Dolar

32,5998

Euro

34,7911

Altın

2.407,54

Bist

9.645,02

Esed rejimi güvenli bölge için 'bize sorulmalı' diyor

Rejimin Haber Ajansı SANA'nın haberine göre hükümet, kendisine danışılmadan böyle bir adım atılmasının egemenliğinin ihlali olacağını açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-31 13:52:21

Esed rejimi güvenli bölge için 'bize sorulmalı' diyor

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Lavrov, dün Trump'ın Suriye'de güvenli bölgeler oluşturma planına ilişkin olarak, "Suriye'de göçmenlerin kendilerini güvende hissedebileceği güvenli bölgeler oluşturmak için Suriye hükümeti ile anlaşmak gerekiyor" dedi.

Akşam saatlerinde ise rejimden "Şam'la görüşülmeden yapılacak her türlü girişim Suriye'nin toprak bütünlüğünün ihlalidir" açıklaması geldi.

SANA bugün, söz konusu açıklamaya daiR bir haber daha yayınladı.

ŞAM'DA TOPLANILDI

Haberde rejime bağlı Suriye Dışişleri Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Şam'da bri toplantı yaptığı da kaydedildi.

Buna göre toplantıda güvneli bölge konusu üzerinde anlaşıldı.

Fakat masada neler konuşulduğuna dair ayrıntılı paylaşılmadı.

NE OLMUŞTU?

Reuters'in gördüğü belgeye göre Trump savunma ve dışişleri bakanlıklarından 'güvenli bölgeler' kurulması için bir plan hazırlamalarını isteyecek. Belgelerde 'güvenli bölgelerin' tanımı yapılmıyor, nerelerde kurulacakları ve savunmasının kim tarafından yapılacağı belirtilmiyor.

Suriye'deki muhalifleri destekleyen Katar gibi ülkeler Trump'ın 'güvenli bölge' fikrini desteklemesini memnunlukla karşılamıştı.

Fakat Türkiye'de bu güvenli bölgenin PYD/PKK ile olması ihtimali üzerinde duruluyor.

Beyaz Saray'dan pazar günü yapılan açıklamada, Trump ile telefonla görüşen Suudi Arabistan Kralı Selman'ın, Trump'ın daha önce desteklediği 'güvenli bölgelerin' kurulması fikrini kabul ettiği bildirilmişti.

Haber Ara