Dolar

32,5707

Euro

34,9244

Altın

2.426,27

Bist

9.722,09

Etiyopya: Necaşi’nin torunları Kudüs’ü unutmadı!

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-26 14:12:22

Etiyopya: Necaşi’nin torunları Kudüs’ü unutmadı!

Biz mizacımızı miras olarak alırız, karakterimizi biz inşa ederiz.
Willam I. Sullivan

Kara kıta Afrika'nın sömürge görmemiş tek ülkesi Etiyopya. Afrika gibi bütün ülkeleri sömürge altında yaşamış olan bir kıtada Etiyopya'nın hiç sömürge görmemesi kimilerine göre ilahi bir lütuf… Habeşistan, semavi dinlerin 3 büyük peygamberi olan Hz. Musa, Hz. İsa ve Hz. Muhammed'e yaşarlarken yoldaşlık etmiş ender topraklardandır. Habeşistan sadece 1936-41 yılları arasında Mussolini İtalyası'nın işgal ve saldırılarına uğramış ancak Habeş'ler bu saldırılarla baş etmesini, direnmesini bilmişlerdir. Etiyopya Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olarak anılır, fakat bağımsızlık karakteri çok güçlü bir ülkedir. Kudüs oylamasında bir kez daha bunu göstermiş oldu.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesinin ardından; önce, BM nezdinde en önemli girişim olan BMGK'daki Kudüs tasarısı oylaması yapıldı. Türkiye'nin öncülüğünde hazırlanan ve BMGK üyesi Mısır tarafından gündeme getirilen Kudüs tasarısı, konseyin toplam 15 üyesinin 14'ünün lehte oy kullanmasına karşın ABD tarafından veto edildi.

ABD'nin vetosuna karşın konseyin kalan üyeleri İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, Uruguay, Bolivya, Etiyopya, İtalya, Japonya, Kazakistan, Senegal, İsveç ve Ukrayna, Mısır'ın tasarısı lehinde oy kullandılar. Geçtiğimiz hafta Türkiye ve Yemen tarafından BM Genel Kurulu'na sunulan, ABD'nin karşı çıktığı Kudüs tasarısı 9'a karşı 128 oyla kabul edildi. ABD Başkanı Trump, "evet" diyecek ülkeleri mali yardımları kesmekle tehdit etmişti.

Şüphesiz bu üyeler arasında en dikkat çeken ülke Etiyopya oldu. Tarihi hatıralarımızda Habeşistan olarak iz bırakan Etiyopya bilhassa miladın ilk yıllarından beri köklü bir geleneği olan Afrika'nın en eski bağımsız devletidir. 102 milyon nüfusu ile bir yandan ekonomik problemleriyle boğuşurken diğer yandan ABD ve İsrail in sürekli gözetimi ve ilgi alanındadır. Uzun yıllar Afika birliğinin merkezine ev sahipliği yaparken ülkesinin yoksulluk sorunu ile mücadele etmektedir.

Açıkçası Etiyopya, BM'de Kudüs oylamasında oyu en çok merak edilen ülkelerdendi, tarihi oylamada Adil kral olarak bilinen atalarının Habeş kralı Necaşi'nin hatırasına sahip çıkmış oldular.
Mekke'den hicret etmek zorunda kalan Müslümanlar çaresizce nereye gideceklerini, ne yapacaklarını Peygamberimize sorduklarında, “Siz isterseniz yeryüzüne dağılın, Allah celle elbette sizleri bir araya getirecektir” buyurdu.

Sahabiler, “Nereye gidelim ya Rasûlallah!” diye sorduklarında ise:

Habeşistan'a gidin. Orada halkına zulmetmeyen adil bir hükümdar vardır. Orası doğruluk ülkesidir. Allah Teâlâ bir kolaylık gösterinceye kadar orada kalın” cevabını verdi. 

Türkiye ile Etiyopya arasında bulunan ilişki her geçen gün olumlu yönde gelişme göstermektedir. Türkiye'nin ilk Etiyopya temsilciliği Osmanlı döneminde 1912 yılında açılan Harar Konsolosluğu ile başlar. 1926 yılında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Türkiye Büyükelçiliği açılmıştır. Bir ara siyasi nedenlerle 1984 yılında kapatılmış olsa da 2006 yılında yeniden açılmıştır. 2006 yılından itibaren Türkiye ile Etiyopya arasında bulunan ilişki yeniden sıcak bir sürece evrildi. 2005 yılında Türkiye'de Afrika yılı ilan edilmesi Etiyopya ile ilişkilerin her geçen gün pekişmesini sağladı. THY uçuş seferleri haftada 7 güne çıkarmasıyla Etiyopya'da iş ilişkileri bulunan Türkiyeli firmaların sayısı 340 civarı bir rakama ulaşmıştır. 

Etiyopya Büyükelçiliği Türkiye ile Etiyopya arasında bulunan ilişkilerin resmi temsilcisidir. Etiyopya'nın Türkiye'de sadece Ankara Büyükelçiliği bulunurken İstanbul'da ise Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır. Yine aynı şekilde Adana, Antalya, Bursa, Gaziantep, İzmir, Mersin, Konya, Kayseri'de Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Fahri Konsoloslukları bulunmaktadır.
Türkiyenin kurumsal manada geliştirdiği kültürel ticari ve diplomatik ilişkilerinin muhakkak siyasi stratejik desteği sürekli canlı tutulması gerekiyor. Teşekkürler Etiyopya diyoruz.

Haber Ara