Dolar

32,3669

Euro

34,9585

Altın

2.324,59

Bist

9.079,97

Ermenek'teki maden faciası davası

Ermenek'teki maden faciası davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-03 12:43:15

Ermenek'teki maden faciası davası
Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili davanın üçüncü duruşmasında tanık olarak dinlenen Mustafa Elibol, "Suyun patladığı noktada yarım saat önce gezdik, hiçbir sorun yoktu" dedi.

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada kendisine söz verilen, ocakta çavuş olarak çalışan Elibol, işe başlamadan önce de benzer su patlamalarının meydana geldiğini ve eski ocağa denk gelindiğini duyduğunu söyledi.

Müfettişler geldiğinde ocaktaki bazı noktaların kapatıldığını belirten Elibol, denetimin ardından yeniden açılarak çalışmaya devam edildiğini vurguladı.

Çalıştığı süre zarfında ocağın haritalarını hiç görmediğini anlatan Elibol, "Suyun patladığı yerde 15 metrelik baca vardı. Bu baca haritaya işlenmemiş. Su da tam o noktada patlamış, haritayı savcılıkta gördüm. Bildiğimiz kadarıyla eski ocağa çok yaklaşıldığından kaynaklanan bir kaza" diye konuştu.

- "Çıkışa koşun, canınızı kurtarın"

Elibol, kazanın olduğu vardiyada kendisinin de çalıştığını hatırlattı.

Facia günü arkadaşlarının çoğunun ilk defa işe geldiğini, çocuğunu tanımadığına dikkati çeken Elibol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başlarında ben de içeriye girdim. 10.00 civarı şefimiz yanımıza geldi. Tüm bacaları gezdik. Pis kokulu bir rüzgar geldi. Ayağa kalkar kalkmaz suyu gördüm. 'Çıkışa koşun, canınızı kurtarın' diye bağırdım. Yanımdakiler çıktı, gerisi çıkamadı. Suyun patladığı noktada yarım saat önce gezdik, hiçbir sorun yoktu. Ocak göçtükten sonra benim adıma barutçu defteri düzenlenmiş ve yerime imza atılmış."

Madende usta olarak çalışan Kerim Pınarlı da yemek yerken şiddetli rüzgar esince suyun patladığı belirtilen bölgeye doğru hareket ettiklerini söyledi.

Birisi ileriden "Gelmeyin, kaçın" diye seslenince kaçmaya başladıklarını belirten Pınarlı, gaz ölçüm cihazının sürekli uyarı verdiğini, hiç susmadığını kaydetti.

Sanık avukatının Pınarlı'ya, "Madende yerin üstün de mi, altında mı çalışmak istersin?" sorusuna müşteki avukatları, "Bunlar fakir insanlar, çalışmaktan başka yapacak şeyleri mi var? Bu tür sorular sorulmamalı" diyerek tepki gösterdi.

Duruşmaya ara verildi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara