Dolar

32,4507

Euro

34,4814

Altın

2.475,49

Bist

9.619,22

Eski Facebook çalışanının 'küresel manipülasyon' ifşaatları!

Facebook şirketinden kovulan bir veri analizcisi, ABD merkezli haber-rapor platformu BuzzFeed News'e gönderdiği “6.600 kelimelik” itiraf notlarında, küresel sosyal ağda dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin liderlerinin sitelerinin ve seçmenlerinin manipüle edildiği bilindiği halde harekete geçilmediğini ayrıntılarıyla anlatıyor. İşte Sophie Zhang adlı kişiden gelen o şok itiraflardan bazı başlıklar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-16 14:37:05

Eski Facebook çalışanının 'küresel manipülasyon' ifşaatları!

Facebook'taki siyasi manipülasyonların içyüzü ifşa edildi

Facebook şirketinden kovulan bir veri analizcisi, ABD merkezli haber-rapor platformu BuzzFeed News'e gönderdiği “6.600 kelimelik” itiraf notlarında, küresel sosyal ağda dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin liderlerinin sitelerinin ve seçmenlerinin manipüle edildiği bilindiği halde harekete geçilmediğini ayrıntılarıyla anlatıyor. İşte Sophie Zhang adlı kişiden gelen o şok itiraflardan bazı başlıklar...

"Yabancı ulusal hükümetler tarafından, kendi vatandaşlarını yanıltmak için geniş ölçekte platformumuzu kötüye kullanma girişimlerinde bulundum ve birçok kez uluslararası haberlere neden oldum. Gözetimsiz ulusal başkanları etkileyen kararları şahsen aldım ve küresel olarak sayısını unuttuğum önde gelen politikacıya karşı yaptırım uygulanması için harekete geçtim. "

6600 kelimelik itiraf ve olay notları

Kısa süre önce kovulan bir Facebook çalışanı tarafından gönderilen ve BuzzFeed News'a ulaşan şok edici notlara göre Facebook, platformundaki sahte hesapların dünyadaki seçimleri ve siyasi ilişkileri baltaladığına dair kanıtları görmezden geldi ya da yavaş hareket etti.

Eski Facebook veri analizcisi Sophie Zhang tarafından yazılan 6.600 kelimelik not, Azerbaycan ve Honduras'taki hükümet başkanlarının ve siyasi partilerin sahte hesaplar kullanılarak veya kamuoyunu etkilemek için yanlış tanıtımlarla ilgili somut örneklerle dolu. Hindistan, Ukrayna, İspanya, Brezilya, Bolivya ve Ekvador gibi ülkelerde, siyasi adayları, seçim sonuçlarını artırmak veya düşürmek için çeşitli boyutlarda koordineli kampanyaların kanıtları bulundu, ancak her zaman arkalarında kimlerin olduğu sonucuna varılamadı.

Bunu reddeden Zhang, "Facebook'ta geçirdiğim üç yıl içinde, yabancı ulusal hükümetler tarafından kendi vatandaşlarını yanıltmak için geniş ölçekte platformumuzu kötüye kullanma girişimleri gördüm. Birçok defa uluslararası haberlere sebep oldum" diye yazdı. Zhang, LinkedIn profilinde "Facebook Site Bütünlüğü sahte etkileşim ekibi için veri bilimcisi olarak çalıştığını" ve "seçimleri etkileyen bot hesaplarla ve benzerleriyle" uğraştığını söyledi.

“Ben şahsen ulusal başkanları denetim dışı olarak etkileyen kararlar aldım ve sayısını kaybettiğim dünya çapında pek çok önde gelen politikacıya karşı yaptırım uygulamak için harekete geçtim” diyen Zhang hakkında BuzzFeedNews editoryası şunu kaydediyor:

Bu not, Facebook'un başarısızlıklarının korkunç bir hesabıdır. Facebook'un, Amerika Birleşik Devletleri veya Batı Avrupa dışındaki ülkelerin siyasi kaderini etkileyebilecek kötü niyetli faaliyetlerin sorumluluğundan vazgeçmesinin öyküsüdür. Aynı zamanda, gerçek bir kurumsal destek olmadan milyonlarca insanı etkileyen olağanüstü ılımlı güçlere sahip genç bir çalışanın ve bunu izleyen kişisel eziyetin hikayesidir.

