Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Etiyopya'da etnik çatışmalar 841 bin kişiyi yerinden etti

Etiyopya Ulusal Afet Risk Yönetimi Komiseri Kassa:- 'Oromiya ve Somali eyaleti arasındaki etnik çatışmalar eylül ayından bu yana tırmanışa geçti'- 'Çatışmalar nedeniyle şimdiye kadar 841 bin kişi yerinden oldu'- Etiyopya Demokrat Partisi Başkanı Kebede: - 'Federal hükümet son 25 yılı halklar ve bölgeler üzerinde otorite sağlamakla geçirdi. Etnik kimliklerin öne çıkarılması yüzünden halklar to

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-07 13:51:03

Etiyopya'da etnik çatışmalar 841 bin kişiyi yerinden etti
Etiyopya Ulusal Afet Risk Yönetimi Komiseri Mitiku Kassa, ülkenin Oromiya ve Somali eyaletleri arasındaki etnik çatışmalar sebebiyle 841 bin kişinin yerinden olduğunu söyledi.

Kassa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oromiya ve Somali eyaleti arasındaki etnik çatışmaların eylül ayından bu yana tırmanışa geçtiğini ve 841 bin insanı yerinden ettiğini belirtti.

Yerinden edilen insanların çoğunun sınır bölgelerinde yaşayan kişiler olduğunu dile getiren Kassa, hükümetin uluslararası yardım kuruluşları ve yerel ortaklarla, yerinden olan insanlara yardım ulaştırmaya gayret ettiğini dile getirdi.

Kassa, yerinden olan insanların ise Oromiya ve Somali eyaleti sınırları yakınlarındaki güvenli bölgelerde barındırıldığını kaydetti.

Ulusal Afet Risk Yönetimi, dün, bölgedeki insanlara üç ay içerisinde 17 bin ton gıda yardımı ulaştırdığını açıklamıştı.

- "Etiyopya'daki birlik etnik kimlikler üzerinden zayıflatılıyor"

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan muhalif partilerden Etiyopya Demokrat Partisi Başkanı Dr. Chane Kebede, ülke halkının ve devletin zor durumla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Ülkedeki federal hükümetin zayıf, eyaletlerin ise daha çok güçlenen bir portre çizdiğine dikkati çeken Kebede, "Federal hükümet son 25 yılı halklar ve bölgeler üzerinde otorite sağlamakla geçirdi. Etnik kimliklerin öne çıkarılması yüzünden halklar toprak için tartışmaya başladılar." dedi.

Somali Afar ve Oromiya eyaletlerinde yaşananların tek bir mesele olduğunu dile getiren Kebede, "Etiyopya'daki birlik etnik kimlikler üzerinden zayıflatılıyor. Hükümetin muhalif partilerle başlattığı görüşmeler muhaliflere daha fazla yer açacak ve eğer uzlaşma sağlanırsa ülke daha demokratik olacak." diye konuştu.

- 100'den fazla kişi gözaltına alındı

Hükümet Sözcüsü Negeri Lencho, daha önce yaptığı açıklamada, etnik gruplar arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle şu ana kadar 103 kişinin gözaltına alındığını belirtmişti.

İki eyalet sınırındaki çiftçiler arasında uzun yıllardır arazi anlaşmazlıkları yaşanıyor.

Eylül ayında, eyalet polisi ve yöneticilerinin de çatışmalara müdahil olduğu iddiası sonucu olaylar büyümüş, eyaletleri dışında okuyan üniversite öğrencilerinin kayıtları kendi eyaletlerindeki üniversitelere taşınmıştı.

Başbakan Hailemariam Desalegn, bölgede yaşanan sorunlar nedeniyle eyalet yöneticilerini suçlamıştı.

Haber Ara