Dolar

32,3694

Euro

34,9629

Altın

2.325,75

Bist

9.071,02

'Esed rejimi korkunç işkenceler yapıyordu'

Suriye rejiminin kuşatmasındaki Hama Hapishanesi'nde yürütülen pazarlıklar sonucu serbest bırakılan tutuklulardan Hamavi, Esed rejiminin siyasi mahkumlara korkunç işkenceler yaptığını söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-16 12:16:31

'Esed rejimi korkunç işkenceler yapıyordu'

Suriye'de, rejim güçlerinin kuşatması altındaki Hama Hapishanesi'nde yürütülen pazarlıklar sonucu serbest bırakılan tutuklulardan Mazin el-Hamavi, Hama merkezi hapishanesinde yaşananları ve isyan sonrası rejim ile müzakere sürecini Anadolu Ajansı'na (AA) anlattı.

Hamavi, mahkumlarla pazarlık için hapishaneye İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim eş-Şear, Ulusal Uzlaşmadan Sorumlu Devlet Bakanı Ali Haydar ve Şeyh Talat Mülhim'in geldiğini belirtti.

Bakanların ve Şeyh Mülhim'in mahkumları, rejim rehinelerini bırakmaya ikna için geldiklerini kaydeden Hamavi, "Rejimle hiçbir konuda anlaşmamıştık. Rejim haindir, ne yapacağı belli değildi. Bize ne kadar mahkum çıkacak diye soruyorlardı. 100-200 tutuklu için tamam diyorlardı. Bunun karşılığında ise elimizdeki rehineleri istiyorlardı." diye konuştu.

"YİYECEK, İÇEÇEK NAMINA HİÇBİR ŞEY YOK''

Hapishanenin kapısının önünde güvenlik güçlerinin araçlarının beklediğini, mahkumların rejim ve diyalog için gelenlerden garanti istediğini aktaran Hamavi, "Şeyh Mülhim Kızılay araçlarının bizi evlerimize götüreceğini söyledi. Niyetimiz 490 tutuklunun hepsinin bırakılmasıydı, öncelikle 60-70 kişi çıkacaktı bu olmadı. Daha sonra tutuklular 15'er, 12'şer, 10'ar ve 7 kişilik gruplar halinde çıktı." ifadelerini kullandı.

Hamavi, içeride yiyecek, içecek namına hiçbir şey bulunmadığını, elektriklerin de olmadığını vurgulayarak, içeride kalan arkadaşlarından haber alamadıklarını dile getirdi.

"REJİM SİYASİ TUTUKLULARA KORKUNÇ İŞKENCELER YAPIYORDU'' 

Hama cezaevinde işkence gören siyasi tutuklular da bulunduğunu aktaran Hamavi, "Rejim, Hama cezaevindeki siyasi tutuklulara anlatılamayacak korkunç işkenceler yapıyordu, anlatılamaz, bu işkenceleri anlatmak çok zor. Rejim tüm işkence yöntemlerini tutuklular üzerinde deniyordu." dedi.

Kendilerinin siyasi tutuklularla iletişime geçmesi üzerine, Esed güçlerinin onları Şam'daki Sidyaya cezaevine göndermeye başladığını kaydeden Hamavi, "Esed rejimi, siyasi tutuklular yeni nesile bir şey anlatmasın diye onları farklı yerlere gönderdi. Bizimle iletişimlerini kopardı." ifadelerini kullandı.

 

 

Haber Ara