Dolar

32,3498

Euro

35,1287

Altın

2.302,35

Bist

9.079,97

'Esed, Suriye'yi İran'a bırakıyor'

SMDK Başkanı Hoca, rejim güçlerinin sahada güç kaybederek tamamen kabuğuna çekildiğini, Suriye'nin güneyi ile kuzeyini İran'a bıraktığını söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-03 12:48:53

'Esed, Suriye'yi İran'a bırakıyor'

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, rejim güçlerinin sahada güç kaybederek tamamen kabuğuna çekildiğini, Şam'da kendi özel kantonunu kurmaya çalıştığını ve ülkenin güneyi ile kuzeyini İran'a bıraktığını söyledi. 

Hoca, Cenevre'deki Suriye görüşmeleri kapsamında, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile  görüştükten sonra AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Cenevre'deki Suriye görüşmelerine katılmayı reddetmediklerini, sadece görüşmelere davet edilme biçimi konusunda koalisyon üyelerinin çekinceleri olduğunu ifade eden Hoca, şunları söyledi: 

"Önce koalisyon olarak davet almıştık. Daha sonra koalisyonun içindeki bazı gruplara ayrı davet gönderildi. Buna itiraz olarak koalisyonun pozisyonunu belirtmek üzere tek bir temsilci gönderdik. Cenevre'deki Suriye görüşmelerine katılmayı aslında reddetmedik. Bu, koalisyonun davet edilme biçimine yönelik bir protestoydu. Mistura da daha sonra hatasını kabul etti. Büyük bir kriz değildi aslında, anında giderildi ve katıldık. "

"PYD silah zoruyla çocukları orduya katıyor"

Geçiş dönemi hükümetinde bütün tarafların olması gerektiğini ve Kürt Ulusal Konseyi'nin SMDK'nın bir parçası olduğunu ifade eden Hoca şunları kaydetti:

"Kürtler derken PYD'den kesinlikle bahsetmiyoruz. PYD'nin bizim anlaştığımız Kürt gruplardan farklı hareket ettiği zaten aşikar. PYD, zor kullanarak, silah kullanarak hüküm sürdürüyor ve rejimle ilişkisi var. PYD, PKK örgütünün Suriye versiyonu ve silah zoruyla çocukları orduya katıyor. Son Tel Abyad olaylarında biz de koalisyon olarak bir heyet gönderdik ve oradaki ihlalleri tespit edip bir rapor yayımladık."

Rejimin güney ve kuzeyden çekildiğine dikkati çeken Hoca, "Şam'ı ve sahili korumaya çalışıp Şam, Humus ve Hama kırsalında, sahil bölgesinde, kendi özel kantonunu kurmaya çalışıyor. Geri kalan bölgeleri İran'a terk etti" dedi. 

Hoca, Şam'da daha önce Şam muhalefeti denen bir yapı olduğunu ancak artık rejime muhalif bir yapı kalmadığını belirterek, "Sebebi de İranlıların tamamen Şam'ı işgali" diye konuştu.

Haber Ara