Dolar

32,3615

Euro

34,9951

Altın

2.326,20

Bist

9.102,47

Esed’in, 'Sovyet tarzı' yasaları tepki çekiyor

Şam rejimi lideri Esed’in, Suriye parası Pound’un değerini korumak ve çökmesini engellemek için çıkardığı 'Sovyet tarzı' yasalara karşı halkın tepkisi ve öfkesi giderek büyüyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-20 17:08:20

Esed’in, 'Sovyet tarzı' yasaları tepki çekiyor

buyuk12_1

Şam rejimi lideri Esed'in, Suriye parası Pound'un değerini korumak ve çökmesini engellemek için çıkardığı 'Sovyet tarzı' yasalara karşı halkın tepkisi ve öfkesi giderek büyüyor.

Suriye Poundu'nun, baştan Amerikan dövizi olmak üzere diğer ülke paraları karşısında büyük değer kaybetmesi üzerine Esed rejimi; Suriye Pound'u yerine dolar veya başka bir yabancı para kullananlara karşı ağır cezalar öngören bir kararname çıkardı.

Yeni çıkan kararname ile birlikte Suriye'de dövizle alışveriş yapanları hapis ve 7 yıl ağır koşullarda çalışma cezası bekliyor.

Kararnamenin çıkarılmasından 2 gün sonra, çok sayıda kişinin alışverişlerinde, Suriye Poundu yerine yabancı para birimini kullanması yüzünden tutuklandığı bildirildi.

Çıkarılan kararnameyi Sovyet yasalarını canlandırdığını öne süren Esed destekçilerinin, rejime karşı tepkilerini ilk defa açık olarak dillendirmeye başladıkları dikkat çekti.

Son haftalardaki mali baskılardan bunalan Esed'in destekçileri arasında, yaşam standartlarının giderek bozulduğu bildirildi.

Esed'in, çöken Sovyetler Birliği'nden ilham aldığı yasaları, ülke ekonomisini yeniden ayağa kaldırmak ve ekonomiyi yeniden canlandırmak için devreye soktuğu açıklandı.

Suriye Poundu, Esed ailesinin beş yıllık yönetimine karşı ayaklanmanın 2011'de başlamasından ve bunu izleyen iç savaştan bu yana düşüyor.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, yabancı para alışverişi yapan ve lisanssız fon transfer eden birçok kişinin tutuklandığını ve sahip oldukları yabancı para ve büyük miktardaki paraya el koyduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanlığı, çıkarılan kararnameyi ihlal edenlerin tutuklanacağını; para piyasasında kontrollerin sıklaştırılacağını ve döviz manipülatörlerine göz açtırılmayacağını açıkladı.

buyuk_219

YEREL PARA ÇAKILDI

Bu arada 2019'un başında 1 dolar 500 Suriye Poundu ederken geçen haftalar 1 dolar 1000 Suriye Poundu'na kadar çıktı.

2019 yılının başında 1 ABD Doları 500 Suriye Poundu ediyordu. Geçen hafta ise 1 ABD Doları 1000 Suriye Poundu'na eşdeğerdi. Suriye hükümeti ülke dışına döviz çıkışını engellemek için pek çok ürüne ithalat yasağı getiriyor. Geçen kasım ayında ülkede memur maaşlarına ortalama 27 dolar (160 TL) zam yapıldı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara