Dolar

32,3325

Euro

35,1144

Altın

2.300,55

Bist

9.079,97

Eski Rus ajani Litvinenko'nun Ingiltere'deki olumu

Eski Rus ajani Litvinenko'nun Ingiltere'deki olumu

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-21 17:07:25

Eski Rus ajani Litvinenko'nun Ingiltere'deki olumu
İngiliz hükümeti, Alexander Litvinenko'nun ölümüyle ilgili yayınlanan raporun ardından eski Rus ajanının ölümünden sorumlu tutulan Dimitri Kovtun ve Andrei Lugovoy'un mal varlıklarını dondurma kararı aldı.

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarasında yaptığı açıklamada, Litvinenko'nun 2006'daki ölümünün şok edici olduğunu kaydederek, Temmuz 2014'te Litvinenko'nun ölümünün araştırılması için bağımsız bir soruşturma yapılmasını istediğini anımsattı.

Soruşturmanın emekli Yüksek Mahkeme yargıcı Sir Robert Owen tarafından yürütüldüğünü ve İngiliz hükümetinin bu soruşturmaya destek verdiğini dile getiren May, şöyle konuştu:

"Bu soruşturmanın hukuki bir yaptırımı yok ancak sonuçlarının Litvinenko'nun ailesi için bir takım gerçekleri ortaya koyduğunu umuyorum. Soruşturma birçok delile dayandırılarak kaleme alınmıştır. Soruşturma, Litvinenko'nun, Dimitri Kovtun ve Andrei Lugovoy tarafından kasten zehirlendiğini ortaya koymaktadır. Soruşturma ayrıca, Kovtun ve Lugoyov'un başkaları adına hareket ettiklerini ortaya koymaktadır. Rusya İç İstihbarat Servisi FSB için hareket ettiklerine yönelik güçlü bir ihtimal vardır. Soruşturma, Litvinenko'yu öldürme operasyonunun muhtemelen o dönemde FSB'nin başında olan Nikolay Patrushev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylandığı sonucuna varmıştır."

-"Rapor sonuçlarını çok ciddiye alıyoruz"-

May, İngiliz hükümetinin soruşturma raporunun sonuçlarını "çok ciddiye" aldığını, raporun sonuçlarının dikkatlice değerlendirdiklerini belirterek, "(Raporda) Litvinenko cinayetinden Rus devletinin muhtemelen sorumlu olduğu sonucu oldukça rahatsız edici. Bu, uluslararası hukukun kabul edilemez bir ihlalidir" dedi.

Cinayetin ardından o dönem İngiliz hükümetinin Rusya'ya karşı bir dizi yaptırım uyguladığını anımsatan May, bu yaptırımlar arasında Rus Büyükelçiliği yetkililerinin sınır dışı edilmesi ve İngiltere'deki Rus yetkililere vize sınırlaması getirilmesinin bulunduğu hatırlattı.

May, Kovtun ve Lugoyov ile ilgili Interpol kırmızı bülteni ve Avrupa tutuklama emrinin yürürlükte olduğuna dikkati çekerek, "Olayın şüphelileri olan Kovtun ve Lugoyov ülkelerinden çıkarlarsa tutuklanabilirler" diye konuştu.

Soruşturmanın sonuçları çerçevesinde İngiltere Maliye Bakanlığının Kovtun ve Lugoyov'un mal varlıklarının dondurulmasına karar verdiğini açıklayan May, Rusya'nın, Kovtun ve Lugovoy'u 10 yıldır İngiltere'ye iade etmemesinin "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

-Büyükelçi bakanlığa çağrılacak

İngiltere İçişleri Bakanı May, "Bugün ayrıca, Rusya'nın Londra Büyükelçisini (Alexander Vladimirovich Yakovenko), Dışişleri Bakanlığına çağıracağız ve Rusya'nın işbirliği yapmamasından duyduğumuz hoşnutsuzluğumuzu ileteceğiz" ifadesini kullandı.

Rusya'nın son yıllarda "otoriter, hırçın ve milliyetçi" hale geldiğini belirten May, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı olarak ilhak etmesi, bölgedeki güvenliği tehlikeye sokmuştur. Buna karşılık Rusya'ya yönelik yaptırım kararları alınmıştır. Hükümetimiz AB'deki ortaklarımızla yakından çalışarak, İngiltere'nin ve çıkarlarının Rusya'nın tehditlerine karşı korunması konusunda oldukça açıktır. BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden biri olan Rusya'nın Devlet Başkanı Putin'e küresel güvenlik ve istikrara olumlu katkıda bulunması için çağrıda bulunmayı sürdüreceğiz. Örneğin DAEŞ'i yenmek için önemli bir rol oynayabilirler."

İngiltere Başbakanlığı kaynakları da, sonuçların "oldukça rahatsız edici" olduğunu açıklayarak, raporun kendilerinin ve daha önceki hükümetlerin olayla ilgili kanaatini "maalesef doğruladığını" kaydetti.

-Soruşturma raporu

İngiliz dış istihbarat servisi MI6'ya çalışan eski KGB ajanı Alexander Litvinenko, Londra'da bir otelde iki eski Rus arkadaşı Dimitri Kovtun ve Andrei Lugovoy ile çay içtikten sonra, Polonyum-210 maddesinden zehirlenerek 2006 yılında, 43 yaşındayken hayatını kaybetmişti. Rusya, Kovtun ve Lugovoy'u İngiltere'ye iade etmeyi reddetmiş, olay iki ülke ilişkilerinde gerginliğe neden olmuştu.

Litvinenko'nun ölümüyle ilgili İngiltere'deki soruşturmayı yürüten bağımsız komisyon tarafından hazırlanan ve bugün yayımlanan 328 sayfalık raporda, Polonyum-210'un sadece devlet imkanlarıyla üretildiğine işaret edilerek, Litvinenko'nun, Kovtun ve Lugovoy tarafından zehirlendiği kanaatine varılmıştı.

Rapordaki, "Litvinenko'yu öldüren FSB operasyonu, muhtemelen FSB Başkanı Nikolay Patrushev ve Başkan Putin tarafından onaylandı" ifadesi dikkati çekmişti.

Moskova yönetimi ise Litvinenko'nun ölümüyle ilişkili olduğu iddialarını reddediyor.


Haber Ara