Zhang'in notundaki en büyük ifşaatlardan bazıları:

download_4

Facebook yöneticilerinin, "Honduraslı Başkan Juan Orlando Hernandez'i Honduras halkını yanıltmak için büyük ölçüde güçlendirmek için binlerce sahte hesabı kullanan" koordineli kampanya hareketi dokuz ay sürdü. Temmuz ayında faillere karşı harekete geçilmesinden iki hafta sonra geri döndüler. Zhang ile sahte hesapların arkasındaki operatörler arasında hala aktif olan "köstebek vurma" oyununa yol açtılar.

Zhang, Azerbaycan'da iktidardaki siyasi partinin "muhalefeti toplu halde taciz etmek için binlerce sahte hesap kullanıldığını keşfetti. Facebook, Zhang'ın bildirmesinden bir yıl sonra konuyu incelemeye başladı. Soruşturma devam ediyor.

Zhang ve meslektaşları, "2018 seçimlerinde Brezilya ve ABD'deki yüksek profilli politikacılardan 10,5 milyon sahte tepki ve hayran" kaldırdı.

Şubat 2019'da bir NATO araştırmacısı Facebook'ta "bizim yakalamadığımız yüksek profilli ABD'li bir siyasi şahsiyet üzerinde gerçek olmayan bir Rus aktivitesi elde ettiğini" bildirdi. Zhang, "ani yangını söndürerek" faaliyeti kaldırdı, diye yazdı.

Ukrayna, Bolivya, Ekvador seçimleri

Zhang, Ukrayna'da hem Avrupa Birliği yanlısı bir politikacı ve eski başkan adayı olan eski başbakan Yulya Timoşenko'yu hem de eski bir başbakan ve eski cumhurbaşkanı Petro Poroshenko'nun müttefiki olan Volodymyr Groysman'ı destekleyen "özgün olmayan yazılı bir etkinlik" buldu. Zhang, şu anki Ukrayna cumhurbaşkanı için "Volodymyr Zelensky ve onun fraksiyonu etkilenmeyen tek büyük gruptu" dedi.

Zhang, Bolivya ve Ekvador'da bot hesaplarından ve koordine edilmiş manuel hesaplardan etkileşim için bir Facebook terimi olan, orijinal olmayan etkinlik keşfetti, ancak iş yükü nedeniyle "öncelik vermemeyi" seçti. Orta düzey bir çalışan olarak, bir ülkenin siyasi sonuçları hakkında kararlar almak için sahip olduğu güç miktarı, sağlığına zarar verdi.

COVID-19 salgını sırasında İspanyol Sağlık Bakanlığı'nın Facebook sayfasındaki koordineli manipülasyonun farkına vardıktan sonra Zhang, ABD de dahil olmak üzere "küresel olarak benzer hedeflere göre hareket eden" 672.000 sahte hesabın bulunmasına ve kaldırılmasına yardımcı oldu.

Hindistan'da, Şubat ayında Delhi'de yapılan yerel seçimleri "etkilemeye çalışan binden fazla aktörden oluşan siyasi açıdan karmaşık bir ağı" kaldırmak için çalıştı. Facebook bu ağı hiçbir zaman kamuya açıklamadı ya da onu ortadan kaldırdı.

Facebook açıklaması

Facebook sözcüsü Liz Bourgeois yaptığı açıklamada, "Kötü aktörlerin sistemlerimizi kötüye kullanmasını engellemek için önde gelen uzmanlarla çalışan uzman ekipler oluşturduk ve bu da koordineli gerçek dışı davranışlar nedeniyle 100'den fazla ağın kaldırılmasına yol açtı. Bu ekiplerin tam zamanlı olarak yaptıkları işler. Eşgüdümlü gerçek dışı davranışa karşı çalışmak önceliğimizdir, ancak aynı zamanda spam ve sahte etkileşim sorunlarını da ele alıyoruz. Bir şirket olarak harekete geçmeden veya dışarı çıkıp kamuya açık iddialarda bulunmadan önce, Bayan Zhang'ın dile getirdiği konular da dahil olmak üzere her konuyu dikkatlice araştırıyoruz.”

