Dolar

32,5262

Euro

34,7427

Altın

2.488,30

Bist

9.524,59

Eski Rus ajani Litvinenko'nun Ingiltere'deki olumu

Eski Rus ajani Litvinenko'nun Ingiltere'deki olumu

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-21 20:50:13

Eski Rus ajani Litvinenko'nun Ingiltere'deki olumu
İngiltere Başbakanı David Cameron eski Rus ajanı Alexander Litvinenko'nun ölümüyle ilgili bugün yayınlanan komisyon raporuna ilişkin, "Rapor bizim hep inandığımız şeyi, bunun devlet destekli bir eylem olduğunu onayladı" dedi.

Dünya Ekonomik Forumu dolayısıyla Davos'ta bulunan Cameron, 2006'da Londra'da radyoaktif zehirle öldürülen Litvinenko'nun ölümü ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ilişkilendiren raporla ilgili açıklamalarda bulundu.

Litvinenko'nun öldürülmesini "korkunç olay" diye nitelendiren Cameron, "Rapor, bizim hep inandığımız şeyi, bunun devlet destekli bir eylem olduğunu onayladı. Geçen hükümet bu nedenle Rus diplomatları sınır dışı etmiş, yakalama emrileri çıkartmış ve Rus istihbarat servisleriyle işbirliğine gitmeyi reddetmişti. Bu önlemler devam ediyor. Bugün bunlara ilaveten mal varlıklarını dondurma ve soruşturma mercilerine yeni talep gönderme kararı alındı" diye konuştu.

"Bu raporu bir bütün olarak okumamız ve her şeyi hesaba katmamız lazım" ifadesini kullanan Cameron, konuyla tutumlarını sertleştirdiklerini kaydetti.

Suriye'deki krize bir çözüm bulmada Rusya'nın işbirliğine ihtiyaç duyulmasının Litvinenko olayında İngiltere'nin elini bağlayıp bağlamadığı şeklindeki soru üzerine Cameron, şu yanıtı verdi:

"Ruslarla zaten zor bir ilişki içindeyiz. Suriye'de ılımlı muhalefeti bombalamalarını onaylamıyoruz. Bu eylemler Suriye'deki durumu iyileştirmiyor, daha da kötüleştiriyor. Rusya'ya Ukrayna'daki gayrimeşru eylemleri nedeniyle yaptırımlar uyguladık, yaptırım uygulanması konusunda Avrupa'daki tartışmaların başını çektik. Şimdi Suriye krizinde bir çözüme ihtiyaç olduğu için Rusya'yla belli bir düzeyde ilişkiyi sürdürmemiz gerekiyor mu? Evet. Ancak bunu açık gözlerle ve soğuk bir yürekle yapıyoruz."

Cameron, bir soru üzerine, Rusya'ya karşı yeni "cezalandırıcı" eylemleri ihtimal dışında tutmadıklarını da ifade ederek, "Rapora dikkatle ve bütün ayrıntılarını görecek şekilde bakacağız" dedi.

- Putin "muhtemelen onayladı"

İngiliz hükümeti bugün, Litvinenko'nun ölümüyle ilgili yayınlanan raporun ardından eski Rus ajanının ölümünden sorumlu tutulan Dimitri Kovtun ve Andrei Lugovoy'un mal varlıklarını dondurma kararı aldığını açıklamıştı.

İngiliz dış istihbarat servisi MI6'ya çalışan eski KGB ajanı Alexander Litvinenko, Londra'da bir otelde iki eski Rus arkadaşı Kovtun ve Lugovoy ile çay içtikten sonra, Polonyum-210 maddesinden zehirlenerek 2006 yılında, 43 yaşındayken hayatını kaybetmişti.

Rusya, Kovtun ve Lugovoy'u İngiltere'ye iade etmeyi reddetmiş, olay iki ülke ilişkilerinde gerginliğe neden olmuştu.

Litvinenko'nun ölümüyle ilgili İngiltere'deki soruşturmayı yürüten bağımsız komisyon tarafından hazırlanan ve bugün yayımlanan 328 sayfalık raporda, Polonyum-210'un sadece devlet imkanlarıyla üretildiğine işaret edilerek, Litvinenko'nun, iki eski Rus ajanı tarafından zehirlendiği kanaatine varıldığı ifade edilmişti.

Raporda, "Litvinenko'yu öldüren FSB operasyonu, muhtemelen FSB Başkanı Nikolay Patrushev ve Başkan Putin tarafından onaylandı" ifadesi dikkati çekmişti.

Haber Ara