Dolar

32,5563

Euro

34,8810

Altın

2.434,84

Bist

9.645,02

'Esad keşke Moskova'da daha uzun kalsa'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Esed'in Rusya'da Putin'i ziyaret etmesini yorumladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-21 13:22:06

'Esad keşke Moskova'da daha uzun kalsa'

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Beyaz Toros ifadelerine açıklık getirdi. Davutoğlu, Putin-Esed görüşmesi için "Esed'in Moskova'ya gitmiş olması ise… Ne diyeyim, keşke Moskova'da daha uzun süre kalsa da Suriye halkı rahat etse, hatta kalsa da gerçek geçiş süreci böyle başlasa" dedi. Davutoğlu'nun açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Kılıçdaroğlu'nun hesap vermesi gereken husus..."

Hükümet böyle bir saldırı olacağını bilecek ve bunun gereğini yapmayacak... Bunu akıl izan vicdan alır mı?

Yarın başka bir siyasi liderler de başbakan olarak görev yapabilir. Ben Türkiye cumhuriyeti başbakanlarını teminen söylüyorum. Hiçbir başbakan hükümet yetkilisi suç işleyeceklerini bildikleri terör örgütüne karşı tedbir almaktan kaçınmaz. Bu Türkiye'deki en temel paydayı yok saymaktır. Söz konusu değil.

Sayın Kılıçdaroğlu'nun hesap vermesi gereken husus şudur, eğer bu kadar kaygılı idiyse, o zaman geçici hükümete bakan verir ihmalin olmaması için çaba sarf ederdi. Terörle mücadelede bizi yalnız bırakanlar bize ithamda bulunamazlar Kılıçdaroğlu'na yakıştıramadığım gibi sorumlu bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına da yakıştırmam.

"Sorumsuz açıklamalar zanlıların kaçmasına neden oldu"

Soruşturma derinleştirilerek sürüyor gerekli açıklamalar savcılıklar tarafından yapılıyor. Sorumsuz açıklamalar birçok zanlının kaçmasına neden oldu. Elimizde olan her bilgi değerlendiriliyor. Bütün siyasi partilerin güvenliği hükümet denetimi altındadır. Ankara saldırısı ve diğer planlanan saldırılar da Türkiye bütünlüğüne yöneliktir ve açık tavır almak gerekir.

'Beyaz Toros' açıklaması

Hiçbir şekilde Beyaz Toros'u AK Parti'nin alternatifi olarak söylemedim. 90'lı yılların sembollerinden biridir Beyaz Toros. Faili meçhulleri AK Parti bitirdi. Hiç kimseyi tehdit etmedim ben. Beyaz Toros ile sembolize edilen herşeyin sonuna gelinmiştir. Ve bir daha bu ülkede o günlere dönülmeyecek.

Putin-Esed görüşmesi

Suriye konusunda pozisyonumuz değişmedi. Demokrasiye geçiş konusunda ikna etmeye çalışan ülkelerin başında Türkiye geliyordu. Hangi kapalı kapılar ardında ne konuşulduğu değil Suriye halkının ülkeme barış geliyor demesi önemlidir. Suriye halkının kabul etmeyeceği süreci biz de kabul etmeyeceğiz. Suriye Esad'lı bir geçiş değil Esad'ın gidişi üzerinde durulması gerekir. Suriye taraflarının üzerinde mutabık kalacağı bir geçiş süreci olmalı. Diplomatik temasları sürdürmemiz gerekir.

Esad'in Moskova'ya gitmiş olması ise… Ne diyeyim, keşke Moskova'da daha uzun süre kalsa da Suriye halkı rahat etse, hatta kalsa da gerçek geçiş süreci böyle başlasa.

Haber Ara