Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Eskişehir'de yapılması planlanan termik santrale tepki

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Bozoğlu: - 'Kimileri bu tesisin çok teknolojik olacağını söylüyor ama şunu açıkça vurgulamak lazım, dünyadaki en geri teknoloji termik santrallerdir'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-21 14:01:30

Eskişehir'de yapılması planlanan termik santrale tepki
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Eskişehir'in Alpu ilçesinde yapılması planlanan kömür yakıtlı termik santrale ilişkin, "Kimileri bu tesisin çok teknolojik olacağını söylüyor ama şunu açıkça vurgulamak lazım, dünyadaki en geri teknoloji termik santrallerdir." dedi.

Bozoğlu, ÇMO Ankara Şube Başkanı İlkim Yiğit ile Eskişehir Kent Konseyi'nde düzenlediği basın toplantısında, kentin en verimli topraklarının bulunduğu Alpu Ovası'nda kurulması planlanan termik santralin bittiğinde Türkiye'nin en büyük termik santrali olacağını söyledi.

Bu termik santralin yılda yaklaşık 8 milyar kilogramlık bir karbondioksit salınımı oluşturacağını savunan Bozoğlu, şöyle konuştu:

"Eskişehir'de toplamda bin 80 megavatlık devasa bir termik santral planlanıyor. Yılda 6 milyon 316 bin 812 ton kömür yakılacak ve 8 milyar kilovat/saat elektrik üretecek. 450 futbol sahası büyüklüğünde kül depolanacak. Yani devasa bir kül depolama sahasına atıklar konulacak. Ayrıca bin 500 futbol sahası büyüklüğünde enerji üretim alanı olacak. Yerleşim yeri içinde Alpu termik santrali Eskişehir il merkezine 32 kilometre, Tepebaşı ilçe merkezine 25 kilometre, Gündüzler Mahallesi'ne 5 kilometre, Kozlubel Mahallesi'ne 3 kilometre ve Beyazaltın Mahallesi'ne 1,5 kilometre mesafede yer alacak. Yani yerleşim yerlerine oldukça yakın bir bölgede yapılması planlanıyor. Tarıma da zarar verecek. Santral kentin en verimli topraklarının bulunduğu Alpu Ovası'nda kurulmak isteniyor. Kimileri bu tesisin çok teknolojik olacağını söylüyor ama şunu açıkça vurgulamak lazım, dünyadaki en geri teknoloji termik santrallerdir. Bu teknolojide sadece baca gazı sistemleri değiştirilerek yenilenme süreci yürütülmektedir."

Haber Ara