Dolar

32,5051

Euro

34,8694

Altın

2.485,31

Bist

9.530,47

Eski Rus ajani Litvinenko'nun Ingiltere'deki olumu

Eski Rus ajani Litvinenko'nun Ingiltere'deki olumu

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-21 18:55:24

Eski Rus ajani Litvinenko'nun Ingiltere'deki olumu
Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, İngiltere'de bugün eski KGB ajanı Alexander Litvinenko'nun öldürülmesiyle ilgili açıklanan soruşturma raporuyla ilgili, "Rusya ve onun lideri Putin'in ne kadar öngörülmeyen olduğunu bu rapor gösteriyor" dedi.

Grybauskaite, CNN'e yaptığı açıklamada, Rusya'nın güç gösterisini ve agresif baskısını hissettiklerini söyledi.

Grybauskaite, "Agresif komşumuz yüzünden bölgemizde daha fazla güvenliğe ihtiyaç olduğunu her zaman dile getirdik. Londra'da çıkan rapor ise sadece resmi daha net hale getiriyor. Sürpriz bir gelişme değil. Rusya ve onun lideri Putin'in ne kadar öngörülmeyen olduğunu bu rapor gösteriyor" diye konuştu.

İngiliz dış istihbarat servisi MI6'ya çalışan eski KGB ajanı Alexander Litvinenko, Londra'da bir otelde iki eski Rus arkadaşı Kovtun ve Lugovoy ile çay içtikten sonra, Polonyum-210 maddesinden zehirlenerek 2006 yılında, 43 yaşındayken hayatını kaybetmişti. Rusya, Kovtun ve Lugovoy'u İngiltere'ye iade etmeyi reddetmiş, olay iki ülke ilişkilerinde gerginliğe neden olmuştu.

Litvinenko'nun ölümüyle ilgili İngiltere'deki soruşturmayı yürüten bağımsız komisyon tarafından hazırlanan ve bugün yayımlanan 328 sayfalık raporda, Polonyum-210'un sadece devlet imkanlarıyla üretildiğine işaret edilerek, Litvinenko'nun, Kovtun ve Lugovoy tarafından zehirlendiği kanaatine varılmıştı. Raporda, "Litvinenko'yu öldüren FSB operasyonu, muhtemelen FSB Başkanı Nikolay Patrushev ve Başkan Putin tarafından onaylandı" ifadesi dikkati çekmişti.

Haber Ara