Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Eski MİT müsteşarı Oslo sürecini anlattı

Eski MİT Müsteşarı Emre Taner, TBMM Darbe Araştırma Komisyonuna çarpıcı açıklamalar yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-10 09:48:22

Eski MİT müsteşarı Oslo sürecini anlattı

İstihbarat eksikliğinin kurumlaşma eksikliğinden kaynaklandığını söyleyen Taner, "İstihbaratın merkezi anlamda patronu belli değil. Kırsalı en iyi kontrol eden jandarmadır. Kent merkezleri polisin kontrolündedir" dedi.

Güvenlik istihbaratının adının konması gerektiğini ifade eden, çok başlılığın zarar verdiğini belirten Taner, “Bütün bilgiler bir yerde toplanmalı. MİT'in adı yanlış. Merkezi Devlet İstihbarat Teşkilatı olmalı” diye konuştu.

MİT'e asker, polis hiçbir yerden doğru düzgün bilgi gelmediğini söyleyen Taner, “MİT, polis, jandarma büyük bir kopukluk içinde. FETÖ başta olmak üzere bu tür örgütlerin ilgili kurumlara sızması için bundan daha iyi fırsat olmaz” dedi.

OSLO İHANET DEĞİLDİR, SAPINA KADAR HER YERDE SAVUNURUM

Taner, Oslo süreciyle ilgili şunları söyledi: “Biz Oslo sürecine, yabancılar Kürt meselesini oyuncak yapmasın diye girdik. Problemi biz çözmeliyiz, başkalarına bırakmayalım diye devrete girdik. Oslo ihanet değildir. Bunu sapına kadar ger yerde konuşurum. Gizli servisler mayınlı bölgeye girer temizler, sonra siyaset girer devreye. Örgütü, aleyhimize sonuçlanacak bir konferansa götüreceklerdi.”

ZAMAN ÖZELEŞTİRİ ZAMANI

FETÖ ile ilgili bilgilerin devletin ilgili kurumlarına sunulduğunu söyleyen Taner, şöyle devam etti: “15 Temmuz'un geleceğini gösteren bilgiler alınamamıştır. Zaman eleştiri değil, özeleştiri zamanıdır. Yeterli olamamanın nedenleri vardır.”

“PKK YÖNETİCİLERİ ‘BİZ NE OLACAĞIZ?' DEDİLER”

Taner, Oslo görüşmeleri ile başlayan çözüm sürecinin neden başarısız olduğunu şöyle anlattı: “İç ve dış mihraklar sonuçlanmasını istemedi. İtiraf ediyorum, bunların yöneticileriyle birebir konuştum. 500 yönetici var dağda, ‘Biz ne olacağız, nereye gideceğiz' dediler. Dağsa emeklilik yık, ölüm var.”

Cemaatin, çözüm sürecinin mevcut hükümet eliyle başarılmasından rahatsız olduğunu söyleyen Taner, “Bu olayın arkasında Türkiye'nin Kürt meselesini çözmesini istemeyenler var” dedi.

‘BENİM DÖNEMİMDE FETÖ'NÜN MİT'E SIZMASI MÜMKÜN DEĞİLDİ'

Dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye'deki gibi anayasası ile milli istihbarat teşkilatının görevlerini sınırlayan başka bir ülke yoktur.

MİT, TSK bünyesinde istihbarat yapamaz. Benim çalıştığım dönemde FETÖ'nün MİT'e sızması mümkün değildi. İsterseniz almazsınız. Benden sonrasını bilemem. MİT bu ülkenin namusudur. Müsteşar da Teşkilatın namusudur. MİT'te askerlerin Müsteşar olduğu dönemde çok rahat çalıştım, çünkü askerler teşkilata siyaset sokmamışlardır.

MİT her dönemde kendini korumasını bilmiştir.15 Temmuz hariç bütün darbelerde görev yaptım. Biz o dönemde aldığımız her haberi başbakana bildirirdik. Haberin asıllı veya asılsız olması önemli değildir.

“DARBE BAŞARISIZ OLURSA SUİKASTLAR GELİR, DİKKAT ETMEK GEREKİR”

Emre Taner “İstihbari literatürde , darbe girişiminde başarısızlık olursa, sonrasında suikastler gelir. Darbe, zor iş. Suikastlere dikkat etmek gerekir, eski tecrübelerime binaen. Hiçbir bilgiye sahip değilim. Güvenlik son derece önemlidir. Daha güvenli, sağlıklı, özel önlemler alınması lazım.” dedi

“ÇÖZÜM SÜRECİNİ BİZ ÖNERDİK, BAŞBAKAN KABUL ETTİ”

Emre Taner, AK Parti'li Selçuk Özdağ'ın, “Oslo sürecini siz mi önerdiniz yoksa hükümet mi size söyledi?” sorusuna şu cevabı verdi: “Temas edelim, yüz yüze görüşelim, olayı iyi bir noktaya getirme şansımız olabilir diye bir teklif sunduk. Sayın Başbakan da ‘Evet' dedi. Bu konuya müsaade eden siyasi iktidar büyük risk aldı.”

Haber Ara