Dolar

32,4766

Euro

34,9344

Altın

2.435,17

Bist

9.716,77

Esed ailesinin yolsuzlukları Panama belgelerinde

Panama belgelerinde BAAS rejimi lideri Esed’in kuzenlerinin aile bağlarını kullanarak büyük bir servet edindiği ortaya çıktı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-04 15:58:04

Esed ailesinin yolsuzlukları Panama belgelerinde

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Panama'da faaliyet gösteren Mossack Fonseca hukuk şirketine ait dokümanların basına sızması ile Suriye'de BAAS rejimi Beşar Esed'in anne tarafından kuzeni olan Rami ve Hafız Makluf kardeşlerin aile bağlarını kullanarak büyük bir servet edindiği ortaya çıktı.
Suriye'de iş yapmak isteyen yabancı şirketler, ülkenin petrol ve iletişim gibi önemli şirketlerini elinde tutan Rami Makluf'un kontrolünden geçmeden hiçbir şey yapamıyordu.

Hafız Makluf ise ülkenin istihbarat ve güvenlik birimlerini kontrol ediyor ve ağabeyinin iş dünyasındaki rakiplerini ortadan kaldırmasına yardımcı oluyordu.

Her iki kardeş de Suriye'deki savaşın mimarı Beşar Esed'e verdikleri destekten dolayı uluslararası yaptırımlara maruz kaldı. Ancak Hafız Makluf, servetinin 4 milyon dolarlık kısmını İsveç bankalarında tutmayı başardı. Hafız Makluf 2014 yılında rejim içinde ayrılıklara sebep olduğu gerekçesi ile görevinden alındı, şu anda Belarus'ta olduğu düşünülüyor.
Rami Makluf 1998 yılında Suriye'nin iletişim sektöründe yatırım yapmak amacıyla Ürdünlü yatırımcılarla birlikte Polter isimli şirketi kullandı.

Rami Makluf, Suriye'nin telekom şirketi Syriatel'in kurucu ortaklarındandı. Şahsi olarak şirketin %10'luk hissesine sahipken, İngiliz Drex Teknolojileri şirketi üzerinden de %68'lik bir hissesi bulunuyordu. Aynı yıl Rami'nin Syriatel'deki ortakları, Drex Teknolojileri üzerindeki 2.6 milyon dolarlık hesabının bulunduğu Viyana'da Rami'ye dava açtı.

Rami'nin Drex Teknolojileri üzerinden Viyana dışında Cenevre HSBC'de de hesapları bulunmaktaydı. Rami'nin bunlardan ayrı olrak Lorie Limited, Dorling Uluslararası Limited, Ramak Limited ve Ramak Ticaret üzerinden de HSBC'de hesapları vardı. HSBC Rami Makluf'un direktörü olduğu Cara Şirketi'ni; kardeşleri ile ortak olduğu Seadle Uluslararası Şirketi'ni, Hafız ve Hoksim Makluf'la ortak olduğu Lane Yönetim Şirketi'nin işletiyordu.

2011 yılının Şubat ayından itibaren Mossack Fonseca çalışanları elektronik posta yolu ile Makluf ailesinin fertlerine karşı yöneltilen rüşvet ve yolsuzluk meselelerini ve ABD Hazine Bakanlığı tarafından uygulanan yaptırımlara dair bir dizi yazışma gerçekleştirdi. Aynı yılın Haziran ayında BVI Finansal Hizmetler Komisyonu Mossack Fonseca'ya bir yazı yazarak, Drex Teknolojileri'nin kara para aklamayı önleyici kanun kapsamında tahkikata tâbi tutulduğunu belirtti ve Mossack Fonseca'ya gecikmeden Makluf ailesi ile tüm bağlarını kesmesini söyledi.

Haber Ara