Dolar

32,3693

Euro

34,9545

Altın

2.325,65

Bist

9.086,70

'Esed bazı bölgeleri IŞİD'e teslim etti'

SMDK Başkanı Hoca, 'Esed, iktidarını ve rejimin nüfuz alanlarını korumak için bazı bölgeleri IŞİD'e teslim etti' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-14 14:07:37

'Esed bazı bölgeleri IŞİD'e teslim etti'

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in, "iktidarını ve rejimin nüfuz alanlarını korumak için bazı bölgeleri IŞİD'e teslim ettiğini" belirtti. 

Hoca, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'daki temasları ve bu kapsamda Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov'la gerçekleştirdiği görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Hoca, "Rusları ilk defa, sundukları önerileri anlayışla karşılayan, Esed'i vazgeçilmez görmediklerini hissettiren bir tavır değişikliği içinde gördüklerini" anlattı. 

SMDK Başkanı Hoca, "Esed, iktidarını ve rejimin nüfuz alanlarını korumak için bazı bölgeleri IŞİD'e teslim etti" dedi.

AA muhabirinin, geçici yönetim heyeti ve çalışma esaslarına ilişkin sorusuna karşılık olarak da Hoca şunları söyledi:

"Geçici yönetim heyetinin dört esas üzerine çalışması gerekiyor: Vatanın korunması için Suriye'de toplumun bütün kesimlerinden unsurların katılacağı bir ulusal savunma gücü oluşturulması, bu dönemde Suriye halkına karşı suç işlemiş herkesin yargılanması, Afganistan veya Irak'takilere benzer senaryoların gerçekleşmesine engel olmak için iç barış ve toplumsal uzlaşmanın temini, son olarak tüm toplumsal kesimlerin katılımıyla ülkenin yeniden imarı." 

Hoca, geçiş döneminden kalıcı ve istikralı döneme geçilmesinin Cenevre-1 Bildirisi temelinde ve bütün toplum kesimlerinin mutabakatıyla gerçekleşmesi gerektiğini de ifade etti.

SMDK Başkanı Hoca, Moskova'daki temasları sırasında Esed'den sonraki isim üzerinde tartışmadıklarını, bu konuda herhangi bir ismin de zikredilmediğini kaydetti. Hoca ayrıca, Rusya'nın, Moskova'da düzenlenecek 3'üncü Suriye konferansına kendilerini davet ettiğine ilişkin haberleri de yalanladı. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un daveti üzerine geldikleri Moskova'da, bir dizi temaslarda bulunanSMDK heyetine başkanlık eden Hoca, dün yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Suriye tutumunu biraz daha esnek gördüğünü" ifade etmişti. 

Haber Ara