Dolar

32,5804

Euro

34,8041

Altın

2.508,71

Bist

9.693,46

Erşad Salihi'den Kerkük açıklaması

Irak Türkmen Cephesi lideri Erşad Salihi, Kerkük İl Meclisi’nde IKBY'ye katılmak için alınan referandum kararının yasaya göre bağlayıcılığı olmadığını ve geçersiz olduğunu söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-04 15:30:30

Erşad Salihi'den Kerkük açıklaması

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Lideri Erşad Salihi, Türkiye'yle birlikte atılacak somut adımları konuşmak üzere Ankara'ya geldi.

Burada Al Jazeera'den Ece Göksedef'e konuştu.

Salihi, Kerkük İl Meclisi'nin IKBY'ye katılmak için aldığı referandum kararına ilişkin açıklama yaptı.

İşte Salihi'nin röportajının ilgili kısmı:

"YASAL DEĞİL"

Alınan kararlar yasal değil. Kerkük hassas bir bölgedir. Tek taraflı idare edilmesi kesinlikle uygun değil. Karar, vilayet meclisinde Türkmenler ve Araplar boykot ettiği sırada alındığı için de geçersizdir. Hem de Kerkük İl Meclisi, 2010'da çıkarılan İller Yasası 21. maddesine göre kendi başına kanun çıkarma yetkisine sahip değil, Bağdat bu yasalara itiraz edebilir. Bu sebeple kararları bağlayıcı değil. Bu yasaya göre illerin il meclislerinin yetkileri olur. Ancak 2005'te Kerkük'te seçim olmadığı için bu meclis yetkisizdir. Kerkük'ün özel durumundan dolayı kanunda bu belirtilmiştir.

FEDERAL ANAYASA MAHKEMESİNE GİTME İHTİMALİ

Biz kesinlikle sürekli yasal yolları denedik. Ancak bunlar Kürt partiler tarafından hiçbir şekilde uygulanmadı. Kendileri bir ihtilal şeklinde Kerkük'te bir olay yaratmak istediler. Peşmerge gücüyle, askeri güçleriyle bu ortamı burada arattılar. Demek ki kanuna, hukuka imanları yok. Yanlarında birkaç kişi görünce zannediyorlar ki artık her şey bitti, silah zoruyla gerilim yaratıyorlar.

Biz hep söylüyoruz. Gelecek nesillerin birbirlerinin kanını dökmesine izin vermesinler. İnsan öldürmek bir suçtur. Maalesef Kürt liderleri Kürt toplumunun geleceğini daha çok tehlikeye atıyorlar. Ellerinde olan kazanımlarını da kaybedecekler.

Hukuki yollar var, uluslararası taraflar var. Bunların hepsi istinfaz ettikten [denendikten] sonra, hiçbiri olmazsa zorla bu memleketin aidiyetini bir yere bağlamak çok kötü olur.

SALİHİ'NİN "SİLAHLAR KONUŞUR" SÖZLERİ

Türkmenlerin silahlı teşkilatları Peşmerge gibi değil. Kendilerine ait olan bir silahlı güçleri vardır. Türkmen Haşdi Şâbisi de dün tehdit etti Kürt siyasetçileri. ‘Türkmenlerin üzerine giderseniz bizi karşınızda görürsünüz' dedi.

HAŞDİ ŞABİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPILIR MI?

Şart değil. Onlar hükümete bağlı olan bir güç. Türkmenlerin kendisinin de, Irak Türkmen Cephesi'nin de kendisine ait gücü vardır.

“SİNCAR(ŞENGAL)'DAKİ OLAYLARIN KERKÜK İLE İLİŞKİSİ VAR”

Ankara'dan Sincar'a yönelik bir operasyon yapılabileceği sinyalleri geliyor. Bunları da son bayrak kriziyle iç içe değerlendirebilir miyiz?

Sincar daha uluslararası bir meseledir. Suriye'yi, PKK'yı, PYD'yi ilgilendiren bir meseledir. Bunların hepsi birbiriyle ilgilidir. Kesinlikle bunu göz ardı etmemek lazım. Sincar'daki olayların mutlaka ama mutlaka Kerkük'le, Tuzhurmatu'yla ilişkisi vardır. O yüzden orada güçlü olmamız gerekmektedir. Silah, ekonomi, insan, kültür alanında Türkmenler kendilerini hazırlamalıdır.

Böyle bir durumda Sincar'da, bayrak krizine rağmen o bölgede PKK ile çatışan KDP ile işbirliği de olabilir mi?

Biz toprağımızı korumak için her şeye hazırız. Kürt bölgelerinde istediklerini yapabilirler ama Türkmen bölgelerinde bizim de söyleyeceklerimiz olur.

Haber Ara