Dolar

32,3294

Euro

35,0797

Altın

2.299,00

Bist

8.987,23

Eş-Şebab Somali'de 5 sivili öldürdü

Hiran bölgesine bağlı stratejik öneme sahip Ayl Ali beldesinin kontrolünü ele geçiren Eş-Şebab unsurlarının, ikisi kabile lideri, 3'ü tüccar 5 kişiyi öldürdüğü iddia edildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-12 14:22:49

Eş-Şebab Somali'de 5 sivili öldürdü

Görgü tanığı Muhammed Nur AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eş-Şebab unsurlarının, ikisi kabile lideri, 3'ü tüccar 5 kişiyi bıçaklayarak öldürdüğünü söyledi.

Nur, öldürülen kişilere, 2015 yılında beldenin kontrolünü ele geçiren Etiyopya kuvvetleriyle ilişkileri bulunduğu suçlaması yöneltildiğini ve bu yüzden hedef alındıklarını ifade etti.

Bölge sakinlerinden Ahmed Ali ise aralarında kadınların da bulunduğu 30 kişinin örgüt tarafından alıkonulduğunu ve bilinmeyen bir yere götürüldüğünü belirtti. Ali, beldedeki evlerin de yağmalandığını aktardı.

Ayl Ali beldesinin kontrolü, Afrika Birliği Somali Misyonu (AMISOM) bünyesindeki Etiyopya birliklerinin çekilmesinin ardından Eş-Şebab örgütüne geçmişti. Etiyopya birliklerinin beldeden çekilme nedenine ilişkin açıklama yapılmazken, Somali medyası Addis Ababa'da yaşanan güvenlik problemlerinin söz konusu adımda etkili olduğunu belirtiyor.

Etiyopya birlikleri, Batı Somali bölgesi sınırında yer alan Ayl Ali beldesini, Somali hükümetinin desteğiyle Ağustos 2015'te ele geçirmişti. Söz konusu belde, Batı Somali ile ülkenin diğer bölgeleri arasında bağlantı noktası olması dolayısıyla stratejik önem taşıyor.

Somali'de Birleşmiş Milletler'in desteğiyle kurulan AMISOM bünyesinde başta Uganda, Etiyopya ve Kenya'dan olmak üzere yaklaşık 22 bin asker görev yapıyor.

Somali'de 2004'te kurulan Şebab örgütü, ülkenin güneyindeki bazı köy ve beldelerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Örgüt militanları, başkent Mogadişu dahil çeşitli kentlerde otelleri, hükümet kurumlarını ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenliyor.

Haber Ara