Dolar

32,5998

Euro

34,8565

Altın

2.494,74

Bist

9.542,85

Et yemekten vazgeçerseniz ne olur?

Rus beslenme uzmanı Dr. Olga Koraplyova, anemi ve diş problemlerinin et yemekten vazgeçenlerin yaşadığı problemler listesinin küçük bir parçası olduğuna dikkat çekiyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-05 12:22:50

Et yemekten vazgeçerseniz ne olur?

Rus beslenme uzmanı Dr. Olga Koraplyova, anemi ve diş problemlerinin et yemekten vazgeçenlerin yaşadığı problemler listesinin küçük bir parçası olduğuna dikkat çekiyor.

Ve ekliyor, bir kişi et içeren bir diyetten vejeteryan bir diyete geçtiğinde, ilk günlerde şişkinlik ve çok sayıda gazdan muzdarip olacağı için, vücudun bu değişime uyum sağlamak için bir süreye ihtiyacı olduğunu bilmeli. Tüm bitkilerde bulunan selülozu parçalayabilen bakteriler bağırsakta az olduğu için bitki proteininin emilimi zayıftır.

100 gram haşlanmış et, 20-30 gram protein içerdiğinden insanı tok hissettiren en çok yiyecek türü olarak kabul edilir. Yetişkin bir insan günde 60-80 gram proteine ihtiyaç duyar; tercihen bunun yüzde 50'sini hayvansal kaynaklardan alır.

Dr. Olga Koraplyova, bu nedenle, “Bir kişi et yemekten vazgeçerse, açlık hissini yenmek için daha fazla hidrokarbon yemesi gerekecek" dedi.

Etin tamamen kesilmesi ise D ve B12 vitaminleri, iyot, fosfor ve kalsiyum eksikliklerine neden olur. Buna ek olarak bitkisel protein, idrarla vücuttan kalsiyum atılmasına yardımcı olur. Bu da yüzde 90'ı keratin adı verilen bir proteinden oluşan diş, kemik ve saç durumunun kötüleşmesine neden olur ve etin terk edilmesi ciltte kurumaya ve tırnakların kırılmasına yol açabilir. Bu nedenle, demiri depolamak ve serbest bırakmaktan sorumlu ferritin proteininin seviyesini belirlemek için kişi altı ayda bir kan ve idrar analizi yaptırmalıdır. Bu protein, normal kas fonksiyonu, egzersiz sonrası iyileşme ve fiziksel aktivite için gereklidir.

Ve et yemekten vazgeçenler genellikle hafiflemiş hissettiklerini ve iyi bir ruh halinde olduklarını belirtirler. Ancak bu aneminin ilk belirtisi olabilir.

Çünkü bu durumda vücut, oksijeni akciğerlerden vücudun tüm dokularına taşıyan daha az kırmızı kan hücresi üretir. Geç aşamada, kişi anemi, nefes darlığı, enerji eksikliği, uyku hali ve hızlı yorgunluktan muzdariptir.

Unutulmamalıdır ki aneminin tek başına beslenmeden değil, aynı zamanda B12 vitamini veya demir eksikliğinin de yaygın bir nedeni olduğu unutulmamalıdır. Hemoglobinin bir parçası olan demir vücut tarafından etten daha iyi emilir.

Rus Uzman, etten vazgeçmenin kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 22 oranında azalttığına dair çalışmalar olduğunu belirtiyor. Ancak bu oran ile vücutta gerçekleşen biyokimyasal süreçler arasında doğrudan bir ilişki keşfedilmemiştir.

Ve ekliyor, bu hastalıkların riskini azaltmak için fazla kilo verilmesi gerekiyor. Çünkü obezite, çeşitli kalp hastalıklarının ana nedenlerinden biridir.

Dr. Olga Koraplyova, genel olarak vejetaryen bir diyete geçmek isteyen herkesin önce bir doktora danışması gerektiğini söylüyor.

Kaynak: Novosti

 

Haber Ara