Dolar

32,5657

Euro

34,7317

Altın

2.488,99

Bist

9.524,59

Ermenistan, İskender füzesini kullanmaya cesaret edebilir mi?

Azerbaycanlı askeri uzman Edalet Verdiyev, “Ermenistan İskender füzesini kullanmaya cesaret edebilir mi?” başlıklı analiz haberinde, “Ermeniler, Rusya Devlet Başkanı Putin’in dikkatini çatışmaya çekerken, cephedeki başarısızlıklarını örtbas etmek için hâlâ 'İskender' kartını kullanmaya çalışıyorlar” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-10 09:01:47

Ermenistan, İskender füzesini kullanmaya cesaret edebilir mi?

Azerbaycanlı askeri uzman Edalet Verdiyev, “Ermenistan İskender füzesini kullanmaya cesaret edebilir mi?” başlıklı analiz haberinde, “Ermeniler, Rusya Devlet Başkanı Putin'in dikkatini çatışmaya çekerken, cephedeki başarısızlıklarını örtbas etmek için hâlâ "İskender" kartını kullanmaya çalışıyorlar” dedi.

Verdiyev'in analiz haberi şöyle:

Azerbaycan Ordusu, karşı saldırı operasyonlarının bir parçası olarak Ermeni kuvvetlerini planlı, amaçlı ve tutarlı bir şekilde yok etmeye devam edecektir. Azerbaycan askerleri kurtarılan bölgelerde hayati ve gerekli ilk önlemleri alıyor.

Kurtarılan bölgelerin kapsamını genişleten Azerbaycan Ordusu karşısında çaresiz kalan Ermeni işgalciler, ellerindeki en önemli silahlara başvurmaktadır. Ancak düşman, Azerbaycan askerlerini değil masum sivil nüfusu hedef almaktadır. Ermenilerin Karabağ'dan uzak büyük şehirlere yaptığı roket saldırıları sonucunda aralarında Ermeni asıllı bir kadın olan Karina Grigoryan'ın da bulunduğu onlarca Azerbaycan vatandaşı yaralandı.

Ermeni Ordusu'nun sahip olduğu en önemli silah sistemleri İskender ve Scud operasyonel-taktik füze sistemleri ve Smerch çoklu roketatarlar. Ermeniler, zaten bu sistemlerden Scud ve Smerc'i Azerbaycan sivil nüfusuna karşı kullanmışlardır. Bunun sonuçlarının Ermenistan'ın uğradığı kayıpları telafi etmeyeceği önceden belliydi. Sivillerin öldürülmesi sadece Ermeni ordusuna yardım etmekle kalmadı, aynı zamanda Azerbaycan Ordusu'nun düşmanın askeri hedeflerini etkisiz hale getirme kararlılığı ile sonuçlandı.

Bazı füzeler durduruldu, bazıları hedefi ıskaladı ve bazıları ateş edemedi.

Ermenistan'ın CSTO'yu (Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü) çatışmaya dahil etmek için topraklarını kullandığı bir sır değil. Hem müttefiki Rusya'nın hem de Azerbaycan'ın müttefiki İsrail'in olaylara tepkisi, Paşinyan'ı ikileme düşürdü. Ermeniler, Rusya cumhurbaşkanının dikkatini çatışmaya çekerken, cephedeki başarısızlıklarını örtbas etmek için hâlâ "İskender" kartını kullanmaya çalışıyorlar.

Savunma Bakanı, Ermenilerin İskender'in operasyonel-taktik füze sistemlerini kullanması halinde Azerbaycan'ın yeterli önlem alacağını belirtti. Bakan, Azerbaycan Ordusuna, cephaneliğindeki yüksek hassasiyetli ve en yıkıcı silahları kullanarak Ermenilerin askeri-stratejik altyapısına büyük çaplı saldırılar planlamasını emretti.

İşte Ermeni tehdidiyle ilgili bazı öznel görüşler:
1. Ermenilerin elindeki son önemli silah, Ermenistan topraklarındadır. S-300 kompleksinin kaderi, Karabağ'a konuşlandırılan İskender OTMS'yi bekleyebilir.