Zhang, gönderisinde Facebook'un yaklaşan 2020 ABD başkanlık seçimleriyle ilgili sorunları önleme çabalarını kesintiye uğratmaktan ve kendi güvenliğiyle ilgili endişelerinden dolayı bütün notlarının kamuoyuna açıklanmasını istemediğini söyledi. BuzzFeed News, notunun kamu yararına olan kısımlarını yayınladı.

"Kendimi, şirkete olan bağlılığım ile bir bütün olarak dünyaya olan bağlılığım arasında sıkışmış, imkansız bir noktaya konulmuş olarak görüyorum," diyen Zhang, "Yapmak istediğim son şey, yaklaşan ABD seçimleriyle ilgili çabalarımızı yaygınlaştırmak, ancak muhtemelen bu gönderinin dikkate alınacağını biliyorum” şeklinde konuştu.

Zhang, savunmasız anlaşma imzalamaktan kaçınmak için şirketten 64.000 dolarlık bir kıdem tazminatı paketini geri çevirdiğini de söyledi. Bunu yaparak, konuşmasına izin verildi ve bu özgürlüğü, politik konuşmaları denetlerken sahip olduğu gücü hesaba katmak için kullandı.

Zhang, "Dünya çapında o kadar çok ihlal edici davranış vardı ki, hangi vakaların daha fazla araştırılması, görevlerin dosyalanması ve daha sonra öncelik kazandırmak ve yükseltilmesi için benim değerlendirmeme bırakıldı" diye yazdı.

Bu gücün, daha küçük ülkelerdeki demokratik süreçleri koruma konusunda üst düzey liderlerin arzusunun eksikliği gibi göründüğünü söyleyen Zhang, Facebook'un ABD ve Batı Avrupa gibi bölgelere öncelik verdiğini ve şirketin dahli yalnızca çalışanlara özel mesaj panosu olan Workplace'deki yorumlarda konuya defalarca basıldığında harekete geçtiğini söyledi.

Zhang'in rolü

"Herhangi bir gözetim olmadan, boş zamanlarımda muazzam etkiyle güvendiğim bir durumda kaldım" diye yazan Zhang, "Stratejik Tepki'nden bir yönetici, Batı dışındaki dünyanın çoğunun etkili bir şekilde Vahşi Batı olduğunu ve benim de yarı zamanlı diktatör olduğumu düşündü. Bu ifadeyi bir iltifat olarak kastetti ancak üzerimde muazzam baskı gösterdi."

Onu tanıyan eski bir Facebook mühendisi, BuzzFeed News'e Zhang'in platformdaki sahte hesap ağlarını keşfetme konusunda yetenekli olduğunu söyledi.

Zhang'in gönderisinin bir nüshasını gören ve artık şirkette çalışmadıkları için isim verilmemesini isteyen mühendis, "Facebook'ta bu alandaki tüm bu alanda bu işle ilgili ciddi olacağına güvendiğim tek kişi o" dedi.

"Bu gönderiden öğrendiklerimin çoğu, şirketin en iyi çalışanlarına nasıl davrandığı konusunda hayal kırıklığına uğrayan biri olarak beni bile şok etti," dediler.

Zhang notunda, kurumsal desteğin olmaması ve ağır risklerin uyuyamayacağını söyledi. Soruşturma ve eylem için öncelik tanımadığı yerlerde sivil kargaşa ortaya çıktığında kendini sık sık sorumlu hissediyordu.

“Irak'tan Endonezya'ya, İtalya'dan El Salvador'a uzanan hatlarda sayısız karar verdim. Bireysel olarak, her durumda etki büyük olasılıkla küçüktü, ancak dünya çok geniş bir yer" diyen Zhang, yine de şirkette geçirdiği iki buçuk yıl boyunca gözlemlediği başarısızlıkların, Facebook çalışanlarının veya liderlerinin kötü niyetinin sonucu olduğuna inanmıyordu. Zhang, bunun kaynak yetersizliği olduğunu ve şirketin seçim veya sivil zararın aksine halkla ilişkiler riskleri oluşturan küresel faaliyetlere odaklanma eğilimini yazdı.

