeminlerde bebekler düşüp yaralanma ihtimallerine karşı dikkat edilemlidir.

Ev ortamı bebeğe göre ayarlanmalı!

Oturma odalarında, salonlarda, sehpa, masa, büfe gibi köşeli ve sert cisimler; bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Bebeğiniz için tehdit olabilecek sehpa gibi eşyalar mümkünse kaldırılmalıdır. Mümkün değilse sivri köşe ve kenarlar için kauçuk koruyucu bantlar kullanılmalıdır. Televizyon ünitesi, vitrin gibi eşyaların bebeğin üzerine devrilmesini önlemek için sabitlenmeleri gerekir. Vazo, biblo gibi kırılabilir eşyaların kaldırılması ya da sabitlenmesi uygun olacaktır. İçinde merdiven olan evlerde, merdivenler için olan güvenlik kapıları kullanılmalıdır. Ev bahçeli ise, bahçe kapısı kilitli olmalı, havuz varsa havuz için de önlemler alınmalıdır. Ev içindeki halıların altına kayganlık önleyici bantlar konmalıdır, aksi halde çocuklar oyun esnasında koşarken kayıp düşebilirler. Evdeki ilaçların saklandığı yer de çok önemlidir, kesinlikle ilaçların hepsi kilitli bir dolapta, çocukların ulaşamayacağı bir şekilde muhafaza edilmelidir.

Haber Ara