Dolar

32,5553

Euro

34,8817

Altın

2.438,79

Bist

9.645,02

Esed rejiminden, YPG/SDG’ye yeni öneri

Esed rejimi, Suriye’nin kuzeydoğusunu elinde tutan YPG/SDG’ye, bu bölgenin yönetilmesi için, 'Özerk Yönetim' yerine, 'Yerel Yönetim’ modelini önerdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-10 16:45:20

Esed rejiminden, YPG/SDG’ye yeni öneri

Suriye rejimi ile YPG/SDG arasında görüşmeler sürerken, Şam'dan sürpriz bir öneri geldi.

Esed rejimi, Suriye'nin kuzeydoğusunu elinde tutanYPG/SDG'ye, bu bölgenin yönetilmesi için, ‘Özerk Yönetim' yerine, ‘Yerel Yönetim' modelini önerdi.

Rejime bağlı El Vatan gazetesinde Suriye Halk Konseyi üyesi Nevaf el-Mulhim'in açıklamalarının yer aldığı bir haberde, rejime bağlı bir heyetin, Kuzeydoğu Suriye'yi kontrol eden YPG/Suriye Demokratik Güçlere (SDG), o bölgeleri yönetmeleri için ‘Yerel Yönetim' projesi sunduğu aktarıldı. Haberde, söz konusu güçlerin sunulan projeyi reddetmemekle birlikte onay da vermediklerini dile getirdi.

Şam heyetinde, Arap Sosyalist Baas Partisi'nden Ulusal Diyalog İzleme Komitesi Koordinatörü Faysal Azuz, Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi Siyasi Büro üyesi Tarık El-Ahmed, muhalif Barışçıl Değişim Yolu Hareketi Başkanı Fatih Camus, Gençlik Değişim ve İnşa Partisi Genel Sekreteri Pervin İbrahim ve Halk Konseyi üyelerinin bulunduğu dile getirildi.

Heyetin, ülkenin kuzeydoğusundaki Kürt, Arap ve Süryani siyasi kişiler ve güçlerden oluşan bir heyetle Cumartesi günü Kamışlo'da bir araya geldi. DPA'nın haberine göre Suriye'nin kuzeydoğusundaki güçleri temsil eden heyette Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Kurul üyesi Salih Müslim, Süryani Birlik Partisi üyesi Joseph Lahdu ve Kürt Sol Partisi Başkanı Muhammed Musa gibi isimler bulunuyordu.

Mulhim, söz konusu toplantının iki heyet arasında daha önceden yapılan koordinasyon görüşmelerinin ardından geldiğini açıklayarak şu ifadeli kullandı:
“Ulusal fikir ve parametrelerin bizi bir araya getiren şeyler olduğunu fark ettik. Katılımcılar, önceki toplantılarda hepimizin birer Suriyeli olduğunu vurgulamıştı. Bizler ayrılıkçı değiliz. Suriye sınırlarını koruyoruz. Ülkenin kuzeydoğusunu teröristlerden arındırdık. Mücadele ettik; fedakarlık yaparak şehit verdik.”
Önceki toplantılarda diğer tarafın özerk yönetim adlı projeyi sunduğunu belirten Mulhim, “Biz de onlara yerel yönetim projesini sunduk ve bu iki projeyi tartıştık. Bizim sunduğumuz projeyi reddetmemekle beraber onaylamadılar da. Biz de aynı şekilde onların sunduğu projeyi ne reddettik, ne de onayladık. Hangi proje hayata geçerse geçsin olumlu noktaları tartışmaya karar verdik. Üzerinde anlaştığımız bir bildiriyi Suriye hükümetine sunacağız” dedi.

Öte yandan rejime bağlı Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük'ün bazı kişi ve aşiretlerle bir araya gelmek için Kamışlı'ya geldiği bildirildi.

Basnews'in haberine göre Memlük, Haseke'deki Arap aşiretlerden çocuklarını SDG saflarından çekmelerini istedi.

Şam heyetlerinin Kamışlı ziyaretleri, SDG'nin Ayn İsa, Tel Tamer ve Amude şehirlerini Rus askeri polisine ve Suriye rejim kuvvetlerine teslim etmesinden sonra geldi.

Haber Ara