“Facebook, dış dünyaya bu tür teorilere katkıda bulunabilecek bir güç ve yetkinlik imajı yansıtıyor, ancak gerçek şu ki, eylemlerimizin çoğu şapşal ve gelişigüzel kazalardan oluşuyor” diye yazdı.

"Onları durduracak kadar umursamadık"

Zhang, Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernández'e fayda sağlayan, koordine edilmiş orijinal olmayan davranışların Facebook'un birden fazla sahte hesaplarla kullanımı için dahili terimlerin Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernández'e fayda sağladığını keşfettiğinde, işinin sadece altı aylık sürdüğünü yazdı.

Zhang, Honduras lideriyle bağlantının kurulduğunu, çünkü başkanın Facebook sayfasının bir yöneticisinin "aşırı küstahlık gösterisinde hiçbir şaşkınlık olmadan bu sahte gerçekliklerden yüzlerce kişiyi mutlu bir şekilde çalıştırdığını" söyledi. Veri bilimcisi, binlerce sahte hesap içeren operasyonu Facebook'un tehdit istihbaratı ve politika inceleme ekiplerine bildirdi ve her ikisinin de harekete geçmesi aylar aldı.

"Yerel politika ekipleri, Başkan JOH'nin pazarlama ekibinin etkinliği onun adına organize ettiğini açıkça kabul ettiğini doğruladı" diyen Zhang, "Yine de bu faaliyetin açıkça ihlal edici doğasına rağmen, operasyonunu sonlandırmam neredeyse bir yılımı aldı” itirafında bulundu.

Yayından kaldırma Facebook tarafından Temmuz 2019'da duyuruldu, ancak bunun boşuna olduğu kanıtlandı. Kısa süre sonra, Facebook'un asla açıklamadığı bir gerçek operasyon kısa süre sonra tekrar faaliyete geçti.

Zhang, Facebook'taki son gününde sahte hesaplar için son bir tarama yaptığını da sözlerine ekledi: "Yayından kaldırmamızdan bir yıl sonra, etkinlik hala canlı ve iyi durumda."

Azerbaycan

Azerbaycan'da, "YAP" kısaltmasını kullanan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi'nin muhaliflerine saldırmak için kullanılan büyük bir sahte hesap ağı bulan Zhang'a göre Facebook hala etki kampanyasını açıklamadı.

Notta ayrıntılarıyla verilen operasyon şöyle gelişiyor;

"Milyonlarca yorum oluşturmak için Pazartesi-Cuma günleri haftalarca 6-9 kişilik özel çalışanlar, 2016 ABD seçimlerini etkilemeye çalışan özel bir trol çiftliği olan Rusya'nın İnternet Araştırma Ajansı'nı anımsatıyor. Aliyev'e olumsuz görünen medya haberleri Muhalefet üyelerini hedef alıyor. Belki de zeki olduklarını düşünüyorlardı; gerçek şu ki, onları durduracak kadar umursamadık. "

Azerbaycan'da sosyal medya ve iletişim teknolojisi üzerine çalışan, Washington Üniversitesi'nde doçent olan Katy Pearce, BuzzFeed News'e yaptığı açıklamada, sahte Facebook hesaplarının ülkedeki muhalefeti ve bağımsız medyayı zayıflatmak için kullanıldığını söyledi.

"Otoriter rejimlerin en büyük araçlarından biri, halkın zihninde muhalefeti aşağılamaktır, böylece güvenilir veya meşru bir alternatif olarak görülmemeleri sağlanır” diyen Pearce, “Tüyler ürpertici bir etkisi var. Bu yorumlardan binlercesini veya yüzlercesini ele alacağımı biliyorsam, hedefleneceğim bir şeyi neden yayınlayayım?”

