Dolar

32,5278

Euro

34,7498

Altın

2.492,09

Bist

9.524,59

Eski Yargıtay üyesi Budak'a hapis istemi

FETÖ 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen eski Yargıtay üyesi Mesut Budak'ın yargılandığı davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından esas hakkında mütalaa verildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-28 15:28:55

Eski Yargıtay üyesi Budak'a hapis istemi

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonunda görülen duruşmaya, tutuklu sanık Mesut Budak katıldı. Duruşmaya, Budak'ın avukatı gelmedi.

Dosyaya gelen cevap ve belgelerin okunmasının ardından söz verilen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, sanık hakkında hazırlanan esas hakkındaki mütalaayı okudu.

Mütalaada tanık beyanları, sanık savunması ve toplanan bilgi ve belgelerden sanığın FETÖ üyesi olduğu, örgüt toplantılarına katıldığı, bir kısmını organize ettiği, FETÖ'nün HSYK'de etkin olduğu dönemde örgütün talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçilenler arasında yer aldığı ve örgütün gizli haberleşme programı ByLock'u kullandığı tespitine yer verildi.

Sanığın örgütün isteği doğrultusunda karar çıkması için çalıştığı, HSYK'nin 2014 yılı seçimlerinde örgüt mensupları için oy istediği belirtildi.

Esas hakkındaki mütalaada, sanık Mesut Budak'ın bu şekilde örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu, sıkı bir disiplinle FETÖ'nün stratejisi, yapılanması, faaliyetleri ve amacına uygun hareket ettiği ve "terör örgütü üyesi olmak" suçunu işlediği sonucuna varıldığı kaydedildi.

15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Örgüt hiyerarşisi içinde "mahrem alan" kapsamında yer alan sanığın eğitim düzeyi, sahip olduğu sosyokültürel birikimi, yaptığı görev nedeniyle edindiği mesleki bilgi ve tecrübeleriyle örgütteki konumu itibarıyla bu oluşumun terör örgütü olduğunu bilebilecek durumda bulunduğu vurgulanan mütalaada, Budak hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK), kaçınılmaz bir hataya düşen kişinin cezalandırılamayacağını öngören "hata" başlıklı 30. maddesinin uygulanmaması istendi.

Mütalaada, sanığın, TCK'nin 314/2. ve Terörle Mücadele Kanunu'nun 5/1. maddeleri uyarınca "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Sanığın son karar merci Yargıtayda görevlendirilmesi, örgütte temin ettiği güç ve sadakati ölçüsünde yükselip elde ettiği statüsüne eş değer şekilde yüksek yargı içerisinde konumlandırılması ve FETÖ'nün mahrem yapısı içerisinde bulunduğu hususları dikkate alınarak, suçun işleniş biçimi, kastın yoğunluğu ve oluşan tehlikenin ağırlığına göre temel cezanın alt sınırdan uzaklaşılarak belirlenmesi istendi.

Mütalaaya karşı söz verilen sanık Budak, esas hakkındaki savunmayı hazırlamak için süre talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için süre verilen sanığın tutukluluk halinin devamını kararlaştırarak duruşmayı erteledi.

Haber Ara