Dolar

32,4960

Euro

34,7352

Altın

2.496,67

Bist

9.487,33

ETA örgütü küçüldü mü?

Bask özerk yönetimi hükümetinde Barış ve Birlikte Yaşam'dan Sorumlu Sekreter Jonan Fernandez, 'ETA üyelerinin sayısında belirgin azalma var' olduğunu belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-06 16:59:55

ETA örgütü küçüldü mü?

AA'nın haberine göre, İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask özerk yönetiminin bağımsızlığı için mücadele eden ve 2011 Ekim ayından silahlı faaliyetlerini sonlandıran ETA örgütünün son yıllarda ciddi şekilde küçüldüğü belirtildi.

Bask özerk yönetimi hükümetinde Barış ve Birlikte Yaşam'dan Sorumlu Sekreter Jonan Fernandez, Madrid'de görev yapan yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelerek, terör saldırıları olmadan geçen 4 yılda ETA'nın ve Bask bölgesinin geldiği noktayla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"Sayıları 20 mi yoksa 120 mi tam bilinmez ama ETA üyelerinin sayısında belirgin azalma var" diyen Fernandez "ETA'nın üyeleri yurt dışında yaşıyorlar. Fransa'da olanlar aşağı yukarı tahmin edilebilir ama diğer ülkelerde olanlar konusunda net bir şey söylemek zor" şeklinde konuştu.

Bask bölgesindeki barış sürecinde mevcut durumda iki önemli blok olduğunu vurgulayan Fernandez bunları "ETA'nın silahsızlanması ve ETA mahkumlarının koşullarının iyileştirilmesi" olarak sıraladı. ETA'nın sayıları bilinmeyen saklı cephaneliği olduğunu kaydeden Fernandez, "ETA'nın silahsızlanması kontrol dışı ya da sadece polis tarafından yürütülen bir süreç olmamalı. ETA'nın kendini feshetme süreci kontrolsüz yapılırsa boşaltılan koltuğa (ETA'nın lider kadrosu) herhangi biri oturabilir" dedi.

Bask temsilcisi, ETA'nın bu zamana kadar silahsızlanmamasını "İspanyol hükümetinin şartlandırılmalarına ve ETA'nın yeterince sorumlu hareket etmemesine" bağladı.

ETA mahkumlarının koşullarının iyileştirilmesi konusunda da somut hiç bir adım atılamadığını kaydeden Fernandez, İspanyol hükümetinin "erteleyici tavrının" yanı sıra ETA mahkumlarının "bireysel yerine kolektif hareket etme tutumlarının" da bunda etkili olduğunu savundu. ETA mahkumlarının İspanyol yasaları gereği bireysel başvurularla durumlarını iyileştirip, şartlı serbest kalma haklarından yararlanabileceğini kaydeden Fernandez ama bunun yapılmadığını hatırlattı.

Haber Ara