Dolar

32,5580

Euro

34,8886

Altın

2.434,78

Bist

9.645,02

Ev alırken de satarken de 'emlakçıya dikkat edin'

Emlakçı ile ev alma ya da satma sürecinde karşı karşıya geldiğinizde gerek emlakçının gerekse sizin dikkat etmeniz ve hassas davranmanız gereken noktalar var

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-07 22:49:55

Ev alırken de satarken de 'emlakçıya dikkat edin'

Daire almak isterken de satmak isterken de bir emlakçı ile çalışmak ya da iş görmek istediğinizde bazı kurallara uymanız gerekirken sektörün dilini de daha yakından biliyor olmanız gerekiyor.

İyi bir ev almayı ve en iyi fiyata satabilmeyi düşünüyor iseniz emlakçınız yada emlak danışmanınızla kuracağınız diyalog önemli.
Emlakçılar, belirli bir uygunluk sınavını geçmeli, etik kurallara uymalı ve lisanslarını sürdürebilmek için yıllık genişletilmiş eğitim kurslarına katılmalıdırlar.
Yakın arkadaşlarınızdan ve ailenizden herhangi biri yakın zamanda bir ev sattıysa, onlara deneyimlerini sormak sizin yararınıza olabilir. "Emlakçılarını sevdiler mi? Her şey sorunsuz mu yürüdü?2 gibi sorular doğru ilerlemenize yardımcı olacaktır.
Emlakçının yeni işe başlamış olup olmaması o kadar önemli değil. Ancak bu konuda daha tecrübeli birisi üzerinde yoğunlaşmanız işinizi daha da rahatlatabilir.

"Bütün emlakçılar iyidir ya da bütün emlakçılar kötüdür gibi geniş kapsamlı tanımlamalara asla itibar etmeyin. Karşınızda öncelikli olarak bir alıcı ya da satıcı varsa öncelik sizin göstereceğiniz reflekstir."


Ticare alana hitap ediyor

Ticari bir alana hitap eden emlak satış sektörü çeşitli kollara ayrılır. Bu sayede müşteri potansiyelini artırarak kitlesel bir yapı içerisine girerek satışlar hızlanır. Emlak satışı birebir yapılan görüşmeler ve alıcı ile satıcı arasında danışmanlık yapan danışmanlar vasıtasıyla ivme kazanarak hızla ilerleyen satışlar sayesinde emlak sektörünün hem alıcı, hem satıcı hem de kiracı olan taraflarını da memnun etmektedir.

Klasik söylemler

"Bu fiyata başka yerde bulamazsınız,Toplu taşımaya yakın, Ufak tefek tamiratı var, tutmazsanız kaçırırsınız, sizin için ideal bir daire, manzarası boğazı görüyor, tam yatırımlık" şeklinde en çok rastlanan ifadelerle karşılaşsanız da alırken de satarken de bu tarz literatürden ziyade daha rasyonel soru ve cevaplara yatkın emlakçılara ağırlık verilmeli.

Emlak danışmanının meziyetleri:

Piyasa hakkında bilgi sahibi olmalı, Kesinlikle güven vermeli ve güvenilir olmalı, Tapu işlemlerini bilmeli,Belediye'de ilgili birimlerle koordineli çalışmalı,Son teknolojilerden faydalanmalı, alıcı ve satıcıları gruplandırıp kayıt altına almalı,Çabuk satılan veya uzun sürede satılan gayrimenkullerin analizlerini yapabilmeli, Satılan taşınmazın bölge rayiç değerlerini bilmeli,Taşınmazın bölgesinde kaça satılabileceğini ve nedenlerini anlatabilmeli,Gayrimenkul danışmanı bölgesinde uzmanlaşmalı, odaklandığı bölgede başarılı olacaktır. 

 

Haber Ara