Dolar

32,4755

Euro

34,9595

Altın

2.437,68

Bist

9.716,77

Esed rejimi muhalifleri suçlama ısrarını sürdürüyor: İdlib saldırısını kınıyoruz

İdlib'deki kimyasal silah saldırısının yankıları sürüyor. ABD ve Türkiye tarafından Esed rejiminin yaptığı tespit edilen saldırı konusunda Rusya, rejimi muhafaza ederken, Şam'dan saldırıyı kınama açıklaması geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-06 17:08:57

Esed rejimi muhalifleri suçlama ısrarını sürdürüyor: İdlib saldırısını kınıyoruz

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Velid Muallim, İdlib'deki kimyasal saldırıyla ilgili başkent Şam'da basın toplantısı düzenledi.

Suçlamaları reddeden Muallim, saldırıyı kınadıklarını belirtti. Muallim, IŞİD ile Fetih el Şam'ın (El Nusra) Irak ve Türkiye'den Suriye'ye kimyasal silah getirdiğini ve Şam'ın bu konuda hem BM hem de Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nü (OPCW) bilgilendirdiğini de belirtti.

Muallim sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sizlere ordumuzun hiçbir zaman kimyasal silah kullanmadığı ve hiçbir zaman kullanmayacağını söylemek isterim. Sadece sivillere karşı değil aynı zamanda havan mermileriyle sivillerimize saldıran teröristlere karşı da. Han Şeyhun'da kimyasal saldırı düzenlendiğine dair ilk açıklamalar (4 Nisan'da) sabah 06.00'da geldi. Suriye hava güçlerinin El Nusra'nın içerisinde kimyasal maddeler bulunan silah deposuna ilk saldırısı ise saat 11.30'da gerçekleşti. Uluslararası kamuoyunda Suriye'deki gerçek duruma ilişkin görüşün değişmeye başladığı bir dönemde kimyasal silah kullanmamız makul ya da akla yatkın mı? Biz kimyasal silah kullanımını nerede ve kime karşı olursa olsun kınıyoruz. Ancak alelacele karar varmak yerine bu komitenin (Rusya'nın saldırıyı tarafsız bir komisyonun incelemesi için BM'ye sunduğu öneri) kurulmasıyla ilgili neler yapılacağını görmek için Rus tarafıyla işbirliği içindeyiz."

ABD CEPHESİ

Donald Trump, dünyanın gündemine oturan kimyasal saldırı için ilk önce yaptığı açıklamada "Obama"yı suçlamış, yaşanılanların O'nun politikalarının sonucu olduğunu söylemişti. Bir süre sonra konuya ilişkin bir kez daha konuşan Trump, "Suriye ve Esed'e karşı bakış açım değişti. Harekete geçme sorumluluğum var" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Dönem Başkanı ve ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de bu açıklamanın ardından BMGK'nın Suriye'de gerekli askeri önlemleri almaması durumunda, bu görevi ABD'nin yerine getireceğini söyledi.

Haley, 3 gün önce yaptığı açıklamada "Önceliklerinin Esed'i devirmek olmadığını" söylemişti.

RUSYA CEPHESİ

Rusya ise Esed rejimini muhafaza etmeye devam ediyor. İdlib'de gerçekleştirilen saldırıyı Esed rejmi halen reddederken Rusya, rejimin kimyasal silah atmadığını, bir depoyu hedef aldığını, söz konusu depoda kimyasal silah bulunduğunu ilk iddia eden taraftı.

Bugün de Putin, Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail'in İdlib'deki kimyasal silah saldırısından Esed rejimini sorumlu tutmasını eleştirdi. Putin'e göre 'Soruşturma tamamlanmadan asılsız suçlamalar yöneltmek kabul edilemez.'

Haber Ara