Pearce, Zhang'ın notunda, “Facebook'un sahte hesapları ve trolleme deneyimini durduracak kadar umursamadığını, kızartacak daha büyük balıkları olduğunu” söyledi.

Azerbaycan'daki haber kuruluşlarının sosyal medya hesaplarını yöneten bir kişi, BuzzFeed News'e belirttiği görüşte, sayfalarının gerçek olmayan Facebook yorumlarıyla dolduğunu söyledi. İşvereni adına konuşma yetkisi olmadığı için adının verilmemesini isteyen kişi, "Sayfamıza gelen kişilerin cesaretinin kırılmasını, tepki vermemesini veya yorum yapmamasını istemediğimiz için onları siler ve yasaklardık. Ancak [troller] çalışan olduklarından, yeni hesaplar açmaları kolay. Facebook'un, troller bildirdikten sonra insan hakları aktivistlerinin ve diğer insanların hesaplarını veya sayfalarını kaldırarak işleri daha da kötüleştirdiğini söylediler. Facebook'a bunun önemli işler yapan gerçek bir kişi olduğunu anlatmaya çalıştık, ancak sayfanın geri yüklenmesi haftalar sürdü” şeklinde konuştu.

Zhang, Azerbaycan'da sahte hesaplar ve trolleme ile ilgili bir Facebook soruşturmasının, konuyu ilk bildirdiğinden bir yıldan fazla bir süre sonra da devam ettiğini yazdı. Ayrıldığı gün ülkedeki sahte hesap hareketlerini durdurmayı "en büyük bitmemiş işi" olarak nitelendirdi. 

"Diğerleri, bu ilgiyi Amerika Birleşik Devletleri'ne adadığımı düşünmez, ancak kendimi bu küçük ülkeler için savaşırken görmek beni şok etti" diye yazan Zhang, "Basitçe söylemek gerekirse, metodolojilerim küresel olarak sistematikti. Honduras ve Azerbaycan için savaştım çünkü en çok süren zararı orada gördüm."

672 bin sahte hesap

Diğer örneklerde Zhang, COVID-19 hakkındaki bilgileri genişletmek ve manipüle etmek için kullanılan büyük ölçekli sahte hesap ağının yanı sıra, ABD ve Brezilya'daki 2018 seçimlerini etkilemek için sahte hesaplar kullanan siyasi bir nüfuz operasyonu hakkında da yeni bilgiler ortaya koydu. Bu ayrıntılardan bazıları daha önce Facebook tarafından açıklanmamıştı, bu da şirketin düzenli olarak yayından kaldırma duyurularının seçici ve eksik kaldığını gösteriyor.

Zhang, Nisan ayında yapılan basın açıklamalarının ardından Facebook'un 672.000 “düşük kaliteli sahte hesabı” kaldırdığını, hesaplardan bazılarının İspanya Sağlık Bakanlığı sayfasındaki COVID-19 içeriğiyle bağlantılı olduğunu söyledi. Bu ağdaki hesapların ABD sayfalarındaki içerikle de etkileşime girdiğini anlatan Zhang, Facebook'un kaç hesabı kaldırdığını veya bu hesapların ABD dahil diğer ülkelerdeki içerikle etkileşime girip girmediğini açıklamadı.

Zhang ayrıca, ABD'de 2018 ara seçimleri sırasında ve aynı yıl Brezilyalı politikacılardan gerçek olmayan faaliyetlerin ölçeği hakkında yeni ayrıntılar paylaşırken şunları söyledi:

"2018 seçimlerinde Brezilya ve ABD'deki yüksek profilli politikacılardan 10,5 milyon sahte tepki hesabını ve hayran hesabını ortadan kaldırdık. Bunlar Brezilya'daki tüm inançlara sahip önemli politikacılar ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir dizi alt düzey politikacılar…"

Eylül 2018 tarihli ABD ve Brezilya'da Facebook'un seçim çalışmalarıyla ilgili grupları da hatırlatan Zhang, sayfa ve hesap kümesi olarak, “sahte bölünme ve hisse dezenformasyonu saçmak için hesaplar” kullanılan Brezilya'da bir ağa karşı hareket ettiğini ifşa ettiğini, bunun "Mali kazanç için etkileşimi yanlış bir şekilde artırma” olduğunu belirtti, ancak tam olarak ayrıntı vermedi.

