Dolar

32,3294

Euro

35,0797

Altın

2.299,00

Bist

8.987,23

Eski HDP'li Altan Tan: HDP Türkiye'yi ikna etmeli

Tutuklu eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in ardından, eski HDP Milletvekili Altan Tan’ın da HDP’ye ilişkin açıklamalar yaptı. Tan, “PKK’ya tavrını net bir şekilde söylemesi lazım ve Türkiye kamuoyunu da bu konuda ikna etmesi lazım. Legalite ile illegalite arasında kalın çizgi çizmeli. İkincisi, Türkiye’nin bütün sorunlarıyla ilgilenmesi lazım” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-16 13:53:49

Eski HDP'li Altan Tan: HDP Türkiye'yi ikna etmeli

HDP içinde PKK ile ilgili görüş ayrılıkları derinleşmeye devam ediyor. Eski HDP'Li Altan Tan da Bilgen'in ardından HDP'ye eleştiriler yönelterek "yeni dönem" çağrısında bulundu. Geçtiğimiz günlerde tutuklanan eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen'in, “HDP kendisine oy verenlerin beklentilerinin dışına çıktı” açıklamasının ardından eski HDP Milletvekili Altan Tan da, “Sürekli gergin, çatışmacı bir dil, kafa tokuşturucu bir siyaset artık yürümüyor” diyerek HDP'ye çağrı yaptı.

“Kuma gömmeli”

Tan, parti ile terör örgütü arasındaki ilişki hakkında şu açıklamayı yaptı:

“PKK ile HDP veya Kürt siyasi partileri arasında ilişki kamuoyunun malumu. Vardır veya yoktur, bunu en iyi bilen devlettir. HDP o taban üzerinde siyaset yapıyor. HDP'nin PKK'ya sempati ile bakan bir taban üzerinde siyaset yaptığı devletin de, kamuoyunun da bildiği bir ilişkidir. Bunu herkes söylüyor. Bunu devekuşu gibi kafayı kuma gömerek gizlemeye çalışmak beyhude. Şimdi siyaset yürümüyor. 102 belediye başkanlığından kayyım atanmayan birkaç tane belediye kaldı."

“Kafa tokuşturucu siyaset artık yürümüyor”

Topyekün Kürt siyasetinde yeni bir döneme girilmesi lazım. Mesela Suriye yeniden yapılanıyor, Kürtlerin statüsü ne olacak? Şengal ne olacak? Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ilişkileri ne olacak? Bu çağrı sadece PKK veya HDP'ye değil. Aynı şekilde CHP bu konuda ne düşünüyor? Kafa tokuşturucu siyaset artık yürümüyor.

HDP'nin Türkiye partisi olmamasının birkaç sebebi var. Birincisi şiddet ile demokrasi arasında tercihte bulunması lazım. PKK'ya tavrını net bir şekilde söylemesi lazım ve Türkiye kamuoyunu da bu konuda ikna etmesi lazım. Legalite ile illegalite arasında kalın çizgi çizmeli. İkincisi, Türkiye'nin bütün sorunlarıyla ilgilenmesi lazım.

“HDP'nin üç ana sorunu var”

Türkiyelileşme ile ilgili üç ana sorunu var HDP'nin. Hukuk devleti isteyenle birliktelik kuracak. Mesafe alamadığım için partiden ayrıldım. Devletin görevlendirmesiyle Kandil'e gittim. Şiddet ile demokrasinin yan yana olmayacağını söyledim.

Joe Biden'a (ABD eski Başkan Yardımcısı) söyledik, milletvekili olduğumuz dönem. Fikri Sağlar, Sezgin Tanrıkulu, Orhan Miroğlu, Galip Ensarioğlu, Leyla Zana, ben, Ayhan Bilgen vardı. Biden da konuştu, biz de. Nasıl bir çözüm istediğimizi söyledik.”

Hürriyet

Haber Ara