Dolar

32,3169

Euro

35,0926

Altın

2.299,76

Bist

9.050,08

Esed yine af çıkardı

Suriye'de Şam merkezli Baas rejiminin lideri Beşar Esed, asker kaçaklarına ve muhalif saflara katılan eski askerler için bir af kararnamesi yayınladı. Ancak kararname beklenen etkiyi oluşturmadı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-25 18:47:13

Esed yine af çıkardı

Şam merkezli Baas rejiminin lideri Beşar Esed, asker kaçakları ve taraf değiştirenler için genel af ilan etti. Esed af kararını bir genelgeyle duyurdu.

TESLİM OLMA ÇAĞRISI

Baas rejiminin resmi haber ajansı SANA tarafından duyurulan karar, bir yıl içinde çıkarılan ikinci af. Asker kaçaklarının iki ay içinde teslim olması gerekiyor.

ASKERDEN NEDEN KAÇIYORLAR?

Binlerce genç Suriyeli, dört yıldır isyan hareketiyle karşı karşıya olan ülkede zorunlu askerlikten kaçtıkları için ceza riskiyle karşı karşıya. Ülkedeki Sünni çoğunluğun Şam merkezli Baas rejimine isyan etmesinin ardından başlayan savaşta on binlerce Esed askeri hayatını kaybetti. Bu nedenle ülkedeki gençlerin büyük kısmı askere gitmemek için ülkeyi terk ediyor ya da muhaliflerin kontrolündeki bölgelere göç ediyor. Son dönemde ciddi bir asker sıkıntısı yaşayan Suriye Ordusu, Halep, Hama ve Humus başta olmak üzere pek çok bölgede gençleri zorla askere almaya çalışıyor. 

Esed yönetimi tarafından daha önce de çıkarılan af kararlarına gençlerden pek rağbet olmamış ve kaçak askerler rejime teslim olmamıştı. 

Öte yandan binlerce Esed askeri de savaş esnasında taraf değiştirerek muhalif güçlere katıldı. Esed'in yıllardır kendi yönetimine karşı savaşan eski askerlerle ilgili af çıkarması da rejimin yaşadığı asker sıkıntısının işareti kabul ediliyor.

Haber Ara