Bu faaliyetin ölçeği -bir ağda 672.000 sahte hesap, diğerlerinde 10,5 milyon sahte etkileşim ve hayranlar- aktif sahte hesapların küresel bir sorun olduğunu ve dünya çapında seçimleri ve kamuoyu tartışmalarını manipüle etmek için kullanıldığını gösteriyor.

Zhang, "öncelikli" bölgeler dışındaki sivil faaliyetleri etkileyen sahte hesaplar arayan ve tespit eden birkaç kişiden biri olarak, kendisine verilen güçle mücadele etti.

Zhang, "Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa gibi zarar ve öncelikli bölgelere odaklanıyoruz," diye yazdı ve "kendi sorumluluğumun ağırlığını hissetmeden haberleri okumak ve dünyadaki olayları izlemek imkansız hale geldi” diyor.

"Ellerimde kan var"

Zhang, Bolivya'da "2019'da muhalefet başkan adayını destekleyen gerçek olmayan bir faaliyet" bulduğunu ve buna öncelik vermemeyi seçtiğini söyledi. Aylar sonra Bolivya siyaseti, Başkan Evo Morales'in istifasına ve "düzinelerce ölüme yol açan kitlesel protestolara" yol açan kargaşaya girdi.

Aynı şey Ekvador'da da oldu, "iktidardaki hükümeti destekleyen sahte etkinlikler buldu ancak buna öncelik vermeme kararı aldı." Daha sonra eski Facebook çalışanı, bu kararının Ekvador hükümetinin ülkeyi harap eden COVID-19 salgınıyla nasıl başa çıkması için harekete geçseydi durumun farklı olacağını kaydediyor.

“Irak'tan Endonezya'ya, İtalya'dan El Salvador'a bu konuda sayısız karar verdim. Bireysel olarak, her durumdan etkilenmem muhtemelen azdı, ancak dünya çok geniş bir yer. O sırada mevcut olan bilgilere dayanarak verebileceğim en iyi kararı vermiş olsam da, nihayetinde her durumda daha fazla itmeme veya daha fazla öncelik verme kararını veren bendim ve şu ana kadar ellerimde kan olduğunu biliyorum.”

Zhang ayrıca, Şubat 2020'deki yerel Delhi seçimleri öncesinde Facebook'un en büyük pazarı olan Hindistan'daki sorunları ortaya çıkardı. "Seçimleri etkilemek için çalışan binden fazla oyuncudan oluşan, siyasi açıdan sofistike bir ağı çökertmek için hastalık boyunca çalıştım" diye yazdı.

Geçtiğimiz ay, Facebook'un Hindistan operasyonunda, Wall Street Journal'daki haberlerin ülkedeki üst düzey bir politika yöneticisinin, yerel personelin, Müslüman karşıtı nefret söylemi yayınlayan iktidar partisi politikacılarına nefret söylemi uygulamasını şirketin engellediğini ortaya çıkarmasıyla durumun incelemeye alındığı kaydedildi.

"Gelişigüzel Kazalar"

Zhang, 2019'daki "boş zamanlarında" genellikle ürün yöneticilerine ve araştırmacılara ayrılmış görevleri üstlendi, Ukrayna, Türkiye, Hindistan, Endonezya, Filipinler, Avustralya, Birleşik Krallık, Tayvan "ve daha pek çok ülkeyi” araştırdı.

Zhang, Ukrayna'da, Rusya ile tartışmalı gaz anlaşmalarına dahil olan ancak daha sonraki kariyerinde ve aynı zamanda daha Batı yanlısı bir tutum benimseyen karmaşık bir siyasi figür olan Yulia Timoşenko'yu destekleyen “sahte senaryoya dayalı faaliyet" bulduğunu ve bunu kaldırdığını söyledi.

