Dolar

32,5032

Euro

34,9648

Altın

2.430,20

Bist

9.799,81

Etiyopya Dışişleri Bakanı Adhanum:

Etiyopya Dışişleri Bakanı Adhanum:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-15 19:14:50

Etiyopya Dışişleri Bakanı Adhanum:
Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanum, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in Afrika Birliği ve zirveye ev sahipliği yapan ülke tarafından korunduğunu söyledi.

AA muhabirine konuşan Adhanum, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) hakkında tutuklama kararı verdiği ve Güney Afrika'daki yerel bir mahkemenin "yurt dışına çıkış yasağı" koyduğu Beşir'in ülkesine dönüşünü değerlendirdi.

Beşir aleyhindeki tutuklama kararlarının Afrika Birliği tarafından kabul edilmediğini belirten Adhanum, "Güney Afrika, birliğin cumhurbaşkanlarına sağladığı dokunulmazlığa riayet etti" dedi.

Sudan'ın Libya, Güney Sudan ve Orta Afrika gibi bölge ülkelerinde yaşanan sorunların çözümünde önemli bir rol oynadığını dile getiren Adhanum, el-Beşir'in ülkesine yönelik uygulanan "havuç ve sopa" siyasetinin yanlış olduğunu ifade etti.

Adhanum, Beşir'in Johannesburg'tan ayrılmadan önce Etiyopya Başbakanı Haile Mariam Dessalines ile bir araya gelerek iki ülke arasındaki ilişkileri ve zirve gündemini değerlendirdiğini kaydetti.

Güney Afrika'da yerel bir mahkemenin "yurt dışına çıkış yasağı" koyduğu Sudan Devlet Başkanı Beşir bugün, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinden ayrılarak Sudan'ın başkenti Hartum'a hareket etmişti.

Nisan ayında yapılan seçimle yeniden Sudan Devlet Başkanı seçilen Beşir, merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM tarafından savaş ve insanlığa karşı suçlar işlemekle itham ediliyor. Mahkeme, Darfur'da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle Beşir hakkında 2009 ve 2010'da iki tutuklama kararı çıkartmıştı.

UCM'den daha önce yapılan açıklamada, "Afrika Birliği Zirvesi'ne katılması beklenen Beşir'in Güney Afrika'da tutuklanması" talep edilmişti.

Haber Ara