2. Hava savunma sistemi kendini Azerbaycan saldırısından koruyamazsa İskender'in korunmasını kim garanti eder?

3. İskender kompleksi şu ana kadar Gürcistan'da üç kez, bir kez Türkmenistan'da ve birkaç kez Suriye'de kullanıldı. Ancak hedefi yok etmeyi başaramazlar. Sadece Suriye'de zaten yıkılmış bir yerleşim yerinde yıkıma neden oldu. Ayrıca bu yıl Kazakistan'da atılan füze de hedefi ıskaladı.

4. Ermeni tarafı kendi topraklarından ateş ederse, işgalci ülke topraklarındaki herhangi bir askeri tesis Ordumuz için meşru bir hedef haline gelir. Ermenistan'ın istediği bu.

5. Ermeni tarafı kompleksi Karabağ topraklarına getirmeye çalışırsa, bu ancak Erivan-Gorus-Laçin yolu üzerinden 350 kilometrelik bir köprü kullanılarak mümkün olacaktır. Daha sonra bu köprünün diğer şeridini kullanmanın fizibilitesi yeniden değerlendirilebilir.

6. İskender'in hareketi ve onu savaş durumuna getirme süreci takip edilmelidir. Karabağ'daki kompleksin yıkılması bizim ordumuz için sorun değil. Bununla birlikte, kompleksin korumasını güçlendirmek de mümkündür.

7. Rus İskenderinin sözde kuruluşa aktarılmasına ilişkin "son kullanıcı garanti" belgesine aykırı kabul edilmeyen görüntü ve belgeler temin edilmeli ve imalatçı ve ilgili makamların dikkatine sunulmalıdır. . Aslında bu bir suçtur.

Ermenistan'ın sivillere ve HPS'lere ateş açtığını görmüştük. Şimdi bu listeye enerji altyapısını eklemeliyiz. İskender'in Karabağ'a getirilmesi, Hazar Denizi'ndeki sanayi ve terminallere karşı kullanılabilir. Çünkü  Ermeni tarafı, İskender kompleksini daha önce olduğu gibi yanlış veya asgari darbe yapmak için kullanmayacak, bu sefer daha büyük ve büyük yangınlara neden olabilecek "tarla hedeflerine" karşı kullanabilecek. Bu nedenle Hava Savunma Sistemi ile hem stratejik tesislerin hem de petrol terminallerinin korunması güçlendirilmelidir.

Füzelerden yalnızca birinin imha edilmesi, İskender'in Rusya tarafından kullanılmasının derhal yasaklanmasına neden olacaktır. Belki Moskova kompleksin kullanımına hiç izin vermeyecektir. Çünkü bu kez, hem kompleksin füzesinin fırlatılmaması hem de "Demir Kubbe" veya "Barak" tarafından imha edilmesi, İskender kompleksi hakkında onlarca yıldır yaratılan mitleri ortadan kaldırabilir. İskender, Scud'un bir sonraki sürümüdür. Göründüğü kadar korkutucu değil.

Azerbaycan tarafının bu komplekslerin kullanımına yönelik tehditler hakkında CSTO'ya ve diğer uluslararası kuruluşlara ve yabancı elçiliklere bilgi vermesi ve sürecin görüntülerini sunan temsilciler, askeri ataşeler, medya ve kamuoyuna ayrıntılar vermesi gerektiğini düşünüyorum.

Azerbaycan'ın bu fırlatıcıları başlangıç pozisyonuna gelene kadar etkisiz hale getireceğine şüphe yok. Bu eylemlerden tamamen Ermeni siyasi liderliği sorumludur. Ermenistan, sivillere, rezervuarlara veya petrol altyapısına zarar vermek için sınırlı sayıdaki füzelerini kullanıyor, ülke yönetiminin askerleri koruma niyeti olmadığını ve kasıtlı olarak sivilleri öldürdüğünü açıkça gösteriyor.

Kaynak: defence.az/en/

Haber Ara