Dolar

32,5937

Euro

34,7959

Altın

2.496,68

Bist

9.437,65

Etiyopya'daki çatışmalardan kaçan mülteciler; “sadece sırtımızdaki giysilerle kaçtık”

Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesindeki çatışmalardan kaçan binlerce sivil komşu Sudan'a geçerken, Etiyopya savaş uçakları tarafından bombalama yapıldığını, sokaklarda çatışmalara yaşandığını, pala ile saldırılar olduğunu anlattı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-15 15:09:13

Etiyopya'daki çatışmalardan kaçan mülteciler; “sadece sırtımızdaki giysilerle kaçtık”

Reuters, 7.000'den fazla mültecinin güvenli bularak sığındığı Sudan'ın sınır kasabası El Faşka'da, hükümet güçlerinin kendisine bağlı yerel güçlerle isyancılar arasında Tigray'da yaşanan çatışmalara tanık olan insanların anlattıklarını paylaştı.

Mültecilerden birçoğu, öldürüleceklerinden korktukları için karanlıktan kaçarken yolların kenarına serilmiş cesetler gördüklerini anlattı.

download_49

“Sadece sırtımızdaki giysilerle kaçtık”

48 yaşındaki Araqi Naqashi, “Sokaklara atılan insan cesetleri gördüm. Yaralananlar ise, bir araca bağlı iple sürükleniyordu. Korkunç, Tigrayanlar öldürülüyor ve kovalanıyor. Her şey yağmalandı ve mahallemiz tankların saldırısına uğradı” dedi.

Sudan'daki mülteciler, önümüzdeki günlerde çok daha fazla Etiyopyalı'nın kendilerine katılmasını beklediklerini söylediler.

Tigray sınırındaki Amhara bölgesinden gelen 52 yaşındaki Barhat, Başbakan Abiy Ahmed'e saldırı olayından sonra kaçtığını söyledi.

Barhat, “Tigrayan olduğunu söyleyen herkesi öldürdüler. Paramızı, sığırlarımızı ve mahsullerimizi evlerimizden çaldılar ve sadece sırtımızdaki giysilerle kaçtık ”dedi.

1046C923-0E91-4C5E-9312-B01A5EB98E5F_w1200_r1

Aynı kasabadan 48 yaşındaki bir çiftçi olan Elias, “Sokaklarda insanları katleden silahlı adamlar gördüm ve iki gün önce buraya gelene kadar yürüyerek kaçtım"

Tanıklar, bazı mültecilerin yaralandığını ve yerel bir tıbbi tesise nakledildiğini söyledi.

33 yaşındaki sürücü Hayali Kassi ise, “Bombalama binaları yıktı ve insanları öldürdü. Bir kısmı yürüyerek, bir kısmı da arabada kaçtı. Korkarım, Etiyopya'nın Sudan ve Eritre sınırlarına yakın olan Humera'da siviller öldürülüyor”dedi.

Yiyecek ve su kavgaları

Tanıklardan Abiy, hükümet savaş uçaklarının Tigrayan yerel güçleri tarafından kontrol edilen silah depoları ve mühimmat dahil olmak üzere Tigray'deki askeri hedefleri bombaladığını söyledi.

Kassi ve diğer dört mülteci ise, resmi olarak doğrulanmamakla birlikte, Eritre askerlerinin Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (TPLF) karşı Etiyopya ordusunun yanında savaştığını gördüklerini söyledi.

Tigray lideri Debretsion Gebremichael ise yaptığı açıklamada, Eritre'nin Etiyopya hükümet güçlerini desteklemek için sınırın ötesine asker gönderdiğini ancak bunu doğrulayıcı kanıtı olmadığını söyledi.

https___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_201113163624-02-ethiopia-tigray-conflict-1109

Eritre Dışişleri Bakanı Osman Salih Muhammed bunu yalanlayarak, "Biz çatışmanın bir parçası değiliz” ifadesini kullanırken bakanlık mültecilerin iddiaları hakkında henüz yanıt vermedi.

Sudanlı güvenlik kaynakları, kimliği belirsiz askeri üniformalı bazı silahlı kişilerin Etiyopya'dan Sudan'a geçtiğini söyledi.

Sudan'ın El Kadarif eyaleti ile Etiyopya arasındaki sınır, Tekeze Nehri kıyısının 5 km doğusunda engebeli bir arazide bulunuyor. Bölgede elektrik ve temiz su yok.

Toprak yollara ve tarlalara serpiştirilmiş boş betonarme yapılarda 15 kişinin sığınabileceği dar odaları paylaşan aileler, bunaltıcı sıcaklardan korunmaya çalışıyor.

Ethiopia-Military-Confrontation

Bir başka tanık ise, Faşka'ya kaçanların çoğunun kadın ve çocuk olduğunu hatırlatırken şunları ilave etti; “İnsanlar su için uzun kuyruklar oluşturdular ve Sudan ordusunun sağladığı yiyecekler yüzünden kavgalar çıktı.”

El Faşka'da bir yerel güvenlik yetkilisi ise, "Burada açlık kuralları var ve uluslararası kuruluşlar henüz yardım sağlamadı. Son üç gün içinde sınırdan çok sayıda insan akın etti, sayıları hükümetin tahmin ettiğinden çok daha fazla" dedi.

BM mülteci ajansı ise Cuma günü yaptığı açıklamada, Etiyopya'daki çatışmanın şimdiye kadar 14.500'den fazla insanın Sudan'a kaçmasına neden olduğunu söyledi.

Haber Ara