Dolar

32,3984

Euro

35,0370

Altın

2.322,52

Bist

9.142,40

Eski Irak Başbakanı Abdulmehdi, Süleymani suikastine ilişkin Trump ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını paylaştı

Irak’ın eski Başbakanı Adil Abdulmehdi, 2020 yılbaşı gecesi ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen telefon görüşmesinin detaylarını anlattı. Abdulmehdi, Trump ile 2019 Aralık ayının son iki günü ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği binasına yapılan baskın hakkında konuştuğunu belirtti

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-03 15:46:57

Eski Irak Başbakanı Abdulmehdi, Süleymani suikastine ilişkin Trump ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını paylaştı

Abdulmehdi, ABD'nin 3 Ocak 2020'de Bağdat Havalimanı yakınlarında düzenlediği saldırıda hayatlarını kaybeden İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in ölüm yıldönümü münasebetiyle hazırlanan belgesel filmde konuştu.

Trump: ABD'liler İranlıları iyi tanımaz bilakis onları iyi tanıyanlar Iraklılardır 

Abdulmehdi, Trump ile arasında gerçekleşen telefon görüşmesi hakkında şunları aktardı:

“Trump yılbaşı gecesinden önce Bağdat saatiyle 21.00 civarında beni aradı. ABD Büyükelçiliği'ndeki baskın olayına son vermemizden dolayı bize teşekkür etti ve bana ‘onların (baskın düzenleyenlerin) Iraklı mı yoksa İranlı mı olduğunu' sordu. Ben de ona, ABD'nin Suriye sınırında bir silahlı gruba düzenlediği hava saldırısına itiraz eden Iraklılar olduğunu söyledim. Trump bana ‘ABD'liler İranlıları iyi tanımaz bilakis onları iyi tanıyanlar Iraklılardır' dedi. Ben de ona İranlıların ABD ile böyle bir savaş istemediklerini söyledim. Ona ya İranlılarla doğrudan müzakere ya da 2003'ten beri olduğu gibi zımni anlaşmalar yapmayı önerdim. Trump bana, ‘siz iyi müzakerecilersiniz, bu konuda yapabileceğiniz şeye biz hazırız' dedi.”

Abdulmehdi, “Burada resmi bir onay ve davet vardı çünkü Süleymani görüşmek için Irak'a geliyordu. Suikast eylemi bir veya iki gün için tasarlanmadı, bilakis bu eyleme bundan önce kısa olmayan bir zaman diliminde karar verilmiş olmalı” diye ekledi.

Bununla birlikte Abdulmehdi, ABD Başkanı Trump'ın İran ile müzakere konusundaki samimiyetine veya suikast eyleminin uygulanmasından 48 saatten daha az bir süre kala kendisini kandırdığına inanıp inanmadığını açıklığa kavuşturmadı.

nuri-el-maliki-manset-2

Maliki: Avucundaki yüzükten tanıdım

Belgeselde konuşan diğer bir isim ise Irak'ın eski Başbakanı Nuri el-Maliki oldu. Maliki, Süleymani'yi, ona hediye ettiği yüzüğü avucunun içinde görünce teşhis ettiğini söyledi. Suikast olayını, sabah namazına kalktığında uykudayken gelen mesajlardan öğrendiğini dile getiren Maliki, Mühendis'in Haşdi Şabi içinde seçkin bir komutan olduğunu, olay gecesi yanında olduğunu ve ayrılırken Süleymani'yi karşılamaya gideceğini kendisine haber vermediğini belirtti.

Abdulmehdi ise olayı, gece yarısından sonra saat 01.00 civarında İstihbarat Servisi Müdürü Mustafa el-Kazimi'nin (şu anki başbakan) yaptığı telefon görüşmesiyle öğrendiğini ifade etti. Abdulmehdi, “(Kazimi) beni uyandırdı ve ‘Bağdat Havalimanı'nın halihazırda kaynağı belirsiz füzelerle vurulduğunu' söyledi. Ne bende, ne de Kazimi'de olayla ilgili herhangi bir detay yoktu” diye konuştu.

Şarku'l Avsat

Haber Ara