Dolar

32,3235

Euro

35,0720

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

Esed depoları IŞİD'e elleriyle teslim etti

IŞİD'in Halep kuzeyine silah ve mühimmat yığınağı yaptığı, Baas rejimine ait silahların, hiçbir engele takılmadan ele geçirildiği iddia edildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-16 10:13:44

Esed depoları IŞİD'e elleriyle teslim etti

Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer'in haberine göre; TIR'lara yüklenen silahlar 200 km'yi aşkın mesafeyi Esed Rejiminin yanı sıra İran, Rusya ve Uluslararası koalisyonun gözleri önünde aştı. 48 saat süren sevkiyat Halep'in kuzeyinde güvenli bölgeye karşı saldırılarda kullanılacak. IŞİD'in silah ve mühimmatının büyük kısmını sağlayan Esed Rejiminin aynı depoları birkaç kez doldurup hiç savaşmadan IŞİD'e teslim etmesi dikkat çekti.

IŞİD İLE REJİM ARASINDA KONTROL DEĞİŞİMİ

Humus Doğu Kırsalında IŞİD ile Esed Rejimi Arasındaki “Kontrol Değişimi" yöntemiyle mali kaynak ve silah mühimmat aktarımı sürüyor. IŞİD 19 Ocak 2016 Çarşamba günü Deyr Azzor'da rejimin Ayyaş depolarını ele geçirdi. Çok miktarda silah ve mühimmat bulunan depolara IŞİD saldırısına, birkaç kilometre uzaklıkta Deyr-ez Zor Havaalanı'nda bulunan Rus ve Rejim uçaklarından herhangi bir müdahale yapılmadı.

ABD VE RUSYA GÖZ YUMDU

Depoları kolaylıkla elde eden IŞİD militanları, askeri malzemeleri TIR'lara yükleyerek gece gündüz Halep'in kuzeyine taşıdı. Gündüz vakti gerçekleşen IŞİD silah sevkiyatına ne rejim ne Rusya ne de Uluslararası Koalisyon müdahale etti. IŞİD'ın 48 saat süren silah sevkiyatı hiçbir engelle karşılaşmadan Halep kuzeyine ulaştırıldı. IŞİD'in söz konusu silah, mühimmat ve roketleri güvenli bölge olması düşünülen Azez-Cerablus arasında arttırdığı saldırılarında kullanmayı planladığı değerlendiriliyor. Kilis'e düşen roketlerin de bu depolardan elde edilen mühimmatlar arasında bulunduğu belirtiliyor.

REJİM DOLDURDU IŞİD BOŞALTTI

IŞİD'in Esed rejiminin silah depolarına yönelik saldırılarının sıklığına karşın rejimin adeta IŞİD'e silah ve mühimmat depolarını elleriyle teslim ettiği gözlendi. Rejimin doldurduğu silah depolarını IŞİD aldı, ardından yeniden rejimin eline geçen depolar doldurulduktan sonra yine el değiştirerek IŞİD'in silah ihtiyacını karşıladı. Silah depolarındaki bu el değişimi kronolojisinin Rusya'nın Suriye'ye müdahalesinden hemen sonra başlaması da dikkat çekici bulundu.

Humus'ta Esed rejiminin kontrolünde bulunan silah depoları IŞİD için doluyor. Rejim buradaki depolara ağır silahlardan oluşan mühimmat sevki yaptıktan sonra IŞİD gelip çatışmadan bu depolara el koyuyor. ABD ve koalisyonun gözü önünde silahlar 200 km uzaklıktaki Halep'e taşınıyor. Rusya ise IŞİD'e havadan destek vererek silahların bölgeye ulaşmasını sağlıyor.

IŞİD 48 saat süren silah sevkiyatı hiçbir engelle karşılaşmadan Halep kuzeyine ulaştırıldı.

O SİLAHLAR BÖYLE GİDİYOR

8 Ekim 2015'te IŞİD, Halep'teki piyade okulunu ele geçirdi. Humus kırsalından özellikle de Karyeteyn ve Tedmur şehirlerinden geçen ve 200 kilometreden fazla yol kat eden büyük bir konvoyun hareketi gözler önünde gerçekleşti ancak ne Rus ne de Rejim uçakları fark etti. Rejim ve Rus uçaklarının sevkiyat sırasında IŞİD'e hava desteğinde bulundukları dahi öne sürüldü.

AYNI GÜN EL DEĞİŞTİRDİ

31 Ekim 2015'te IŞİD, Muhin beldesini ve orada bulunan silah depolarını ele geçirmeyi başardı. Çok sayıda silah, mühimmat ve tank ele geçirildi. IŞİD baskını sırasında Rus uçakları herhangi bir müdahalede bulunmadı. Rejim 10 Aralık 2015'te Münih beldesi ve depoları tekrar ele geçirdi. Muhin'in yanı sıra Horan beldesini ele geçiren örgüt, burada da rejime ait çok büyük miktarda silah ve mühimmata el koydu.

SEVKİYATI İZLEDİ

Rejimin silah depoları IŞİD eline geçtiği sırada Rus uçaklarının Halep, Hama, İdlip ve Sahil'de Özgür Suriye Ordusu'nun bulunduğu yerleri bombalaması ve IŞİD saldırısına hiçbir müdahalede bulunmaması dikkat çekti. IŞİD, depoları boşalttıktan sonra 29 Aralık 2015 tarihinde Rejim, Rus hava desteği ile Muhin beldesi, depoları ve Horan şehrini tekrardan ele geçirdi.

FÜZELER BURADAN

IŞİD 17 Temmuz 2014'te ise Şair petrol yataklarını ele geçirdi. Burada 10 tank, çok sayıda Gırat ve Şilka rampalarına ve çeşitli mühimmata el koydu. 26 Temmuz 2014 tarihinde ise Rejim, bu petrol yataklarını IŞİD'e herhangi bir kayıp ve hasar verdirmeden tekrardan ele geçirdi. IŞİD'e ganimet, silah ve mühimmat desteği olarak geri dönen “kontrol değişimi" kapsamında Şair petrol yatakları 7 Kasım 2015'te Rejim, 19 Kasım 2015'te IŞİD, 26 Kasım 2015'te Rejim ve nihai olarak 5 Mayıs 2016'da tekrar IŞİD tarafından ele geçirildi. Yaklaşık 10 gün önceki kuşatmasında IŞİD 3 tank ve 3 BMP aracına da el koydu.

Rejimin IŞİD'e silah depolarını çatışmadan teslim etmesi, IŞİD militanlarının telsiz görüşmelerinde alay konusu oldu. Telsiz görüşmesinde, Nusayri bir subayın arkadaşına gülerek “üzülmemesini, her seferinde olduğu gibi Muhin'i tekrardan alacaklarını" söylemesi dikkat çekti. Subayın, “Nasıl olur da Suriye'nin en büyük deposuna sadece 4 koruma bırakılır?" sözleri dikkat çekiyor.

Haber Ara