Zhang, notunun başka bir bölümünde, Facebook'un belirli bir sonuca ulaşmak isteyen kötü niyetli kişiler tarafından yönetildiği kanaatini püskürtmek istediğini söyledi. Aslında durumun böyle olmadığını, sözkonusu eylemleri "şapşal ve gelişigüzel kazalara" bağladığını söyledi.

"Geçen yıl kullanıcıların Ukrayna ihbarcısının isim vermelerini engellediğimizde, ben devreye girene kadar hashtag'leri kapatmayı unuttuk" diye yazan Zhang, aynı zamanda Facebook'un halkla ilişkilere dünyadaki gerçek sorunlardan daha fazla öncelik verme alışkanlığına da değindi.

"Facebook'un kısa vadeli kararlarının büyük ölçüde PR tarafından motive edilmesi ve olumsuz ilgi potansiyeli sivil bütünlük alanında açık bir sırdır" diye yazdı.

Zhang, Şubat 2019'da, bir NATO stratejik iletişim araştırmacısının Facebook'a ulaşıp, yakalanamayan yüksek profilli bir ABD siyasi figürü hakkında "Rusya merkezli gerçek dışı faaliyeti " elde ettiği konusunda şirketin uyarıldığı bir örnekten de bahsetti. Bu araştırmacı, ertesi gün Kongre'ye brifing vermeyi planladıklarını söyledi.

Bunun üzerine Zhang, "Vakayı hızla araştırdım, neler olup bittiğini belirledim ve faaliyeti kaldırarak ani yangını söndürdüm. Belki de deneyimden hareketle, aynı araştırmacı aynı deneyi bir veya iki ay içinde denedi, raporu basına göndermeden önce 6 ay bekledi ve sonunda PR yangınına neden oldu." şeklinde yazdı.

"İnsan Kaynakları Sınırlıdır"

Zhang, dünyanın dört bir yanından belirli örneklerin ötesinde, Facebook'taki iç işleyişe dair fikir verdi. Ekibinin "esasen spam olan aktivitenin % 99'u" ile ilgili konulara odaklanmasını eleştirdi.

"Genel olarak, kuruluşumun ve Facebook'un çoğunun odak noktası, bizi spam konusunda sabitleyen bir yaklaşım göstermesi büyük ölçekli problemlerdendi" dedi. "Sivil yönüyle küçük hacimli olması nedeniyle dikkate alınmadı, orantısız etkisi göz ardı edildi."

Zhang, Facebook'un kendi içindeki siyasi süreçleri de özetledi. İşine dikkat çekmenin en iyi yolunun uygun raporlama kanallarından geçmek değil, baskı oluşturmak için Facebook'un dahili çalışanlarının mesaj panosundaki sorunları yayınlamak olduğunu söyledi.

"Ofiste, kibirli bir pislik gibi davranmadığım sürece görüşlerime saygı duyulmadığını fark ettim."

Şirketten seçimler ve siyasi faaliyetlerle ilgili kötü niyetli faaliyetleri bulma ve durdurma konusunda daha fazlasını yapmak istediğinde, kendisine "insan kaynaklarının sınırlı olduğu" söylendiğinden bahseden Zhang, sivil işlere odaklanmayı bırakması emredildiğinde, "Reddedersem Facebook'un artık hizmetlerime daha fazla ihtiyacı olmayacağı söylendi” dedi.

Zhang, "Ofiste, kibirli bir pislik gibi davranmadığım sürece bakış açılarıma saygı duyulmadığını fark ettim” diyen Zhang, bu ay kovuldu. Ücretsiz bir gönüllü olarak seçim boyunca kalmayı teklif ettikten sonra son gününde notunu yayınladı. Vedalaşmasında meslektaşlarını Facebook'ta kalmaya ve şirketi içeriden düzeltmeye teşvik etti.

"Ama bunu tek başına yapman gerekmiyor ve yapmamalısın," diyen Zhang, “Üzerinde birlikte çalışmak için inançlarınızı ve değerlerinizi paylaşan başkalarını bulun. Facebook, herhangi bir kişinin düzeltemeyeceği kadar büyük bir proje” uyarısında bulundu.

Kaynak: BuzzFeed News

Haber Ara