Dolar

32,5975

Euro

34,7931

Altın

2.498,37

Bist

9.439,94

Eski genelkurmay başkanı tutuklandı

Kongo'da eski Genelkurmay Başkanı General Jean Marie Michel Mokoko, devletin güvenliğine zarar verdiği gerekçesiyle tutuklandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-17 17:28:23

Eski genelkurmay başkanı tutuklandı

Muhalefet partilerinden oluşan Anayasal Düzene ve Demokratik Değişime Saygı Halk Cephesi'nin (FROCAD) Başkanı Charles Zacharie Bowao, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada salı gününden bu yana gözaltında olan Mokoko'nun cezaevine sevk edildiğini belirtti. Ülkede 20 Mart'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminde mağlup olan adaylardan Mokoko'nun, devletin güvenliğine zarar vermekle suçlandığını kaydeden Bowao, "utanç verici" olarak tanımladığı olayla ilgili gerekli adımları atacaklarını kaydetti.

Bowao, tüm bunların "diktatör bir rejimin her yola başvurarak iktidarda kalma çabası" nedeniyle yaşandığını ileri sürdü. Söz konusu seçimden bu yana ev hapsinde tutulan Mokoko, eski dostu Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso'nun yeniden başkan olmasını sağlayan seçim sonuçlarını reddetmişti. Mokoko, 2007'de darbe girişiminde bulunmakla da suçlanmıştı. Devlet başkanı seçiminde Nguesso, oyların yüzde 60,19'unu alarak yeniden iktidara gelmişti. Muhalefetten 5 aday ise seçimde usulsüzlük yapıldığını öne sürmüştü.

Kongo'da 25 Ekim 2015'te düzenlenen, 32 yıldır iktidarda olan 72 yaşındaki Nguesso'nun üçüncü kez göreve gelmesine imkan tanıyan anayasa değişikliği referandumunda da vatandaşların yüzde 95'i "evet" oyu kullanmıştı. Eski anayasada yer alan, devlet başkanının üst üste 2 dönem görev yapabileceğine ve adayların en fazla 70 yaşında olması gerektiğine yönelik madde, Nguesso'nun seçimde yeniden aday olmasını engelliyordu. Muhalefet, "referandumun anayasaya karşı düzenlenen bir darbe" olduğu görüşünü savunmuştu.

Haber Ara