Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Esed’den ‘göz boyama’ affı!

Her sene 'genel af' adı altında af çıkaran Esed yönetimi, bu yıl da koronavirüsü sonrası yine genel af çıkardı. Ancak çıkardığı genel affın, siyasi ve fikir suçlarını kapsamadığı, aftan genellikle yolsuzluğa, cinayete, hırsızlığa karışanların yararlandığı gözlendi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-03 14:49:25

Esed’den ‘göz boyama’ affı!

Her sene “genel af” adı altında af çıkaran Esed yönetimi, bu yıl da korona virüsü sonrası yine genel af çıkardı. Ancak çıkardığı genel affın, siyasi ve fikir suçlarını kapsamadığı, aftan genellikle yolsuzluğa, cinayete, hırsızlığa karışanların yararlandığı gözlendi.

Esed yönetiminin çıkardığı genel af ülke içinde ve ülke dışındaki Suriyeliler arasında da tepkilere yol açtı.

Çıkarılan genel affın göz boyama olduğunu öne süren Suriyeli avukat Arif el-Şal şunları söyledi:
“Genel af, toplumun bütün kesimine kapsamalıydı. Oysa ilan edilene genel aftan siyasi ve fikir suçları yararlanamıyor. Vergi kaçıkçıları, uyuşturcu kullananlar, cinayete, yolsuzluğa ve hırsızlığa karışanlar aftan yararlanıyor. Bu Anayasa'daki eşitlik ilkesine aykırı. Hükümet, çıkarılan af yasasını yeniden gözden geçirmeli; siyasi ve fikir suçlarını da af kapsamına almalı. Ancak o zaman toplumsal barış sağlanabilir.”

Suriye rejiminin Resmi haber ajansı Sana, geçen hafta Şam hükümeti, genel af ilan ettiğini duyurdu.

Suriye devlet televizyonunun haberinde, genel affın "15 Mart 2011 tarihinden, kararın onaylandığı tarih olan 15 Ocak 2012'ye kadar, ülkedeki olaylarla ilgili, işlenmiş suçları kapsadığı" belirtildi.

Ancak ilan edilen affın siyasal ve fikir suçlarını içermediği gözlendi.

Haber Ara