Dolar

32,3754

Euro

35,0133

Altın

2.325,64

Bist

9.103,47

Eski Başyaverden sorulara çelişkili yanıtlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski Başyaveri Albay Yazıcı: (2)- 'Askeri hattı kullandım ama ne amaçla kullandığımı hatırlamıyorum. Kullanmadım sanırım'- Duruşmada sorulara çelişkili yanıtlar veren Yazıcı, Erdoğan'ın avukatının 'O gece telefonla kimseyle konuşmamışsınız, ikinci bir telefonunuz mu var?' sorusu üzerine özel bir telefon hattının bulunduğunu kabul etti- Yazıcı, avukatın şahsına ait te

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-08 22:57:29

Eski Başyaverden sorulara çelişkili yanıtlar
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın sanıklarından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı, duruşmada kendisine yöneltilen sorulardan bazılarına çelişkili yanıtlar verdi, bazılarını ise cevaplayamadı.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'ndaki duruşmada 2. Ağır Ceza Mahkemesince dinlenen sanık Yazıcı, 15 Temmuz günü Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan çıkarken arabasına aldığı, kendini "Emin Yarbay" olarak tanıtan sivil kıyafetli kişiyle Antalya'ya giderken Afyonkarahisar'da mola verdiklerini, sonra yola devam ettiklerini belirterek, saat 21.30'a doğru Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterinin kendisini arayarak "Albayım bir şeyler oluyor, haberin var mı?" diye sorduğunu ifade etti.

"Hayır haberim yok, yoldayım yarınki programa gidiyorum." cevabını verdiğini aktaran Yazıcı, "Cumhurbaşkanının danışmanı aradı. 'Darbe oluyor herhalde, haberin var mı?' dedi. 'Araştırayım.' dedim. Sonra Levent Yarbay'ı ve Mete Yarbay'ı aradım, durumu öğrenip aramalarını istedim. Genelkurmay Harekat Merkezi, tatbikat olduğunu söylemiş, ben de bu yönde bilgi aktardım." dedi.

Bu sırada Antalya'da bulunan Protokol Şube Müdürü ile konuştuğunu ve "Buraya gelmenize gerek yok, burada faaliyet olmaz." demesi üzerine Antalya'ya gitmekten vazgeçtiğini iddia eden Yazıcı, Marmaris'e gitmek istediğini ancak önce beraber yolculuk ettiği "Emin Yarbay"dan kurtulması gerektiğini düşündüğünü dile getirdi.

"Sayın Cumhurbaşkanının doktoru ve Hasan Doğan Bey'le görüştüm. Oraya yanımda tanımadığım birisiyle gitmenin uygun olmayacağını düşündüm." diyen Yazıcı, şunları söyledi:

"Marmaris yol ayrımından İzmir'e döndüm, niyetim orduevine gitmekti. Emin Yarbay, 'Komutanım Çiğli'ye gidelim' dedi. Bunun da bir izahı yok. İlk defa oraya gittim. Araçla girdik birliğe ve ışıkları yanan bir yer vardı. İçeride Ramazan Elmas Albay vardı. Kendisini ilk kez gördüm. 3-5 pilot arkadaş daha vardı. Muhabbet etmeye başladık. Çiğli'de televizyondan olayları takip ettim. Ondan sonra saat 02.30'a doğru bir arkadaş misafirhaneyi gösterdi. Ondan önce Sayın Cumhurbaşkanının İstanbul'a hareket ettiği söylendi."

Gelişmeler üzerine Ankara'ya gitmeyi düşündüğünü ama nizamiye kapatıldığı için bunu yapamadığını ileri süren Yazıcı, sabah yola çıkmaya karar verdiğini anlattı.

Ertesi gün saat 11.00 gibi "Emin Yarbay"ın yanına geldiğini, "Ben dönüyorum" deyince nizamiye dışındaki otobüs duraklarına bırakmasını rica ettiğini söyleyen Yazıcı, bu isteği yerine getirdiğini anlattı.

Daha sonra Ankara'ya gittiğini ve o geceyi evinde geçirdiğini belirten Yazıcı, "Gece Külliye'ye gitmek istedim, her taraf tutulduğu için geceyi evde geçirdim. 17 Temmuz sabahı koruma arkadaşlar gelip beni evden aldılar. Külliye'ye gittik. Gece 01.00'e kadar sorgumuz oldu. Kötü bir muamelede bulunmadılar." dedi.

