Dolar

32,5617

Euro

34,7388

Altın

2.491,02

Bist

9.524,59

Etiyopya'da 'buğday pası' tehlikesi

Etiyopya'da 'buğday pası' tehlikesi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-09 17:14:22

Etiyopya'da 'buğday pası' tehlikesi
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Etiyopya'daki bazı buğday tarlalarında kuraklığın da etkisiyle "pas hastalığı" tespit edildiğini duyurdu.

OCHA'nın Reliefweb İnternational adlı sitesinde yer verilen açıklamada, Etiyopya'nın Oromo ve Güney Milletleri bölgesinde yapılan incelemelerde, ekin alanlarında doğa olayı El Nino kaynaklı kuraklığa bağlı ortaya çıkan salgınlardan buğday pası hastalığının görüldüğü bildirildi.

Amhara ve Tigray bölgelerinde baş gösteren hastalığın ürünlere büyük zarar verdiği kaydedilen açıklamada, ülke genelinde 24 Ekim itibarıyla 300 bin hektar alanın hastalıktan etkilendiği vurgulandı.

Etiyopya İstatistik Kurumu verilerine göre ise Etiyopya'da gıda temini için önemli ürünlerden biri olan buğday, ülkedeki tarımsal arazilerin yüzde 17'sinde ekiliyor.

OCHA, geçmiş yıllarda da buğday pası salgınını durdurmaya yönelik önemli adımlar atmıştı. Etiyopya, 2011 yılında, başka bir doğa olayı olan La Nina etkisiyle karşı karşıya kalmış, BM geliştirdiği projelerle zirai hastalığın yayılmasını önlemek için bölgeye yatırım yapmıştı.

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) söz konusu hastalıkla mücadele için Oromo ve Güney Milletleri bölgesindeki çiftçilere yönelik bir çalışma başlatmış, buğday pasına dayanıklı tohum çeşitlerini dağıtmıştı.

Haber Ara