Dolar

32,3594

Euro

34,9650

Altın

2.325,37

Bist

9.079,97

'Eş-Şebab ve DEAŞ'a karşı verilen savaşı kazanmaya kararlıyız'

Somali Cumhurbaşkanı Fermacu: - 'Somali hükümeti olarak Eş-Şebab ve DEAŞ gibi örgütlere karşı verilen savaşı kazanmaya kesinlikle kararlıyız'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-04 18:34:54

'Eş-Şebab ve DEAŞ'a karşı verilen savaşı kazanmaya kararlıyız'
Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu, hükümetin ülkedeki Eş-Şebab ve DEAŞ gibi örgütlere karşı verdiği savaşı kazanmaya kararlı olduğunu bildirdi.

Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler'in (BM) yanı sıra ABD, İngiltere ve Türkiye gibi uluslarası aktörlerin temsilcilerinin de katıldığı Somali Güvenlik Konferansı başkent Mogadişu'da başladı.

İki gün sürecek olan konferansın ana gündem maddelerini ulusal güvenlik planının hayata geçirilmesi ve ülkedeki güvenlik sorumluluğun Afrika Birliği Somali Misyonu (AMISOM) güçlerinden Somali güvenlik güçlerine geçmesi oluşturuyor.

Konferansta konuşan Fermacu, hükümetin ülkedeki güvenlik sorumluluğunu alması için Somali güvenlik güçlerini yeniden inşa ettiğini belirterek, "Somali hükümeti olarak Eş-Şebab ve DEAŞ gibi örgütlere karşı verilen savaşı kazanmaya kesinlikle kararlıyız." dedi.

Somali Başbakanı Hasan Ali Hayri konuşmasında, "Güvenlik ülkemizin bir numaralı önceliği. Birleştik ve daha fazla yol almak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Londra merkezli aşırılık karşıtı örgüt SAVE'in direktörü Sagal Ashour, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenlik konferansının ulusal güvenlik mimarisinin uygulanması için bir şans olduğunu belirterek, toplantıda Somali'nin istikrarının ekonomik olarak desteklenmesinin de ele alındığını aktardı.

AMISOM Başkanı Francisco Caetano Madeira, geçen ay misyonun aralık ayı sonuna kadar Somali'den bin askerini geri çekeceğini açıklamıştı.

Somali'de terör örgütü Eş-Şebab ile mücadelede hükümet güçlerine destek veren ve 2007'den bu yana ülkede faaliyet gösteren AMISOM birliklerinin bünyesinde yaklaşık 22 bin asker görev yapıyor.

Türkiye, eylül ayı sonunda Somali askerlerinin eğitimi için ülkedeki askeri eğitim merkezinin açılışını yapmıştı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara