Dolar

32,3640

Euro

35,0458

Altın

2.324,50

Bist

9.079,97

Ermenistan'da elektrik dağıtımının yabancılara satılması

Ermenistan'da elektrik dağıtımının yabancılara satılması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-01 15:31:39

Ermenistan'da elektrik dağıtımının yabancılara satılması
Ermenistan'da elektrik hizmeti sağlayan ve borçları nedeniyle gösteriler düzenlenen Ermenistan Elektrik Ağları Şirketi'nin yabancı bir şirkete satışı onaylandı.

Ermenistan Kamu Hizmetleri Denetim Komisyonu, Rus "RAO UES International"ın alt kuruluşu "INTER RAO Credit B.V" tarafından işletilen Ermenistan Elektrik Ağları şirketinin, Güney Kıbrıs Rum yönetiminde kayıtlı "Liormand Holdings Limited" şirketine satışını oy birliğiyle kabul etti.

Başbakan Hovik Abrahamyan bakanlar kurulu toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, INTER RAO Credit B.V ile Liormand Holdings Limited'in ait olduğu Tashir Grup arasında Elektrik Ağları'nın satışıyla ilgili görüşmelerin tamamladığını ve anlaşmanın imzalandığını belirtti.

Ermenistan Elektrik Ağları'nın gelecek 5 yıl boyunca Tashir Grup tarafından işletileceğine işaret eden Abrahamyan, grubun şirketi uluslararası standartlara uygun bir biçimde yönetip zararını en aza indirmeye çalışacağını kaydetti. Abrahamyan, grubun 1 Ağustos itibariyle elektriğe yapılan zammı hükümetle ortaklaşa sübvanse etmeye hazır olduğunu belirttiğini de sözlerine ekledi.

Bu arada Elektrik Ağları'nı satın alan şirketin Rusya'da yaşayan Ermeni iş adamı Samvel Karapetyan ait olduğu ortaya çıktı.

Daha önce su ve doğalgaz şirketlerini yabancı şirketlere satan Ermenistan'da, elektriğe yapılan yüzde 16'lık zammı protesto etmek için 19 Haziran'da gösteriler düzenlenmişti. Sokaklara dökülen binlerce kişi, Ermenistan Elektrik Ağları Şirketi'nin hatalı yönetildiğini ve büyük borca girdiğini belirterek, elektiriğe yapılan zammı protesto etmişti. Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın, 27 Haziran'da soruna çözüm bulmak için Ermenistan Elektrik Ağları Şirketi'nde denetim yapılacağını ve inceleme sonuçlanana kadar elektrik zammının hükümet tarafından sübvanse edileceğini açıklamasıyla eylemler sona ermişti.

Kendilerini "Soyguna Son" olarak adlandıran bir grup ise 11 Eylül'de yeniden gösterilere başlayarak başkentin ana caddelerinden Baghramyan'ı trafiğe kapatmıştı.

Protestolar üzerine Ermenistan Kamu Hizmetleri Denetim Komisyonu, Ermenistan Elektrik Ağları'nı işleten şirkete enerji yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 60 milyon dram (yaklaşık 126 bin dolar) para cezası vermişti.

Ermenistan, doğalgazı Rusya'nın devlet kontrolündeki "Gazprom" şirketinden sağlıyor. Gazprom, Ermenistan'ın doğalgaz ticaretini yürüten Ermeni-Rus ortak şirketi "Gazprom Armenia"daki yüzde 80'lik payını 2013'te imzalanan anlaşmayla yüzde 100'e çıkarmıştı.

Gazprom, aynı anlaşmaya göre Ermenistan'ın gaz ithalatını 2043'e kadar kontrol edecek.

Başkent Erivan ve çevresindeki köylerde atık su ve içme sistemlerinin yönetimini ise 2006'da imzalanan anlaşmayla 10 yıllığına Fransız "Veolia Water" şirketi almıştı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara