Dolar

32,3805

Euro

35,0466

Altın

2.326,68

Bist

9.091,57

Erzurum'daki FETÖ/PDY davasında karar

Erzurum'da, finansman desteği sağladıkları FETÖ/PDY'nin propagandasını ve dini inançları kullanarak dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla yeniden yargılanan ve aralarında örgütün sözde 'il abisi' Serkan Çevik, eski Bank Asya Erzurum Şube Müdürü Hasan Yurtoğlu'nun da yer aldığı 14 sanıktan 12'si, 'silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-23 14:14:28

Erzurum'daki FETÖ/PDY davasında karar
Erzurum'da, finansman desteği sağladıkları Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) propagandasını ve dini inançları kullanarak dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla yeniden yargılanan, aralarında örgütün sözde "il abisi" Serkan Çevik, eski Bank Asya Erzurum Şube Müdürü Hasan Yurtoğlu'nun da yer aldığı 14 sanıktan 12'si, 3 yıl 1 ay 15 gün ile 21 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklardan Serkan Çevik, Hasan Yurtoğlu, Erdoğan Yalçın, Ufuk Terzi, Ünal Şahin, Hasan Özdemir tutuklu bulundukları Elazığ'daki cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Tutuksuz sanıklardan Uğur Oral, Mehmet İspirli, Alparslan Ekici, Selçuk Özdemir ve sanık avukatları ise duruşma salonunda hazır bulundu.

Tutuklu sanıklardan Ünal Şahin, savunmasında, FETÖ/PDY'nin gerçek durumunu bilmeden sadece dini duygularla faaliyet gösterdiğini bildiğinden gittiğini söyledi.

Şahin, 2014 yılı öncesinde örgüte çeşitli yardımlarda bulunduğunu belirterek, "Bu tarihten sonra hiç bir örgütsel eylemde bulunmadım. Dini duygularla yaptığım hareketlerden sonra iflas ederek ciddi sıkıntılar yaşadım. Devlet bu örgütü terör örgütü olarak kabul ettiyse ben de öyle kabul ediyorum. Eğer ki devletim yatmamı istiyorsa seve seve yatarım ama bir örgüt üyesi olarak yatmak onuruma dokunuyor." dedi.

Sanık Hasan Özdemir ise kanuna aykırı bir davranışta bulunmadığını savunarak, "Ticaret yaptığım için bütün banka yöneticileriyle görüştüm ve farklı bir görüşme olmadı. Ünal Şahin ile de borç alıp verme meselesi yüzünden tanışıyoruz. Bu davranışların suç olduğunu önceden bilseydim bu olayların içine girmezdim." diye konuştu.

Diğer sanıklar ve avukatları da suçlamaları reddetti.

- Karar

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti ise sözde "il abisi" Serkan Çevik "silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek" suçundan 21 yıl hapis cezası verdi.

Heyet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılanıp bazılarının cezalarında çeşitli nedenlerle indirim yapılan diğer sanıklardan Ünal Şahin, Şamil Baki Çalık, Hasan Özdemir ve Erdoğan Yalçın'ı 12 yıl, eski Bank Asya Erzurum Şube Müdürü Hasan Yurtoğlu'nu ise 6 yıl 8 ay, Servet Arı, Mehmet İspirli, Alparslan Ekici, Ufuk Terzi ve Ahmet Çalık'ı 6 yıl 3 ay, Uğur Oral'ı ise 3 yıl 1 ay 15 hapse mahkum etti.

Bu sanıklardan Erdoğan Yalçın sağlık sorunları, Ufuk Terzi tutuklu kaldığı süre, Hasan Yurtoğlu ve Uğur Oral, tutuklu kaldıkları süre ile etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanıp örgüt hakkında bilgiler verdikleri dikkate alınarak tahliye edildi.

Sanıklardan Selçuk Özdemir'in beraatına karar veren heyet, yargılama aşamasında trafik kazasında ölen Sacit Çalık hakkındaki davanın ise düşmesine hükmetti.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince 3 Nisan 2017'de verilen ilk karar, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesince yapılan istinaf incelemesi sonucu bazı sanıklar yönünden esastan bozulmuştu.

Firari olarak aranan örgütün sözde "Erzurum kasası" Ünal Üneş ve Şakir Çoban ile Bayburt'taki bir davada benzer suçtan yargılanan Ali Haydar Karabacak'ın dosyası ise bu davadan ayrılmıştı.





VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara