Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Esed rejimi güçleri, Han Şeyhun’a girdi!

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeybatısında, rejimin Rusya desteğiyle bir süredir operasyon yaptığı İdlib’te askeri konvoyunun vurulmasının ardından bölgeden Esed rejimine bağlı güçlerin Han Şeyhun’a girdiği haberleri geldi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-20 09:46:34

Esed rejimi güçleri, Han Şeyhun’a girdi!

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeybatısında, rejimin Rusya desteğiyle bir süredir operasyon yaptığı İdlib'te askeri konvoyunun vurulmasının ardından bölgeden Esed rejimine bağlı güçlerin Han Şeyhun'a girdiği haberleri geldi.

Merkezi İngiltere'de bulunan ve Suriyeli muhalif gruplara yakın olduğu bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Esed rejimine bağlı güçler İdlib yakınlarında daha önce kimyasal saldırının hedefi olan sembol kasaba konumundaki Han Şeyhun'a girdi. Suriyeli muhalif kaynaklara göre kasabada bazı bölgelerde çatışmalar devam ediyor.

Han Şeyhun 2014 yılında muhaliflerin kontroluna geçmişti.

PENTAGON'DAN İDLİB AÇIKLAMASI

Türk Silahlı Kuvvetleri, gün içinde İdlib'de askeri konvoyunun hedef alındığını ve rejimin saldırısında 3 kişinin öldüğünü açıklamıştı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan konuyla ilgili açıklama geldi.

Pentagon “Suriye'nin kuzeybatısındaki askeri operasyonları yakından takip ediyoruz” açıklaması yaptı, Suriye ve Rusya'nın da bölgede büyük çaplı operasyonlardan kaçınması çağrısında bulundu.

TSK açıklamasında saldırı Ankara'nın Rusya ile olan anlaşmalarının ihlali olarak değerlendirilmişti.

MUHALİFLERİN BİR BÖLÜMÜ HAN ŞEYHUN'DAN ÇEKİLMEYE BAŞLADI

Öte yandan Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinin güney kasabası Han Şeyhun'da, Suriye ordusunun yoğunlaşan kara ve hava operasyonlarının ardından muhalif örgütlerin bölgeden çekilmeye başladığı yönünde bilgiler geliyor.

Suriye'deki muhaliflere yakınlığıyla bilinen İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, cihatçı muhaliflerin gece yarısı ve Salı sabahına karşı Han Şeyhun ve çevresinden geri çekildiklerini ve bölgenin Suriye ordusunun kontrolüne geçtiğini söyledi.

Gözlemevi'nin başkanı Rami Abdülrahman, AFP haber ajansına açıklamasında, Şam karşıtı muhalif grupların bölgeden çekilmesinin 'Morek yerleşim yeri yakınlarındaki stratejik öneme sahip Türk gözlem noktasının tamamen Suriye hükümetine bağlı güçler tarafından kuşatıldığı anlamına geldiğini' ifade etti.

Reuters'ın haberine göre ise İdlib'de çatışan Heyet-ü Tahrir Eş-Şam (HTŞ) örgütü, Salı günü Telegram hesabından yayımladığı mesajda örgütün Han Şeyhun'un güney bölgelerinde yeniden konuşlandığını ve Hama vilayeti çevresindeki bölgelerin kontrolünü hâlâ ellerinde bulundurduklarını duyurdu.

HTŞ, "Düşman güçlerinin vahşi bombardımanı sonrası mücahitler dün gece Han Şeyhun'un kuzeyinde yeniden mevzilendi. Han Şeyhun'un güneyi hala mücahitlerin kontrolünde" dedi.

İdlib'e bağlı Han Şeyhun kasabası, Şam ile Suriye ordusunun 2016'da Şam karşıtı savaşan gruplardan geri aldığı Halep şehrini birbirine bağlayan stratejik öneme sahip M5 otoyolu üzerinde bulunuyor.

Suriye hükümetine bağlı birlikler M5 otoyolunun bir kısmının da kontrolünü geri aldı.

İdlib, Esed rejimine karşı muhaliflerin son kalesi konumunda.

İdlib, Ocak ayından bu yana eski Heyet-ü Tahrir Eş-Şam'ın (HTŞ)  kontrolünde.

Yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı bölgenin, geçen yıl Türkiye ile Rusya arasında Soçi'de imzalanan mutabakat kapsamında korunması öngörülüyordu. Ama İdlib mutabakatı tamamen uygulanamadı.

 

Haber Ara