Dolar

32,3746

Euro

34,9953

Altın

2.324,31

Bist

9.079,97

Esed'den Astana sürecine ilişkin açıklama!

Beşar Esed, Rusya ve Türkiye garantörlüğünde yürütülecek Astana görüşmeleri ile ilgili açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-09 09:50:19

Esed'den Astana sürecine ilişkin açıklama!

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Rus Haber Ajansı Sputnik'in aktardığı bilgiye göre Beşar Esed Astana görüşmeleri ile ilgili "Her şeyi müzakere etmeye hazırız. Suriye'deki çatışmaların sonlandırılması ya da Suriye'nin geleceğini konuştuğumuzda her şey, tüm ihtimaller açık. Müzakerelerde sınır yok"dedi.

"BENİM BAŞKANLIĞIM..."

Astana görüşmelerindeki konu başlıklarından birinin anayasa olması gerektiğini söyleyen EsEd, "Bu aşamada (benim devlet başkanlığımı) tartışmak istiyorlarsa, anayasayı da tartışmalılar. Bu anayasa hükümetin, devlet başkanının ya da muhaliflerin değil Suriye halkının olmalı. Ve her anayasa için referanduma ihtiyaç vardır" dedi.

ASTANA GÖRÜŞMELERİ

Halep'te yaşanan kriz sonrası başlayan ateşkes süreci "ufak tefek" şeklinde adlandırılsa da yaşanan ihlallere rağmen "büyük ölçüde" korunuyor.

Ateşkes sürecinin en önemli "meyvesi" ise Kazakistan'ın Başkent'i Astana'da başlayacak görüşmeler oldu.

Rusya ve Türkiye'nin teklifi ile Esed rejimi ve muhalifler arasında kabul edilen "Astana görüşmeleri" , garantör ülkeler tarafından defalarca "BM'nin yürüttüğü Cenevre sürecinin bir devamı" olarka nitelendirilmişti.

Buna rağmen BM ve ABD'nin büyük ölçüde dahil olmadığı, "masanın dışında kaldığı" süreç muhalifler tarafından boykot edilmişti. Muhalifler 3 ocakta yaptıkları ortak açıklamada "Rejim güçleri ve müttefikleri, saldırıları sürdürerek birçok kez büyük ihlallerde bulundu" diyerek görüşmeleri boykot kararı aldıklarını belirtmişti.

Halen süren boykot kararı üzerine muhaliflerden bir açıklama gelmezken garantör ülke Rusya ve Türkiye'den sürecin "normal" bir şekilde başlayacağına dair açıklamalar geliyor.

Son olarak cuma günü (6 Ocak 2016) New York'ta konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Astana'daki görüşmenin temelini BMGK ve Cenevre görüşmelerinin oluşturacağını ifade etti.

BM DE KATILACAK

Birleşmiş Milletler'in de Astana sürecine katılacağı öğrenildi. Birliğin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yardımcısı Michael Contet'in 4 Ocak'ta Astana zirvesine davet beklediklerini söylemesi üzerine Rusya'nın BM Daimi Temcilcisi Vitaliy Çurkin, De Mistura'nın da Astana'ya davet edildiğini açıkladı.

NE ZAMAN BAŞLAYACKA?

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Astana görüşmelerinin 23 Ocak'ta gerçekleştirileceğini açıklamıştı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara