Dolar

32,5117

Euro

34,8195

Altın

2.423,58

Bist

9.708,61

Eski CIA ajanı Snowden'a 'Kalıcı Oturma' İzni Verildi

Snowden'in avukatı Rus devlet haberine verdiği demeçte, Başkan Donald Trump'ın bu yazın başlarında bir af çıkarmayı düşündüğü ajan Edward Snowden’ın Rusya'da sınırsız oturma izni aldığını söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-22 18:20:00

Eski CIA ajanı Snowden'a 'Kalıcı Oturma' İzni Verildi

Eski CIA çalışanı ajan Edward Snowden, 17 Eylül 2019'da Berlin'de "Kalıcı Kayıt" adlı kitabını sunmak için bir video konferans sırasında ekranda görüntülendi.

Snowden'in avukatı Rus devlet haberine verdiği demeçte, Başkan Donald Trump'ın bu yazın başlarında bir af çıkarmayı düşündüğü ajan Edward Snowden'ın Rusya'da sınırsız oturma izni aldığını söyledi.

Eski Ulusal Güvenlik Ajansı çalışanının oturma izni Nisan ayında sona erecek şekilde belirlenmiş ancak koronavirüsün yayılması nedeniyle Haziran ayına kadar uzatılmıştı. Rus resmi ajanslarının bildirdiğine göre, Snowden bu yazın başlarında hakkındaki tecrit kısıtlamaları kaldırıldıktan sonra iznini yenilemek için başvurdu.

Snowden'ın avukatı Anatoly Kucherena, henüz Rus vatandaşlığına başvurmayı düşünmediğini söyledi.

Snowden hakkında ABD hükümeti af düşünüyor mu?

Bazı uzmanlara göre ABD tarihindeki en büyük istihbarat suçu olarak görülmekten sorumlu tutulan Snowden, 2013'te ABD gözetleme programlarıyla ilgili gizli belgeleri çalıp yayınlamış ve ardından Casusluk Yasası kapsamında suçlanmıştı.

Rusya'da sürgün yaşanan Snowden hakkında, Ağustos ayında Trump'ın af çıkarmayı düşündüğü ileri sürülen açıklaması gündem olmuştu. Trump, New Jersey, Bedminster'deki golf kulübünde, "Bölünmüş bir karar gibi görünüyor. Ona bir şekilde farklı davranılması gerektiğini düşünen birçok insan var, diğerleri ise onun çok kötü şeyler yaptığını düşünüyor” demişti.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nin Cumhuriyetçi ve Demokrat liderleri, o dönem Snowden'ı affetmenin "ciddi bir hata" anlamına geleceğini ve "bu yönetimin konumunu tamamen baltalayacağını ve ABD'yi koruma çalışmalarında büyük tedbirler alan ulusal güvenlik ile alay anlamına geleceğini” söylemişlerdi.

Snowden'ın işlediği programlar, sonradan yeniden biçimlendirildi, yeni gözetim altına alındı ​​veya ortadan kaldırıldı. 2013'te Hong Kong'a gitmek üzere ABD topraklarından kaçtı ve burada aldığı bilgileri açıklamak için ilk kez muhabirlerle buluştu. Günler sonra Rusya'ya gitti ve burada sonunda sığınma hakkı verildi ve o zamandan beri orada kaldı.

Rus resmi ajanslarının yorumuna göre, "ABD yönetim yetkilileri, Snowden'i bir hain olarak gördükleri ve ulusal güvenlik çıkarlarına ciddi şekilde zarar verdiği için onu affetmeye niyetli olmadıkları defalarca belirtildi."

USNews

Haber Ara