- "Çiğli'ye gitmem makul bir karar değildi"

Mahkeme Başkanının sorusu üzerine, "Cep telefonuna sıkıyönetim ilan edildiği ve en yakın askeri birliğe gidilmesi gerektiğine" dair bir mesajın gelmediğini ileri süren Yazıcı, "İzmir gibi pek çok konaklama imkanı olan bir yerde gece vakti imkanların az olduğu ve hiç bilmediğiniz Çiğli 2. Ana Jet Üssüne neden gittiniz?" sorusuna ise "Şu an bakınca makul bir karar değil. Ben olayların başladığını öğrendiğim için daha emniyetli olur diye düşündüm sanırım ancak oraya gitmem hayatın olağan akışına uygun değil." yanıtını verdi.

Yazıcı, kendisiyle aynı saatlerde Çiğli'de olduğu değerlendirilen eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ile askeri üste görüşmediklerini, Sönmezateş'i ilk defa duruşma salonunda gördüğünü öne sürdü.

Akıncı Üssü ile Çiğli'deki askeri hat üzerinden temasa geçtiği iddiasıyla ilgili de çelişkili ifadeler kullanan Yazıcı, "Askeri hattı kullandım ama ne amaçla kullandığımı hatırlamıyorum. Kullanmadım sanırım." diye konuştu.

Sanık Yazıcı, birlikte seyahat ettiği "Emin Yarbay"ın yolculuk sırasında Cumhurbaşkanı'nın nerede olduğunu sorduğunu ama buna cevap vermediğini iddia etti.

- Sorulara çelişkili yanıtlar verdi

Ali Yazıcı, darbe girişimi öncesinde Muhafız Alayında bir grup askerle harita üzerinde çalışma yaptıkları iddiasını da kabul etmedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatının "O gece telefonla kimseyle konuşmamışsınız, ikinci bir telefonunuz mu var?" diye sorması üzerine, özel bir telefon hattının bulunduğunu kabul eden Yazıcı, avukatın şahsına ait telefon numarasını sorması üzerine "Telefon numaramı şu an hatırlamıyorum." dedi.

Yazıcı, 14 Temmuz'da yaverleri toplayıp görev dağılımı yaptığı iddiasını da reddetti. Odasında bir toplantı yaptıklarını ancak görev dağılımıyla ilgili olmadığını savunan Yazıcı, görüşme öncesinde yaverlerin telefonlarını toplattığı iddasına ilişkin, "Telefonları toplamadım, benim odama telefonla girilmiyor. Rutin bir uygulama bu. O toplantıda 'Cumhurbaşkanının yerini öğreneceksiniz, nokta itibarıyla koordinat olarak bana söyleyeceksiniz' ifadelerini kullanmadım." iddialarında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı WhatsApp grubundan saat 22.45'te yaptığı "Ben Antalya'ya geçiyorum araçla. Bana üst düzey emniyet tedbirli tatbikat var dediler." paylaşımı sırasında baz istasyonu kayıtlarına göre Aydın'ın İncirliova ilçesinde olduğunun ve İzmir'e gittiğinin tespit edildiğinin belirtilmesi üzerine Ali Yazıcı, bu konudaki soruya da cevap veremedi.

Bir başka avukatın "Fuat Avni siz misiniz?" sorusunu yönelttiği Yazıcı, bu konuyla ilgili, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın yanında 27 Temmuz 2015'te göreve başladım. Zannedersem o daha önce de mesaj atıyordu. Değilim. Cumhurbaşkanının görüşmelerini görev tanımım dışında kaydetmedim." iddiasında bulundu.

- Savcılık ifadesinde "Kutsi Barış'a otelin adını söylemekle hata ettiğimi kabul ediyorum" demişti

Sanık Ali Yazıcı, Ankara Adliyesinde savcıya verdiği ifadede, "Darbe girişimi sırasında yanlış tercihler yaptığımı, Cumhurbaşkanının yanına gitmeyip, İzmir'e gitmekle hatalı olduğumu kabul ediyorum. Kutsi Barış'a (Eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı), Cumhurbaşkanının kaldığı otelin adını söylemekle de hata ettiğimi kabul ediyorum." şeklinde savunma yapmıştı.

Savcılıktaki sorgusunda, darbe girişimini öğrendikten sonra Cumhurbaşkanını neden aramadığı, güvenliğinin yerinde olup olmadığını, güvenlik tedbirleri ile ilgili neler yapabileceğini niçin sormadığı sorusu üzerine Yazıcı, "Bu soruya verilecek mantıklı bir cevabım yoktur." diye yanıt vermişti.

(Bitti)










VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara