Dolar

32,5654

Euro

34,8827

Altın

2.435,61

Bist

9.645,02

Esed rejiminin 27 bin savaş suçu Alman Mahkemelerinde

Alman Mahkemesine Esed rejiminin savaş suçlarına dair 27 bin görüntü ulaştırıldı

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-23 15:44:48

Esed rejiminin 27 bin savaş suçu Alman Mahkemelerinde

Avrupa Anayasa Hukuku ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR), dün Suriyeli aktivist “Kayser”den, Esed rejiminin savaş suçlarına dair daha önce yayınlanmamış 27 bin görüntü aldığını ve bu görüntüleri “Kayser Dosyaları”nı inceleyen Almanya'daki mahkemeye ilettiğini açıkladı.

GÖRÜNTÜLER HALEN İNCELENMEDİ

Konuya ilişkin bir açıklama yapan ECCHR Genel Sekreteri Wolfgang Kaleck, Kayser tarafından ulaştırılan görüntülerin Esed rejiminin tutuklulara yaptığı işkenceleri gösterdiğini ifade ederek, “Şu ana kadar hiçbir mahkeme ya da savcı söz konusu görüntüleri incelemedi” şeklinde konuştu.

Alman Federal Başsavcılığının bu delillerle ilgilenen ilk yargı mercii olduğunu dile getiren Kaleck, “Bu belgeler, söz konusu işkence ve ihlallerden sorumlu Esed rejimine bağlı yetkililer hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarılmasında kullanılabilir” dedi.

İNSANA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR ALMANYA'DA YARGILANABİLİYOR

Öte yandan, ECCHR, Kayser tarafından ulaştırılan görüntülerin nerede çekildiklerine dair müfettişlere önemli bilgiler verebileceğini vurgulayarak, görüntülerin eklendiği bir dosyayı rejim yetkilileri hakkında dava açılması talebiyle Almanya Federal Mehkemesi'ne sunduğunu duyurdu.

ECCHR, dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir insana karşı işlenmiş işkence gibi insanlık suçları ve savaş suçlarının herhangi bir ülkedeki mahkemeler tarafından muhakeme edilebileceği ilkesi üzerine kurulan bir örgüt olarak biliniyor. Almanya ise bu ilkeyi uygulayan ender dünya ülkelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Kayser rumuzunu kullanan aktivist, Suriye'de Esed rejimine ait hapishanelerde tutuklu olduğu dönemde, rejim yetkililerinin tutuklulara yönelik işkencelerini görüntülemeyi başarmıştı. 2013 yılında hapishaneden çıktıktan sonra Suriye'den kaçmayı başaran Kayser, yanında bulunan bir veri depolama çipinde kaydettiği 55 bin görüntüyü Avrupa'ya taşımıştı.

Haber Ara