Dolar

32,3815

Euro

35,0532

Altın

2.326,48

Bist

9.089,33

Ethem Sancak’tan ’’tank-palet fabrikası’’ açıklaması

BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, aylardır ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu’nun gündeminden düşmeyen tank palet fabrikası iddialarına yanıt verdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-17 12:17:06

Ethem Sancak’tan ’’tank-palet fabrikası’’ açıklaması

BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, katıldığı televizyon programında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun “Tank palet fabrikası Katarlılara satıldı” iddialarına son noktayı koydu.

Geçtiğimiz gece bir televizyon programına katılan BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, kendi şirketine devredildikten sonra Katarlılara satıldığı yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı.

“Net bir şekilde altını çizerek konuya cevap vereyim” diyen Sancak, “Katarlıların doğrudan veya dolaylı tank palet olayıyla ilgileri yok. Katarlıların işe karıştırmaları BMC ile olan ortaklıklarından dolayı.” diye konuştu.

BMC'yi savunma sanayiine aktör olarak hazırlamak üzere satın aldıktan sonra, uzun ve orta vadeli planlar yaptığını belirten Ethem Sancak, “Bu şirketi önümüzdeki dönem savunma sanayimizin stratejik bir kurumu haline getirmek hedefimdi. Bunun için güçlü bir finansman gerekiyordu. Önce ülke içerisinden kendime ortaklar aradım. Türkiye'nin saygın, popüler 5 iş adamına gittim. Onlar bu iş için maceraya soyunduğumu söyleyerek, rantabl olduğunu söyleyerek reddettiler. Kardeşlerim bile 'sen maceraya giriyorsun, biz sana ortak olmuyoruz, önüne koyduğun hedef çok büyük' dediler. O sırada uluslararası piyasada dolaylı teklifler almaya başladım. Üç büyük devletin Fransa, İngiltere ve Almanya'nın büyük elçileri kapımı çaldılar. Hatta kibirlendim, ben kimim ki, düşünün kraliçe hazretlerinin buradaki temsilcisi benden randevu istiyor.” ifadelerini kullandı.

"BATI UZAK DURDU"

Batı ülkelerinin tekliflerinin üzerine Ethem Sancak, yapılacak yatırımların merkezinin Türkiye'de olmasını istediğini, bu sayede istihdama katkı sağlamayı planladığını anlattı. Sancak, “Bu üreteceğimiz ürünleri Türkiye Cumhuriyeti'nin izni ölçüsünde istediğimiz yere satacağız ve istediğimiz şekilde kullanacağız. Bunları kabul ederseniz sizinle ortak olurum” dedikten sonra, söz konusu ülkelerin bir daha kapısını çalmadıklarını söyledi.

"SUUDİ ARABİSTAN'I İSTEMEDİ"

Ethem Sancak, “O arada da doğu tarafından da teklifler geliyordu. Suudi Arabistan'ın askeri ateşesi geldi. Ben reddettim. Kendimce Suudiler'in siyasi çizgilerinin zamanla benim siyasi çizgimle çatışmaya gireceğini düşündüğümden reddettim.” dedi.

KATARLA “BU ÜMMET İÇİN” ANLAŞTI

BMC Yönetim Kurulu Başkanı Sancak, “Katarlı askeri ateşe geldi. Onunla konşutuk, 'Ülke olarak sizinle stratejik ittifaka girdik, ülkeniz küçük ama cesur yürekli bir emir var başınızda. Geçmişte de Osmanlı ile müttefik kaldınız, bu işi sizinle yapalım. Allah size para vermiş, bizde de kaliteli insan var. Gelin bu millet, bu ümmet için böyle bir iş yapalım'. Çok sıcak karşıladılar." bilgisini aktardı.

“KENDİME GÜVENDİĞİM İÇİN BU YÜKÜN ALTINA GİRDİM”

Ethem Sancak şunları söyledi:

“Bunun üzerine Katarlı ateşeye 'bu işi hızlandıralım' dedim. Dedi ki 'Bizde de bürokrasi var, emire gidinceye kadar süre alır'. Bunun üzerine Tayyip Bey'e gittim, 'Katar bürokrasisiyle işi kotardık, siz söylerseniz emire söylerseniz daha hızlı olur' dedim. Ben kendime güveniyordum, bir zamanlar Türkiye'nin en büyük sağlık sektörü aktörüydüm. 17 ülkede iş yapıyordum. Bir biçimde bu finansmanı temin edeceğim için kendime güvendiğim için bu yükün altına girdim. Rahmetli Özal'ın başlattığı bir süreçtir bu. İhaleyi kazandıktan sonra size bir süre veriyorlar. Param olmazsa o ihaleye niye gireyim ki? Onun altyapısını oluşturmasam. Ben 2 milyar dolara sattım hedefi. Yüzde 50'si benimdi. Bizim ailede bunun on katı para vardı. Biz güneydoğulu bir aileyiz. Aynı zamanda lideriyim. Benim kardeşim ortak olmasalar da benim bir emrim üzerine paralarını bana tahsis ederler.”

SANCAK'TAN CHP'Lİ VEKİLDE HODRİ MEYDAN

Programa katılan CHP'li Engin Koç, Ethem Sancak'a ithafen, "Tank paletle ilgili bu süreci doğru anlatmıyor. Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu tank paletle ilgili gizli ve açık atılan her türlü adımı takip ediyor. Fabrikası değişse bile fonksiyonu değişmemiştir. Ordumuzun tankları, bakımı, tamiri yapılır. Deneme sürüş pisti var. Stratejik öneminin yanısıra çok da verimli çalışan fabrika. Milli Prodoktivite Merkezi'nin ödülüne sahip bu fabrika. Bu yok olmuş dedikleri fabrika böyle bir fabrika. Bugünkü değeri 20 milyar dolar. Türkiye'de bu altyapıda böyle bir tesisi yok. ABD'deki muadillerine bakmanız gerekir. Tank fabrikalarının en düşük piyasa değeri 19 milyar dolardan başlıyor. 50 milyon değer imalat hatlarının tezgahı demektir. Esas mesele ordumuzun fabrikası, hani diyorlar ya bilgileri alınmayacak. 13 tane Katar Ordusu'na ait yönetim kurulu üyesi vardır. Yüzde 49,9'u Katar Ordusu'na ait. Fırtına obüslerini Türkiye Suriye sınırında tanıdı. Oradaki fabrikanın paralarını Milli Savunma Bakanı Asfat A.Ş. ödüyor diyor. Ethem Sancak da diyor ki, 'ben ödüyorum' diyor." ifadelerini kullanarak Sancak'ı eleştirdi.

Bunun üzerine Sancak, "Halkı yanlış yönlendirmeyin BMC'nin toplam yönetim kurulu üyesi 10. 13 Katarlıyı nereden çıkartıyorsunuz? Ya hesap bilmiyorsunuz ya da incelemeden konuşuyorsunuz. Yarın gelin sizinle Arifiye'ye gidelim size göstereyim. Ayrıca iddia ettiğiniz seviyede bir kurum ise o devletin savunma sanayi şirketi. Şirketi alıp bir yere götürmek istemiyoruz. Benimle polemik yapmak istiyorsanız 10 gün sonra buraya gelin hodri meydan. Siyasi kimliğimle sizinle polemik yapayım. Burada kuru kuraya bunları söylemek olmaz. Meclis'te muhatabınızla konuşun bunları. Biz burada medyayı bilgilendirmek için toplantık. 10 gün sonra gelin bu polemiği sizinle de konuşalım." dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara