Dolar

32,5663

Euro

34,7011

Altın

2.492,62

Bist

9.524,59

Ermenistan'da doğalgaz ve suyun ardından elektrik ağları da yabancılar

Ermenistan'da doğalgaz ve suyun ardından elektrik ağları da yabancılara satılıyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-17 16:01:04

Ermenistan'da doğalgaz ve suyun ardından elektrik ağları da yabancılar
Ermenistan hükümeti, ülkede elektrik hizmeti sağlayan ve borçları nedeniyle ülkede protestolara neden olan Ermenistan Elektrik Ağları Şirketi'nin satışını öngören tasarıyı kabul etti.

Yasaya göre, bir Rus şirketinin alt kuruluşu tarafından işletilen şirketin tüm hisseleri, Güney Kıbrıs Rum yönetiminde kayıtlı bir firmaya satılacak. Ermenistan'da daha önce ülkedeki su ve doğalgaz şirketleri de yabancı firmalara satılmıştı.

Erivan'da elektriğe yapılan yüzde 16'lık zammı protesto etmek için 19 Haziran'da gösteriler düzenlenmişti. Sokaklara dökülen binlerce kişi, Ermenistan Elektrik Ağları Şirketi'nin hatalı yönetildiğini ve büyük borca girdiğini belirterek zammı protesto etmişti.

Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın, 27 Haziran'da soruna çözüm bulmak için Ermenistan Elektrik Ağları Şirketi'nde denetim yapılacağını ve inceleme sonuçlanana kadar elektrik zammının hükümet tarafından sübvanse edileceğini açıklamasının ardından eylemler sona ermişti. Ancak kendilerini "Soyguna son" olarak adlandıran bir grup, 11 Eylül'de yeniden gösteri düzenleyerek başkentin ana caddelerinden Baghramyan'ı trafiğe kapatmıştı.

Protestolar üzerine Ermenistan Kamu Hizmetleri Denetim Komisyonu, Ermenistan Elektrik Ağları'nı işleten şirkete enerji yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle toplam 60 milyon dram (yaklaşık 126 bin dolar) para cezası vermişti.

Ermenistan, doğalgazı Rusya'nın devlet kontrolündeki "Gazprom" şirketinden sağlıyor. Gazprom, Ermenistan'ın doğalgaz ticaretini yürüten Ermeni-Rus ortak şirketi "Gazprom Armenia"daki yüzde 80'lik payını 2013'te imzalanan anlaşmayla yüzde 100'e çıkarmıştı. Gazprom, aynı anlaşmaya göre Ermenistan'ın gaz ithalatını 2043'e kadar kontrol edecek.

Başkent Erivan ve çevresindeki köylerde atık su ve içme sistemlerinin yönetimini ise 2006'da imzalanan anlaşmayla 10 yıllığına Fransız "Veolia Water" şirketi üstlenmişti.

Haber Ara