Dolar

32,5193

Euro

34,7717

Altın

2.495,68

Bist

9.524,59

Ermenistan'da ne oluyor?

Ermenistan'da eski Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın başbakanlığına tepkiler sürerken hafta sonu bu gerilim bir kez daha tırmandı. Bunun en önemli sebebi ise muhalifet liderinin Sarkisyan ile yaptığı görüşme sırasında Sarkisyan'ın bu görüşmeyi bir anda kesmesi ve muhalif ismin gözaltına alınması.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-23 11:23:44

Ermenistan'da ne oluyor?

TIMETURK | HABER MERKEZİ 

Ermenistan'da binlerce gösterici, ‘Kadife Devrim' isteyen milletvekili ve muhalif lider Nikol Paşinyan'ın çağrısıyla bir haftadan uzun bir süredir sokaklarda gösteri düzenliyor.

Ermenistan'da 2015'te referandumla kabul edilen anayasa değişikliğiyle devlet başkanının yetkileri daraltıldı. Devlet Başkanlığı sembolik hale gelirken yetkiler Başbakana devredilmişti. Bir süredir gösterilen tepkiler de Ermenistan'da eski Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın iktidar partisi tarafından başbakanlığa aday gösterilmesi ve parlamentonun Sarkisyan'ın başbakanlığını onaylamasına yönelik.

Paşinyan, bu protestolar için “Kadife Devrim, yönetime yönelik değil, tüm devlet kurumlarının Serj Sarkisyan'ın tekeline girmesini engellemek ve polis de dahil halkın elinde olmasını isteyen bir halk hareketidir” demişti.

Paşinyan, adaylığı sırasında yapılan anayasa değişikliğinin, 2008 yılından bu yana iktidardaki ve eski ordu komutanı Sarkisyan'ın yönetimde kalması için planlandığını iddia ediyor.

İktidardaki Cumhuriyetçi Parti'nin sözcüsü Eduard Sharmazanov, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Vatandaşların toplanma hakkına saygı duyuyoruz. Ama başbakanın istifasını reddediyoruz” demişti.

Serj Sarkisyan ile herhangi bir bağlantısı olmadığını söyleyen yeni Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ise geçtiğimiz hafta yemin etmişti.

MEVCUT DEVLET BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA: ÜLKEDEKİ DURUM TEHLİKELİ BİR ÇİZGİYE ULAŞTI

Ermenistan Devlet Başkanı Armen Sarkisyan'ın sitesinde yayınlanan açıklamada, “Ülkemizdeki süreçler tehlikeli çizgiye ulaştı ve bu durum, geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Maalesef, daha önce varılan anlaşmaya rağmen (Serj Sarkisyan ile muhalif lider Nikol Paşinyan arasındaki) görüşme kesildi, oysa ki öyle bir görüşme durumun rahatlamasını ve gerginliğin azalmasını sağlayabilirdi” ifadelerine yer verildi.

Taraflara ülkedeki istikrarın bozulmasına neden olabilecek yıkıcı davranışlardan vazgeçme ve diyalog arayışlarına devam etme çağrısı yapan Sarkisyan, “Tüm vatandaşlarımızı, diasporadaki yurttaşlarımızı durumu germe teşebbüslerinden kaçınmaya ve itidalli olmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

SARKİSYAN ve PAŞİNYAN'IN OLAYLI GÖRÜŞMESİ

Başbakanlığı onaylanan eski Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, dün protestocuların eylemlerine önderlik eden muhalif milletvekili Nikol Paşinyan ile görüşme yaptı.

Protesto gösterilerinin 10'uncu gününde gerçekleşen bu görüşme ise ülkedeki tnasiyonu arttırdı.

,7EmmABMLVUaDCZyiJhna-g

,CF7YeOq5-UOSRbnG-huymg

Sarkisyan muhalif siyasetçilerden Nikol Paşinyan ile bir araya geldi. Fakat yalnızca 3 dakika sonragörüşme sona erdi. Paşinyan, Sarkisyan'a "Buraya istifanızı görüşmek üzere geldim" dedi. Sarkisyan da "Bu bir şantaj" diyerek Paşinyan'a sinirlenerek görüşmeyi terk etti.

Bu tartışmanın ardından Erivan sokakları bir kez daha karıştı. Polis, protestoculara müdahale etti. Göstericilerle polis arasında çatışma çıktı.

Olaylar sırasında yaklaşık 200 protestocu gözaltına alındı.

MUHALİF LİDERE GÖZALTI

Gözaltına alınanlar arasında Sarkisyan ile görüşen Paşinyan da var. Polis, Paşinyan ile birlikte iki muhalif milletvekilini daha gözaltına aldı.

,iVeuJG3if0q22VWmRehdIA


Haber Ara